Chcete originálne lyže? Dizajn lyží, 3. časť

26. novembra 2009

Správne nadizajnovanie lyže je umenie. Je to vždy prvý krok, predtým, než sa vôbec začne lyža vyrábať. Poďme si niečo povedať o základných vlastnostiach lyže. Čítať ďalej by nemali iba tí, čo si chcú dizajnovať svoje vlastné lyže, ale všetci, ktorí si plánujú lyže kúpiť, alebo sa chcú dozvedieť o lyžiach niečo viac (sú to ozajstné základy a tí, čo si myslia, že sú v nich zbehlí čítať ďalej nemusia).

Správne nadizajnovanie lyže je umenie. Je to vždy prvý krok, predtým, než sa vôbec začne lyža vyrábať. Poďme si niečo povedať o základných vlastnostiach lyže. Čítať ďalej by nemali iba tí, čo si chcú dizajnovať svoje vlastné lyže, ale všetci, ktorí si plánujú lyže kúpiť, alebo sa chcú dozvedieť o lyžiach niečo viac (sú to ozajstné základy a tí, čo si myslia, že sú v nich zbehlí čítať ďalej nemusia).

V prvých dvoch častiach sme prebrali v stručnosti postup, ako sa tvorí lyža a tiež z čoho sa taká lyža skladá. Dnes sa lepšie pozrieme ako vyzerá.

Základné vlastnosti lyže:

1. Dĺžka lyže (v cm)
Dĺžka je vzdialenosť medzi špičkou a pätou v centimetroch

2. Dĺžka lyže na snehu (v cm)
Meria sa od špičky po pätku v miestach, kde lyža začína opúšťať vrstvu snehu. Čím väčšia je táto dĺžka, tým je lyža stabilnejšia na snehu. Pri oblúkoch má preto hrana väčší kontakt so snehom.

3. Polomer otáčania sa lyže (rádius, v metroch)
Pomáha lyžiarom vyrezať oblúk. Čím väčší je rádius o to ťažšie sa na lyži robia oblúky. Naopak menší polomer, alebo väčšie vykrojenie, zvyšuje točenie. Väčšina lyží na trhu má rádius 20 až 30 metrov.

4. Negatívne vykrojenie
Niektoré lyže môžu mať aj opačné vykrojenie. S týmito lyžami sa na zjazdovke lyžuje ťažko. Sú určené do prašanu. Pokiaľ máte pod lyžiarkou lyžu užšiu, má lyža tendenciu zapadávať do snehu. V strede máte najvyššiu váhu. Presne tento problém vyriešia širšie lyže pod lyžiarkou. Tiež sa na nich lyžuje ľahšie v prípade, že z hornej vrstvy snehu sa stane tvrdá kôra.

5. Stredná šírka lyže
Šírka (v milimetroch) uprostred je vzdialenosť medzi hranami v mieste montážneho bodu viazania.

6. Šírka špičky a pätky
Šírka (v milimetroch) sa meria v najširšom bode špičky a pätky lyže, teda kontaktného miesta so snehom. Podľa týchto údajov sa určuje rádius lyže. Čím širšia špička/päta tým je logicky menší aj polomer otáčania sa. Šírka špičky býva väčšia ako šírka pätky.

7. Rádius špičky/pätky (v cm)
Je polomer zakrivenia špičky a pätky lyže. Zvyčajne sa pohybuje v rozmedzí 15 až 20 centimetrov. Tento parameter nie je tak dôležitý ako ostatné. Znížením zakrivenia sa špičky sa zvyšuje kontakt so snehom a tým aj vztlak v prašane. To isté platí aj o pätke.

8. Prehnutie lyže (v mm)
Prehnutie je oblúk, ktorý lyža tvorí, keď je položená na rovine. Počíta sa ako vzdialenosť od roviny k vrcholu oblúka. Je to unikátna vlastnosť, ktorá ovplyvňuje výkon lyže. Typické prehnutie je medzi 10 a 20 milimetrami. Existujú však aj lyže bez prehnutia, alebo s negatívnym prehnutím.

Za materiál ďakujeme stránke skibuilders.com

1/1
Zavrieť reklamu