Aktuálny minireport – Veľká Javorina

26. januára 2010

V sobotu 23.1.2010 bol deň keď svoje brány prvý krát v tomto roku otvorilo stredisko na najvyššom vrchu Bielych Karpát. Ľudí sem moc neprišlo, sneh bol iba prírodný, premávali dva vleky – osemstovka so značnými problémami.

V sobotu 23.1.2010 bol deň keď svoje brány prvý krát v tomto roku otvorilo stredisko na najvyššom vrchu Bielych Karpát. Ľudí sem moc neprišlo, sneh bol iba prírodný, premávali dva vleky – osemstovka so značnými problémami.

Prečítajte si tiež aktuálne reportáže z týchto stredísk – Pezinská Baba, Zochova chata, Banská Štiavnica, Jasná a Ružomberok.

Víkend som trávil doma v Starej Turej. Moja polovička si užívala skvelú lyžovačku v slovinskom stredisku Kanin. Čo budem sedieť doma, veď sa tam aj tak nič nedeje, tak po dohode s kamošmi sme zvolili najlepšiu stratégiu aká sa dá vymyslieť. Ráno o 8:45 nastúpení na svahu. Na javorinu to mám 20-minút, tak s prehľadom stíham a cestou sa kochám nádherne bielymi stromami, ktoré od 700mnm pokryla námraza.

S veľkým údivom si kupujem lístok, po prvý krát na Veľkej Javorine držím v ruke magnetický skipass od Skidata. Hmm hovorím si , žeby takáto zmena? Koniec lyžovačkám zadarmo bez lístka, keď už bude pri nástupe na pomu turniket? Ale kdeže, skipass síce magnetický bol, ale po turniketoch ani chýru ani slychu 😉 Takže aj túto sezónu si tu pár odvážlivcov zalyžuje zadarmo, tak ako to robia od puberty. Škoda, zavedenie turniketov a s tým spojená modernizácia a rekonštrukcia by stredisku naozaj veľmi prospela.

 Počasie vyšlo úžasne, len miestami akosi zabudlo nasnežiť.

Teplomer na Holubyho chate ukazoval hlboko pod bodom mrazu, na oblohe krásne slniečko, proste ideálny deň na lyžovačku. Prekvapenie však čakalo na svahu, miestami rozrytá hlina od ratraku pri úprave svahu! Chlapci to miestami troška prehnali a upravili nielen skvelý prírodný sneh ale aj kus poctivej zeme pod ním L. Snehu bolo naozaj veľmi málo, zato kvalitný prírodný.

Prvé jazdy dávam na malej 300m pome. Veľká poma zatiaľ neťahala, vraj sa páni vlekári dobre pripravili a deň vopred všetko riadne odskúšali. Len čo čert nechcel v hodinu H sa na pome krížilo lano tak doladenie správneho chodu trvalo asi 40 minút. Ešte že na krátkom svahu, ktorý je pomerne strmý bolo snehu dosť a ľudí málo. Všetci čo najrýchlejšie ponáhľali k dolnej stanici, to však nemali informácie o problémoch, tak si peknú chvíľku postáli v hadíku a zanadávali na pripravenosť strediska na otvorenie sezóny.

Keď začali ťahať prvých ľudí na takmer 800metrov dlhej pome, zviezol som sa k údolnej stanici. Čakanie tak na 5-10 minút a už sa veziem. Ale niee , zastavilo to a cúvame. Po pár minútach sa dáva lano znova do pohybu. Na vrchole je snehu máličko, osamelé raily pripravovaného SnowParku ktorý tu chce vybudovať Boardlive však za 3 roky nemali ešte dostatok snehu, rovnako ako sa ešte poriadne neskákalo na BigAire pod Holubyho chatou. Naozaj by to chcelo technické zasnežovanie, a prípadne aj aspoň jeden nový a dlhší vlek.

Trpezlivosť došla.

Nie som rozmaznaný lyžiar, rád jazdím na vleku, nepotrebujem za každú cenu lanovku. Ale to že vlek na Javorine viac stál ako bol v prevádzke, a keď sa niekomu podarilo o jedenástej zhodiť lano, to už bolo naozaj dosť. Vybral som sa k okienku vrátiť skipass, čo našťastie nebol problém. Zapichol som lyže a paličky, spravil som pár fotiek, pokecal s chalanmi a sledoval chlapov zo strediska, koľko im bude trvať nahodenie lana.

Deň to bol naozaj krásny, len lyžovačka mohla byť krajšia. Ale aspoň som strávil príjemne doobedie v horách svojho rodného kraja, a užil si zasneženej prírody.

Veľká Javorina úple stačí na nenáročnú lyžovačku pre tých, ktorí nepotrebujú lanovku. Hlavný svah dlhý cca 900m je zaujímavo členený. Ak je v stredisku dostatočná výška snehovej pokrývky, je to naozaj výborná lyžovačka. Stravovanie v Holubyho chate a bufetoch je na prijateľnej úrovni, odporúčam dať si polievku ktorá je vždy čerstvo navarená. Ostatné jedlo v chate je veľmi často z mrazáku. Niekedy je však problém s prístupom autom, ak je cesta zľadovateľá, je často ťažké dostať sa sem. Pre skúsených vodičov – lyžiarov to však nie je problém. Treba si vziať reťaze so sebou. Parkovisko je zadarmo, ale s pomerne malou kapacitou. Pamätám si víkendy počas predchádzajúcich sezón, keď sa parkovalo 1km pod parkoviskom pozdĺž cesty.

Fotogaléria zahŕňa aj Starú Myjavu, o ktorej bude reč neskôr:

[nggallery id=36]

1/1
Zavrieť reklamu