Ako si kúpiť lyžiarky, ktoré vám sadnú?

2. decembra 2009

Lyžiarky sú najdôležitejšou časťou lyžiarskeho vybavenia. Pokiaľ na lyže si dokážete zvyknúť a nájsť dobrú lyžu nie je až taký problém, lyžiarka Vám proste musí sadnúť. Deväťdesiat percent ľudí nemá ideálne tvarovanú nohu. Prečítajte si niekoľko rád o tom, ako postupovať pri výbere lyžiarok.

Lyžiarky sú najdôležitejšou časťou lyžiarskeho vybavenia. Pokiaľ na lyže si dokážete zvyknúť a nájsť dobrú lyžu nie je až taký problém, lyžiarka Vám proste musí sadnúť. Deväťdesiat percent ľudí nemá ideálne tvarovanú nohu. Preto je v poslednom období stále bežnejšie požičiavať si lyže, pritom mať vlastné topánky. Počas jedného dňa lyžovania strávite v lyžiarkach niekoľko hodín a pri ich kúpe na to treba pamätať.

Ďalšie články, o správnom výbere lyžiarok:

Základné kategórie do ktorých sa lyžiarky rozdeľujú sú tieto: skialpinistické lyžiarky; telemarkové lyžiarky; pevné lyžiarky (môžu sa buď prepínať do stavu chôdze, alebo sú bez tejto možnosti).

Flex index lyžiarok

Pri každej lyžiarke uvádza výrobca tzv. tvrdosť, teda flex index. Čo je to flex index? Máte si kúpiť tvrdú, alebo mäkkú lyžiarku? Tvrdosť sa uvádza číslami, väčšinou v rozpätí 50 až 150.

Flex je číselný údaj, ktorý hovorí o tom, akou silou je nutné ohnúť komín lyžiarky o 10 stupňov pri teplote 22 stupňov Celzia. Výrobcovia udávajú flex index v poslednej dobe podľa jednotnej stupnice, napriek tomu sa môže rovnaká tvrdosť jednotlivých lyžiarok u rôznych výrobcov jemne líšiť.

Orientačne sa dá povedať, že flex index slúži pri kúpe na rozlíšenie výkonnosti lyžiara-majiteľa. Čím je index vyšší, tým viac je topánka určená pre dobrého lyžiara. Nepreceňujte preto svoje schopnosti a ak nechcete stráviť väčšinu času v bare s rozopnutými lyžiarkami, dajte si v obchode poradiť a kúpte si lyžiarky, ktoré vám sadnú.

Flex index môže byť tiež zavádzajúci v prípadoch, ak sa lyžiarky vyrábajú z rôznych materiálov (testuje sa s polyéterom BASF). Rôzne plasty tiež inak reagujú a tuhnú pri mínusových teplotách. Pri výbere lyžiarok treba zohľadniť terény, v akých sa budete pohybovať. Inak sa lyžuje v slalomových bránach a inak v U-rampe či voľnom teréne.

Nákup v špecializovanom obchode?

V každom väčšom zahraničnom stredisku a v poslednom období aj u nás nájdete v obchodoch špecialistov, ktorí prispôsobia vnútornú papuču vašej nohe. Ako sme si povedali ľudia sú rôzni a 90 percent z nich nemá ideálnu nohu. V takýchto obchodoch nájdete profesionálov, ktorí vám upravia lyžiarku na mieru. Ak narazíte na predajcu, ktorý sa vás snaží presvedčiť a lyžiarky chce predať okamžite pravdepodobne urobíte najlepšie, ak odídete.

Správny typ lyžiarok?

Z teoretického hľadiska sme si flex index popísali už vyššie. Pri rôznych výrobcoch sa flex môže líšiť takže napríklad Flex 90 pri Atomicu nemusí byť totožný s Flexom 90 pri Salomone.

Tvrdosť lyžiarky sa najčastejšie pohybuje v rozpätí 50 až 150. Platí pravidlo, že topánky z nižšieho konca stupnice sú detské. Topánky s indexom 90-100 sú pre normálnych, rekreačných lyžiarov. Tí, čo majú radi vysokú rýchlosť, alebo freedide si väčšinou kupujú lyžiarky s tvrdosťou 100 až 130. Vyšší flex používajú asi len pretekári. Mäkšie topánky zvyčajne jazdcom doprajú viac pohodlia.

Niekoľko otázok, ktoré si treba položiť pri kúpe lyžiarok:

1. Do akej skupiny lyžiarov sa zaraďujem?
2. Lyžujem prevažne rýchlejšie, alebo pomalšie?
3. V akých podmienkach najčastejšie lyžujem?
4. Aký flex index mali moje predchádzajúce lyžiarky? Potreboval by som tvrdšiu či mäkšiu topánku?

Kedy nakupovať?

Dôležitou, sčasti však opomínanou okolnosťou je čas nakupovania lyžiarok. Do obchodu by ste mali ísť v popoludňajších hodinách. Cez deň sa totiž objem nôh relatívne zväčší. Do obchodu si prineste lyžiarske ponožky (môžu byť tenšie ale aj hrubšie s ochranou holennej kosti, to je individuálne). Obchodník by vám mal vedieť povedať, ktorá topánka vám na vašu nohu padne. Niektoré značky sú veľmi špecifické a hodia sa iba na jeden druh nôh.

Pri skúšaní musíte palcom vpredu v nezapnutej lyžiarke cítiť koniec papuče. Keď tam máte viac priestoru, lyžiarka vám je pravdepodobne veľká. Po zapnutíklipsní sa totiž päta a noha celkovo posunie dozadu.

1/1
Zavrieť reklamu