Jordan Manley: Najdôležitejšie je svetlo

Dnes sme spovedali fotografa z Vancouveru – Jordana Manleyho. Jordan je profesionálny fotograf, ktorý pochodil za fotením celý svet. Niektoré z jeho fotiek si môžete pozrieť nižšie. Ak ich chete viac, navštívte jeho stránku: www.jordanmanley.com.

Dnes sme spovedali fotografa z Vancouveru – Jordana Manleyho. Jordan je profesionálny fotograf, ktorý pochodil za fotením celý svet. Niektoré z jeho fotiek si môžete pozrieť nižšie. Ak ich chcete viac, navštívte jeho stránku: www.jordanmanley.com.

Povedz niečo o sebe
Som profesionálny lyžiarsky fotograf. Bývam vo Vancouvri/Whistleri, ale tiež veľa cestujem.

Koľko máš rokov, odkedy fotíš?
25. Profesionálne fotím štyri roky, celkovo asi deväť.

Fotíš iba lyžovanie, alebo aj ostatné športy, ako si začal?
Sprvoti som robil fotky kamarátov na lyžiach a horských bicykloch. Nič seriózne, iba dokumentovanie samých seba, kopcov a tratí. Moja záľuba vo fotení prerástla z vášne, ktorou bol pre mňa šport.

Aký aparát používaš/objektívy?
Mám Nikon D700 a fotím rôznymi objektívmi: od rybieho oka až po 200mm teleobjektív. Tiež niekedy používam Elinchrom Ranger, čo je ozaj silný blesk a dokáže osvetliť scény až tak, že napodobní slnko, dajú sa s ním tvoriť kreatívne veci.

Best Photo?
Nemám svoju najlepšiu fotku, ale mám niekoľko záberov, ktoré sa mi páčia. Niektoré moje najlepšie zábery sú siluety ľudí. Užívam si spôsob akým silueta zjednodušuje krajinu a subjekt fotenia odhaľuje svoju pravú formu.

Ktorú krajinu a podmienky uprednosňuješ?
Rád sa pohybujem vo Whistleri BC, kde trávim najviac času. Často tam je veľmi veľa snehu a talentovaných športovcov, ktorých môžem fotiť. Tiež tam je výborný prístup do backcountry, čo robí lyžovanie a fotenie efektívnejším. Mal som možnosť cestovať po rôznych miestach na Zemi, od Aljašky až po Antarktídu. Mojím obľúbeným miestom v Európe je La Grave, Francúzsko.

Neplánuješ prísť na Slovensko?
Zatiaľ som nič neplánoval, ale veľmi rád by som prišiel!

Tip pre fotenie na snehu?
Dôležitou vecou je komunikácia medzi fotografom a lyžiarom. Obaja musia mať dobrý prehľad o tom, kam jazdec pôjde. Fotograf totiž musí nastaviť blesk a expozíciu. Môžeš použiť snehovú guľu na označenie miesta, kde spraví jeden či viac oblúkov.

Snažím sa tiež vyhnúť foteniu so slnkom za mnou. Je to totiž oveľa zaujímavejšie, sneh sa pritom rozsvieti, textúra snehu sa akoby zapáli.

Najdôležitejšou vecou v robení fotografií na snehu je získanie správneho svetla. Svetlo je veľmi dôležitým prvkom, pretože vytvára kontrast, ktorí robí obrázky silnejšími.

1/1
Zavrieť reklamu