Ako si vybrať freeridové viazanie šité na mieru?

Freeridové viazania sú špecialne viazania, ktoré sa montujú na freeridové lyže. Väčšinou majú širšiu brzdu (pretože lyža pod topánkou má šírku okolo 100 mm ) a prispôsobený dizajn. Pri kúpe freeridového viazania treba dodržiavať postupy. Po ich akceptovaní získate výstroj, ktorá bude presne podľa vašich potrieb.

Po úvodnej časti, v ktorej sme predstavili niekoľko vlastností a tipov, na ktoré sa pozerať pri kúpe freeridovej lyže si preberieme viazania vhodné do voľného terénu. Predchádzajúcu časť si môžete prečítať tu.

Freeridové viazania sú špecialne viazania, ktoré sa montujú na freeridové lyže. Väčšinou majú širšiu brzdu (pretože lyža pod topánkou má šírku okolo 100 mm ) a prispôsobený dizajn. Pri kúpe freeridového viazania treba dodržiavať postupy. Po ich akceptovaní získate výstroj, ktorá bude presne podľa vašich potrieb.

Pri ich výbere musíte počítať s tým, že v hlbokom snehu potrebujete viazanie s väčším predpätím (nastavenie DIN). Existujú minimálne dva dôvody pre väčší DIN: 1. ťarcha hlbokého snehu môže spôsobovať vypínanie viazania; 2. vo voľnom teréne je niekedy nebezpečné padať po vypnutí viazania (či už kvôli skalám, alebo pri uchádzaní lavíne). V neposlednom rade tiež nechceme hľadať lyžu po zlyhaní viazania v metrovom prašane v strmom žľabe.

Pri správnom výbere si treba položiť otázky:

1. Chcem skákať?
2. Chcem jazdiť iba v hlbokom snehu?
3. Chcem sa iba spúšťať, alebo chcem aj šliapať na pásoch a dostať sa tam, kde sa bežní smrteľníci nedostanú?

Na základe týchto otázok sa môžete rozhodnúť, ktoré z viazaní vám vyhovuje najviac. V prípade, že sa pri lyžovaní rozhodnete aj skákať zo skál, prevejov či iných prekážok musíte predpätie viazania nastaviť na vyšší DIN. Po vypnutí lyží pri skoku s totiž môžete zraniť, alebo si spôsobiť inú komplikáciu jazdy.

Dnes sú už bežne na trhu freeridové viazania s predpätím väčším ako 18 DIN (Elán na svojich freeridoch má 18 DIN; v minulosti nedosiahnuteľné, takéto bývali iba pretekárske viazania) alebo šľapacie so 14 DIN (Naxo 21) či 16 DIN ( Marker Duke) a iné.

Ktoré viazanie si teda vyberiete? Jednoducho povedané: vydeľte svoju hmotnosť desiatimi (10) dostanete približný koeficient, na základe ktorého si môžete vybrať viazanie. Pri kúpe freeridového viazania myslite aj na rezervu, pretože jeho nastavenie na upravenú zjazdovku by mohlo vypínať.

Preto odporúčame k danému koeficientu pripočítať pri a) jazdení bez skákania číslicu 2, b) aj pri skákaní 2 a viac DINov.

V praxi to znamená, že 80 kilogramový muž by si mal kupovať viazanie, ktoré je dimenzované na minimálne 10 DINov. Z vlastnej skúsenosti však viem, že každý lyžiar je individuálny a preto odporúčam dané nastavenie viazania prekonzultovať s oficiálnym servisom.

V prípade, že chcete aj šliapať, doporučujem Vám kupovať špecializované freeridové viazania na šliapanie. Na úkor hmotnosti si oveľa lepšie zajazdíte a okrem skutočnej pohody z jazdy vám tiež odpadne psychologická bariéra skialpinistických viazaní.

Na trhu je veľa freeridových viazaní. Z nich sú určené na šliapanie do kopca najmä tieto:

Marker Duke (16 DIN) – Viazanie na drsné jazdy po zasneženej pláni plnej skalných prevejov. Je určené skôr na došľapávanie, ako na veľmi dlhé túry po hrebeni. Plnoprávny konkurent tvrdých viazaní.

Naxo 21 (DIN 14) – tvrdé freeridové viazanie. Osobne sme na ňom testovali skoky, jazdu na ľade, neupravenom teréne. Všetko zvládlo napriek niektorým negatívnym reakciám na internete fajn. Bolo s nami na Elbruse etc. Nie je síce tak výrazne vhodné na jazdu z kopca ako Marker Duke, ale určite vám lyža vypínať nebude.

Fritschi Diamir Freeride (DIN 12) – Veľmi kvalitné viazanie určené predovšetkým na skialpinistické túry a freeride. Jeho kvality ocenili aj Powder Magazine a Skiing Magazine. Pri výstupe do vrchu umožňuje nastaviť až 4 pozície. Je kompatibilné so všetkými lyžiarkami a určené na freeride.

1/1
Zavrieť reklamu