Lyžovačka v Kanadskom Whistleri, časť 3. freeride

Vo Whistleri vládne akési freeridové nadšenie, lyžiari prichádzajú do strediska pred začatím sezóny a čakajú na prvý sneh. Keď nasneží, všetci sa vyberú do terénu a sú ochotní čakať aj niekoľko hodín, aby boli prví na lanovke a zjazdili si svoju lajnu v prašane.

Freeride ako životný štýl
Vo Whistleri vládne akési freeridové nadšenie, lyžiari prichádzajú do strediska pred začatím sezóny a čakajú na prvý sneh. Keď nasneží, všetci sa vyberú do terénu a sú ochotní čakať aj niekoľko hodín, aby boli prví na lanovke a zjazdili si svoju lajnu v prašane.

Prvú a druhú časť si môžete prečítať tu: Lyžovačka vo Whistleri (časť 1); Apreski a ubytovanie (časť 2); Otvorenie sezóny pred týždňom (2 metre prašanu)

Väčšina lyžiarov vyhľadáva neupravený terén, aj keď sú zjazdovky krásne upravené a je na nich stále dosť miesta. My, v Európe, viac lyžujeme po upravených zjazdovkách. Súvisí to s dlhoročnou tradíciou alpského lyžovania. Kanada je iná – ľudia, médiá a lyžiarsky priemysel sa sústreďuje na freeskiing.

Snehové podmienky sú tu lepšie ako v Európe, čo sa týka kvality i kvantity. Aj neupravované terény sú kontrolované ski patrolmi – horskou službou a nebezpečenstvo strhnutia lavíny je v týchto freeridových zónach minimálne. Veľmi obľúbené je lyžovať so sprievodcom. Väčšinou sú to miestni „locals“ jazdci, ktorí vás prevedú po miestach o akých sa vám doteraz len snívalo…

Priaznivci freestylu ocenia nezvyčajne rozľahlý a špičkovo vybavený Nintendo snowpark, ktorý je rozdelený do sekcií: S, M, L a XL podľa veľkosti a náročnosti prekážok. Celkovo tu nájdeme 6 snowparkov a 1 super pipe.

Heliskiing
Práve kvôli ideálnym snehovým podmienkam sa tu sústreďuje najviac spoločností v BC, ktoré ponúkajú heliskiing, snow cat tours, jazdu na snežných skútroch a iné radovánky v prašane. Heliskiing je fantastický lyžiarsky zážitok z jazdy vo voľnom, neupravenom teréne. Prihlásiť sa môže každý kto bez problémov zvládne červenú (stredne náročnú) upravovanú zjazdovku.

Vo Whistleri ponúkajú rôzne “heli programy”, treba si vybrať náročnosť terénu, počet jázd a výškové metre. Spoločnosť zabezpečí skúseného sprievodcu, požičajú vám freeridovú výstroj a lavínové vyhľadávače, dostanete tiež CD s vašimi natočenými jazdami. Heliskiing sa väčšinou začína spoločnými raňajkami a končí sa večerou a zábavou v bare.

Pre stredne pokročilého lyžiara alebo snowboardistu: 3 x let, od 1400 do 2300 výškových metrov, skupina 7 až 10ľudí, cena cca 15 000 Sk / osoba. Pre pokročilých lyžiarov – freeriderov: 6 x let, od 2700 do 4600 výškových metrov, skupina 5 ľudí, cena cca 20 000 Sk / osoba. Heliskiing nie je lacná záležitosť, ale je to zážitok na celý život, prašan, vysoké hory a nikde nikoho, len vy a vaša jazda!

Pridáte sa aj vy?
Vo Whistleri sa sezóna začína už 27. novembra a končí v apríli, na ľadovci Blackomb trvá až do júla. V letných mesiacoch sa tu konajú celosvetovo známe snowboardové campy, kde natáčajú a fotia najlepších jazdcov sveta. Poďte si aj vy zalyžovať na miesta, ktoré poznáte z lyžiarskych filmov a freeride videí.

Na kopcoch v snowparkoch, či večer na párty nieje problém stretnúť známych freeskierov a snowboardistov, ktorí tu žijú, jazdia a žúrujú. Dovolenkovať, lyžovať, či dokonca mať výletný dom vo Whistleri je proste in. Na uliciach a na svahoch môže spoznať známe tváre, chodieva sem Seal, princ Charles i hviezdy z NHL. Svoju vilu tu má aj Bill Gates a ďalší prominenti.

Toto je legendárny Whistler. Luxusný, drahý, preplnený, zábavný, vystajlovaný, ale hlavne neuveriteľne priateľský a free! Whistler sa radí do kategórie najkvalitnejších stredísk sveta a je snom každého lyžiara, snowboardistu a freeridera tento unikátny kolos aspoň raz v živote vyskúšať. Medzi lyžiarskymi strediskami je ako New York medzi mestami a treba ho vidieť!

1/1
Zavrieť reklamu