Chcete originálne lyže? Vyrobte si vlastné!!

1. novembra 2009

Ako na to? Výroba lyží nie je až taká komplikovaná, ako vyzerá na prvý pohľad. Samozrejme lyže nejdú vyrobiť zo dňa na deň. Príprava trošku trvá, ale s trochou chute ich v menšej dielničke naozaj môžete vytvoriť aj sami.

Ako na to? Výroba lyží nie je až taká komplikovaná, ako vyzerá na prvý pohľad. Samozrejme lyže nejdú vyrobiť zo dňa na deň. Príprava trošku trvá, ale s trochou chute ich v menšej dielničke naozaj môžete vytvoriť aj sami.

Spolu so stránkou skibuilders.com vám predstavíme ako vyrába skupinka chalanov v americkom Seatli vlastné lyže a potom ich testuje. V prvej časti si zhrnieme celý proces výroby. Neskôr ho podrobnejšie rozoberieme po častiach od prípravy náradia, materiálu až po lisovanie a konečnú úpravu.

Ak si nechcete vyrobiť vlastné lyže, ale chcete mať originálny a najmä svoj dizajn stačí navštíviť jednu z firiem, ktoré takéto služby ponúkajú. Odporučíme vám napríklad firmu Edelwiser, kam pošlete online návrh a hotové lyže sa vám vrátia poštou.

Výroba lyží je kvázi náročný proces. Okrem času, zručnosti a trpezlivosti vyžaduje správne náradie, ako napríklad lyžiarsky lis, hrany a materiál. Základné kroky sú:

1. výroba špeciálneho náradia na lyže
2. dizajnovanie lyže, príprava materiálu, lisovanie materiálu dokopy
3. robenie detailov, tuning a testovanie lyží

Prierez lyžou:

Základné nástroje, ktoré treba na výrobu lyží sú: lyžiarsky lis; profilovač jadra (zvyčajne dreveného) a náradie na tlačenie hrán. Výrobu lisu a ďalších potrebných nástrojov popíšeme neskôr.

Teraz spomeniem iba bezprostredné kroky ich výroby:

1. Nadizajnovanie lyže. Vždy prvý krok. Naplánujú sa rozmery lyže, flex, rádius a prehnutie špičky/päty, materiály a iné.

2. Základná príprava. Materiál sa rozreže podľa požadovaných rozmerov. Hrany sa dočasne pripevnia na sklznicu lepidlom.

3. Príprava jadra. Materiál, ktorý sa načastejšie používa je vertikálne laminované drevo. Jadro sa profiluje podľa nadizajnovaných požiadaviek. Postupne sa naň pripevnia špičky, postranné lišty alebo tiež závity na uchytenie viazania.

4. Príprava kompozitných materiálov. Výber materiálu (sklené vlákna, kevlar, etc.) a jeho narezanie do správnych tvarov.

5. Príprava vrchnej vrstvy. Táto vrstva tvorí ochranu lyže. Na jej spodnú stranu sa zvyčajne nanesie grafika lyže.

6. Lisovanie lyže. Materiály sa po príprave uložia na vrch formy. Na ich zlepenie sa používa epoxid. Potom sa lyža lisuje až dokiaľ epoxid nestuhne, čo trvá približne 8 až 12 hodín.

1/1
Zavrieť reklamu