Seriál o lyžovaní v Severnej Amerike. Diel 1: Aspen

Dolár je na historickom minime, letecké spoločnosti prežívajú krízu. Zdá sa, že je najlepší termín ísť na lyžovačku do Severnej Ameriky. Každý týždeň vám prinesieme reportáž a základné informácie o jednom stredisku. Začíname snáď tým najviac presláveným a tým je nepochybne Aspen.

Dolár je na historickom minime, letecké spoločnosti prežívajú krízu. Zdá sa, že je najlepší termín ísť na lyžovačku do Severnej Ameriky. Každý týždeň vám prinesieme reportáž a základné informácie o jednom stredisku. Začíname snáď tým najviac presláveným a tým je nepochybne Aspen.

Amerika nie je práve typickým miestom na lyžiarsku dovolenku pre Slovákov. Napriek tomu ich tu každú sezónu možno niekoľko stretnúť. Ako sa lyžovalo v Aspene si prečítate na nasledujúcich riadkoch.

Aspen je malé, asi päťtisícové mestečko uprostred Colorada v Skalistých horách. Mestečko nie je ničím významné, azda iba svojimi úžasnými horami, ktoré sem prilákali množstvo nadšencov. Rezidencie si tu kupujú známe osobnosti, Aspen sa stal akýmsi zimným útulkom hollywoodskych hercov. Ak sa pošťastí stretnete tu Michaela Douglasa, Kevina Costnera či Antonia Banderasa. Ak započujete češtinu, bude to najskôr tenistka Martina Navrátilová, z Európy sem prídu ešte manželia Beckhamovci.

Boli sme traja, ale pri vstupe do Aspenu sme sa tvárili, že nás je viac. Parkovisko v stredisku je totiž platené a len plné autá môžu parkovať zdarma. Presvedčiť chlapa na parkovisku a ušetriť sa nám nakoniec nepodarilo. Po zaplatení lístkov sme sa vydali smerom k lanovkám. Na chodiacich schodoch (z parkoviska k lanovke) našu pozornosť ešte pritiahol člen horskej služby so saňami a zraneným lyžiarom letiaci cez drevený zrub. Bol nafotený a vyvesený na stene vedľa schodov. Mysleli sme, že podobného hrdinu stretneme aj v stredisku.

Príchod
Do Aspenu sme prišli z Vailu. Cesta pozdĺž riečky Colorado trvá asi tri hodinky, z Denveru o hodinu a pol viac. Už zdiaľky nás vítali mohutné hory. Neskôr sme sa dozvedeli, že Aspenom nie sú. Až keď sme zazreli kopce pretkané desiatkami zjazdoviek, tušili sme, že prichádzame na správne miesto.

Stredisko je zložené zo štyroch kopcov, tým spôsobom štyroch samostatných stredísk: Aspen Mountain je najstarší, Aspen Highlands najstrmší, Buttermilk je rodinne založený a Snowmass je zasa najväčší. Uprostred je maličké mestečko Aspen. Samotné nevyniká ničím zvláštnym – z malátnej ospalosti sa nachvíľu prebudilo koncom osemdesiatych rokov, keď si zahralo v niektorých filmoch. Hviezdy sú po večeroch utiahnuté vo svojich vilách na druhej strane údolia.

Mesto už nežije zlatokopmi, ktorí v podnikoch míňajú nakopané peniaze. Zlatokopom môžu vďačiť lyžiari – v druhej polovici 19. storočia tu objavili niekoľko veľmi výnosných strieborných žíl a mesto sa začalo rozrastať. Dnes má asi päťtisíc obyvateľov a žije výhradne z cestovného ruchu. Mekkou lyžovania sa stal až po druhej svetovej vojne. Vtedy založili Aspen Skiing Company, ktorá prevádzkuje všetky strediská dodnes.

Americký sneh je ľahší
Dobrých lyžiarov zo štyroch stredísk motivuje najmä Aspen Highlands. Sú tu strmšie svahy, množstvo neupravených terénov, žľabov, čiernych zjazdoviek a lesov, ktoré sú skoro všetky, napriek svojej extrémnej strmosti, zlyžovateľné.

V Aspene, na rozdiel od Európy, v týchto dňoch ešte sneh nie je. V zime ho zvykne napadnúť niekoľko metrov a nemajú s jeho nedostatkom žiadne problémy. Často sa tu lyžuje v prašane. Ten sa od európskeho líši. Môže sa to zdať zvláštne, ale americký prašan je ľahší, jemnejší, akoby nadnášal.

