Na úvod sezóny nás príjemne prekvapil Hintertux.

3. novembra 2009

Cez víkend nás ozaj prekvapil. Cestou na burzu lyžiarskej výstroje do Zurichu sme navštívili ľadovec. Počasie bolo jasné, zjazdovky upravené, podmienky jednoducho perfektné.

Cez víkend nás ozaj prekvapil. Cestou na burzu lyžiarskej výstroje do Zurichu sme navštívili ľadovec. Počasie bolo jasné, zjazdovky upravené, podmienky jednoducho perfektné.

Predpokladaný odchod zo Žiliny – piatok, 10 hodín večer. Nakoniec sme vyrazili o jedenástej, o jednej ráno sme sa stretli v Bratislave s celou partiou, čo tvorilo spolu 20 ľudí.

Výlet za snehom mohol začať. Cesty boli prázdne, tak sme si šúpali 130 na diaľnici. Menšie spomalenie spôsobila oprava mosta za Viedňou, ale inač príjemne cestovanie. Ráno okolo pol ôsmej sme sa rozdelili, jedna partia išla na Pitztal a my sme šli na Hintertux. Nikto vtedy ani len netušil, že zablúdime, urobíme si 300 kilometrov navyše a stihneme ísť aj okolo Pitztalu, kde sme stretli našu druhú partiu.

Podmienky perfektné, lebo nikto nečakal metre prašanu
Mali sme šťastie aj keď sme urobili veľa kilometrov navyše. Obloha bola úplne jasná, príroda nádherná a kochali sme sa krásnym okolím. O jedenástej sme zaparkovali auto a o dvanástej sme už stáli na lyžiach.

Podmienky boli perfektné, v tomto období je sen mať sneh a počasie ako sme mali my. Pre tých, ktorí neboli nikdy na Hintertuxe prinášame základne informácie o stredisku na konci článku. Park v stredisku už stál, o čom svedčila aj minulotýždňová Czech, Slovak and Polish freeski session, ktorá sa tu uskutočnila.

Po 3 hodinách lyžovačky nám stačilo. Na úvod sezóny a rozjazdenie to bolo fajn. Zjazdovky zdobil menčester, iba posledný úsek strediska nebol sprejazdený.

Výzbroj treba kupovať v Zurichu
Po lyžovačke sme sa najedli, zbalili a pokračovali za novým cieľom, našim hostelom 30 kilometrov pred Zurichom . Pred hranicami sme sa opäť stretli s celou partiou. Nasledovali dve hodiny cesty autom a vytúžená sprcha a odpočinok. Čo by to bol za výlet, keby sme večer nezapili našu prvú poriadnu lyžovačku tejto zimy.

Čakal nás druhý ciel výletu, a to burza v Zurichu. Za bezkonkurenčné ceny tu mali najmä snowboardové , surfové, a lyžiarske veci. Vstupné bolo päť frankov. Predávali sa tu veci od všetkých značiek čo poznáme a bolo naozaj z čoho vyberať. Ceny išli exponenciálne dole. Pre tých, čo nepochopili ako ja, znamená to, že s časom išli ceny dole. Za niekoľko frankov ste mohli kúpiť všetko. Nebolo človeka, ktorý by si nič nekúpil. Potom už nasledovalo iba 1200 kilometrov domov.

Tento výlet určite stál za to, stretli sme sa super partia, ako to býva u inštruktorov, dobre sme si zajazdili, nakúpili a hlavne mali ideálny víkend.

Tu už  spomínané bližšie informácie o Hintertuxe:

Hintertux – jeden z najznámejších a najobľúbenejších ľadovcov pre lyžiarov a snowboardistov v Rakúska. Tento ľadovec sa nachádza v centrálnom masíve Zillertalských Álp. Pre Slovákov je veľmi ľahko dosiahnuteľný a čo raz obľúbenejší, hlavne v zimnom období,  keď prikryje celé údolie Zillertalu zimná perina a pre milovníkov zimných športov sa otvorí k dispozícii vyše 600km zjazdoviek, ktoré obsluhuje asi 180 lanoviek a vlekov s prepravnou kapacitou vyše 250 000 osôb za hodinu.

Do Tuxu sa dostanete veľmi rýchlo a pohodlne z Bratislavy autom aj vlakom:
– autom: Bratislava – Wien (A1) – Linz – Salzburg (A1/A8) – tranzit Nemeckom (A8) – Kufstein (A12) – Jenbach (A12,168) – Zell am Ziller – Mayrhofen – Tux cca 580km
– vlakom najrýchlejšie : Bratiaslava Petržalka – Wien Westbahnhof – Jenbach prestup na železničku – Mayrhofen – prestup na bus, spiatočný lístok do BA cca 60eur

Samotný ľadovec – celoročná prevádzka
v lete asi 12km zjazdoviek od 2660 – 3250m – Tuxer Fernerhaus – Gefrorene Wand, z parkoviska ,ktoré je vo výške 1500 mnm sa pohodlne dostene až na 3250mnm lanovkami Gletscherbus 1, 2, 3 až na vrchol, kapacita gondoly je 24 osôb.

V tomto období sú v prevádzke len vleky olperer a kaserer pomenované podľa vrchov pod ktorými ležia, a trojsedačková lanovka na južnej strane steny ľadovca.
Od jesenného chladnejšieho obdobia so  snehom sa otvárajú aj nižšie položené zjazdovky asi do nadmorskej výšky 2660mnm. Od začiatku decembra ,zvyčajne na Mikuláša sa otvára celé stredisko a v prípade dobrých zím sa dá zlyžovať zo Sommerebergalmu 2100mnm až na parkovisko 1500mnm. Od decembra do mája je v prevádzke celé stredisko ,čo je asi 86 km zjazdoviek všetkých obtiažností, najdlhšia zjazdovka spolu so skirtoute ma z 3250mnm na 1500mnm , prevýšenie 1750m a je dlhá takmer 12km, inak sa tu nachádzajú kratšie aj dlhšie zjazdovky všetkých stupňov a náročností.  Spolu 22 lanoviek a vlekov, 86km zjazdoviek, 2snowparky, trasy pre bežkárov.  Cena skipasu v zime 40eur.  To boli základné informácie od turistického sprievodcu Matúša Šramka.

[nggallery id=12]

1/1
Zavrieť reklamu