Ako získať prácu na zimu v alpskom stredisku? (denník inštruktora, časť 2.)

30. decembra 2009

Maťo napísal pre snowmagazín niekoľko článkov a začiatkom zimy sa odsťahoval do rakúskeho lyžiarskeho strediska Obertauern. Posledné tri zimy pracoval ako inštruktor vo Vrátnej doline pre lyžiarsku školu Fatraski. Inštruktorský kurz absolvoval v Sapule (Slovenská asociácia profesionálnych učiteľov lyžovania). Má B licenciu snowboardu a C licenciu na lyže.

Maťo napísal pre snowmagazín niekoľko článkov a začiatkom zimy sa odsťahoval do rakúskeho lyžiarskeho strediska Obertauern. Posledné tri zimy pracoval ako inštruktor vo Vrátnej doline pre lyžiarsku školu Fatraski. Inštruktorský kurz absolvoval v Sapule (Slovenská asociácia profesionálnych učiteľov lyžovania). Má B licenciu snowboardu a C licenciu na lyže.

Ak chcete stráviť zimu v niektorom z lyžiarskych stredísk, prečítajte si, čo všetko treba spraviť, aby ste získali prácu na horách. O živote v alpskom stredisku bude Maťo písať krátke postrehy na stránke Snowmagazin.sk.

Info hľadajte u kamarátov a na internete

Hneď ako som sa dozvedel že ma nezobrali na vysokú školu tak som musel riešiť čo ten voľný rok budem robiť. Najjednoduchšie, čo ma napadlo je ísť pracovať ako inštruktor zimných športov niekde za hranice. Obvolal som veľa kamarátov, ktorí robili za hranicami, napísal množstvo mailov do lyžiarskych škôl v Európe a hľadal všetky ponuky na internete.

Časom sa ich niekoľko nahrnulo a už len ostávalo si vybrať. Na konci septembra som mal pohovor vo Viedni a po ňom som sa rozhodol, že idem vyskúšať šťastie do Oberteuernu, do lyžiarskej školy Schischule Koch.  

Jazyky sú jednoducho základ

Následne mi neostávalo nič iné, ako čakať na pracovné povolenie, sneh a začať niečo robiť s mojou nemčinou. Od začiatku októbra som navštevoval jazykovú školu dvakrát do týždňa. Počas dvoch mesiacov sa stihli na mňa nalepiť len úplné základy nemčiny. V kútiku duše som dúfal, že v Rakúsku využijem aj moju angličtinu, španielčinu, poľštinu, ruštinu a možno trošku slovenčinu a češtinu.

Pôvodne som mal odísť do strediska až 15. decembra. Siedmeho mi prišiel mail a s ním šok, či by som nasledujúci deň nemohol prísť, pretože v škole majú poľských klientov. V ten deň som musel postíhať množstvo vecí. Bolo treba odhlásiť sa z úradu práce a poisťovne, nakúpiť jedlo, oprať špinavé veci a ešte ďalšie povinnosti, ktoré som si nechal na poslednú chvíľu.

Nakoniec sme dorazili do Obertauernu

Obertauern je od Žiliny vzdialený 570 kilometrov. Cestou sme stihli poblúdiť a prejazdili sme o 150 kilometrov navyše. Okolo štvrtej hodiny poobede sme dorazili do kancelárie školy, dostali oblečenie, voucher na lístok a podpísali potrebné papiere. V stredu 9. decembra som začal pracovať ako inštruktor.

1/1
Zavrieť reklamu