Káva a vreckovky na lanovke
V Európe (a samozrejme aj na Slovensku) sú služby pre lyžiarov oproti Amerike akési zanedbané. Do očí bijú tri veci. V každom stredisku v Amerike sú pri údolnej stanici vreckovky. Po jazde s plným nosom nemusíte prehľadávať vrecká za poslednou vreckovkou: zoberiete, utriete, vyhodíte. Ďalším spestrením je káva a čaj. Ráno vás čaká v stánku pred vlekom zohriaty. Samozrejme bezplatne.

V našich strediskách vás zvyknú s vlastným jedlom z reštaurácii vyhadzovať. V Amerike, je to inak. Všade máte ohrievané priestory, kde si môžete zjesť vlastné potraviny, zabalené doma. Pravidelný smäd zaženiete voľne dostupnými pohárikmi na každom mieste. Jednoducho ich zoberiete a obslúžite sa sami. Sú to maličkosti, ktoré dokážu na uzimených lyžiarov spraviť veľký dojem. Americkí obchodníci teda urobili dojem aj na nás a prilákajú nás opäť.

Jazdenie a freeride
Vo väčšine stredísk na konci stredísk pokračuje ďalej len ratrak – snowcat. Vyvezie ľudí až na samý vrchol. V Aspen Highlands treba ďalej pokračovať asi hodinku peši. Cestu na vrchol lemujú po oboch stranách strmé zrázy, ktoré navodzujú štipku rešpektu. Okrem zrázov sú po stranách typicky americké tabule. Aj ten kto im nerozumie postrehne, že sú pomaľované lebkami, kosťami a veľkými nápismi „DANGER“. V podstate vystihujú jedno: ak vstúpite za túto tabuľu, lyžujete na vlastné nebezpečenstvo. Väčšinu lyžiarov varovania nezastavia a pokračujú ďalej. Na vrchole ich odmení výhľad a samozrejme veľmi exponovaný dlhočizný zjazd.

Kúpanie sa v riečke
Po dni strávenom na zjazdovke je príjemné stráviť večer v termálnych prameňoch, alebo akvaparku. Asi 70 kilometrov severne od Aspenu a 100 kilometrov západne od ďalšieho presláveného strediska, Vailu, zo zeme vyvierajú teplé pramene Glenwood Springs. Domáci hovoria, že sú to najväčšie horúce pramene na svete. Ležia hneď vedľa diaľnice. My sme sa veľkému kúpeľnému centru vyhli a spýtali na ozajstné pramene vyvierajúce do rieky. V chladnej noci sme sa vyvalili do mrznúcej rieky, s 50 stupňovými prúdmi vody. Slastný pocit je neopísateľný: z jednej strany ľudí omýva horúca voda, o niekoľko metrov ďalej jej teplota klesá na bod mrazu.

Celkový dojem
Americké strediská sú iné. Nie, že by boli od európskych väčšie, rozhodne majú inú atmosféru. Skoro vôbec v nich napríklad nenájdete pomy, alebo kotvy. Svahy sú takmer výlučne pretkané sedačkami rôzneho druhu a veľkosti. Je tu tiež iná klíma. Keďže strediská sú pomerne vysoko (okolo 3000-4000 m.n.m.) a južnejšie položené, sú bez kosodreviny a často riedko zalesnené osikami.

Infobox:
Aspen je zložený zo štyroch stredísk: Snowmass, Aspen Mountain, Aspen Highlands a Buttermilk

Sezóna: november – apríl
Priemerné zrážky: 762 cm snehu za sezónu

Snowmass
Nadmorská výška: 2 473-3 813
Plocha: 1 267 ha (237 km tratí)
Počet tratí: 91
Najdlhšia zjazdovka: 8,5 km
Typy tratí: ľahké 6%, stredne náročné: 50%, náročné: 12%, expert: 32%
Priemerné zrážky: 762 cm snehu
Kapacita vlekov: 34 497 osôb/hodina

Aspen Mountain
Nadmorská výška: 2 422-3 418
Plocha: 272 ha (103 km tratí)
Počet tratí: 76
Najdlhšia zjazdovka: 4,8 km
Typy tratí: stredne náročné: 48%, náročné: 26%, expert: 26%
Kapacita vlekov: 10 755 osôb/hodina

Aspen Highlands
Nadmorská výška: 2 451-3 559
Plocha: 409 ha (135 km tratí)
Počet tratí: 76
Najdlhšia zjazdovka: 5,6 km
Typy tratí: ľahké 18%, stredne náročné: 30%, náročné: 16%, expert: 36%
Kapacita vlekov: 6 500 osôb/hodina

Buttermilk
Nadmorská výška: 2 399-3 018
Plocha: 190 ha (34 km tratí)
Počet tratí: 44
Najdlhšia zjazdovka: 4,8 km
Typy tratí: ľahké 35%, stredne náročné: 39%, náročné: 26%
Kapacita vlekov: 7 500 osôb/hodina

1/1
Zavrieť reklamu