Seriál o lyžovaní v Severnej Amerike. Diel 6: Steamboat Springs

V tejto časti si predstavíme stredisko Steamboat Springs ležiace v Colorade. Navštíviť ho je snom mnohých lyžiarov. Chcú sem ísť práve kvôli „Champagne Powder snow” – jemným prachovým snehom medzi stromčekmi, ktorý poznajú široko ďaleko. Vlani tu napadlo rekordne veľa snehu, viac ako 12 metrov. Priemerne ročne napadne 8 metrov.

V tejto časti si predstavíme stredisko Steamboat Springs ležiace v Colorade. Navštíviť ho je snom mnohých lyžiarov. Chcú sem ísť práve kvôli „Champagne Powder snow” – jemnému prachovému snehu medzi stromčekmi, ktorý poznajú široko ďaleko. Vlani tu napadlo rekordne veľa snehu, viac ako 12 metrov. Priemerne ročne napadne 8 metrov.

Seriál o lyžovaní v Severnej Amerike. V predchádzajúcich častiach ste si mohli prečítať o týchto strediskách:
Diel 1. Aspen, miesto, kde môžete stretnúť Hollywoodsku elitu
Diel 2. Arapahoe Basin funguje už od roku 1947
Diel 3. Rodinne založené stredisko Copper Mountain
Diel 4. Lyžovačka v Kalifornii? Musíte navštíviť stredisko Heavenly
Diel 5. Sierra at Tahoe – pravý americký freestyle
Bonus Tu si môžete prečítať serial o kanadskom Whistleri

Inštruktorom šéfuje Billy Kidd

V Steamboat Springs sa nachádza 165 vyznačených tratí a celkom 152 hektárov zasnežovanej plochy (keby náhodou nesnežilo).

Keby ste chceli na pobyt v rozľahlom stredisku sprievodcu, stačí si najať jedného zo 400 lyžiarskych inštruktorov, ktorí sem každoročne chodia z celého sveta. Inštruktorom šéfuje Billy Kidd, svetoznámy lyžiar zo 60-tych rokov, majster sveta a olympijský víťaz. (Okrem iných úspechov bol na olympiáde v Insbrucku tretí v slalome a v talianskom Val Gardena na Majstrovstvách sveta vyhral kombináciu, v slalome skončil tretí).

[nggallery id=32]

Lyžovanie v stromčekoch

Nám sa stredisko v stredisku veľmi páčilo (to sme v Severnej Amerike prechodili mnohé ďalšie). Miestni a my tiež obľubujeme, populárne lyžovanie v stromčekoch. Na výber je množstvo nádherných terénov nielen v ihličnatých, ale aj v listnatých lesoch. Niektoré sú husté, strmé a v zime natoľko zasnežené, že sme jednu kočku pri lyžovaní stratili v snehu.

Stredisko má obrovský park so 137 metrov dlhou, 17 metrov širokou a 5,5 metra vysokou rampou. Okrem nej je tu samozrejme minipipe pre deti. Celý park je ozvučený, je tu, ako sa na každé americké stredisko patrí, množstvo skokov, slidov, rôznych iných prekážok, ktoré neviem pomenovať.

Zasnežená lanovka v Steamboat Springs.

V mestečku pod strediskom premávajú skibusy zdarma.

Po lyžovačke sa treba hodiť do miestnych horúcich prameňov

Neďaleko strediska sa nachádzajú prírodné termálne pramene. Ak by ste sa tu náhodou ocitli, musíte ísť do Strawberry Park Hot Springs alebo Old Town Hot Springs. Old Town Hot Springs v Steamboate sú jedny z prvých termálnych parkov v Colorade. S viac ako storočnou históriou sa nachádzajú priamo v centre mestečka Steamboat. Sú tu vnútorné aj vonkajšie bazény, tobogány, fitko a iné služby. Sú otvorené každý deň.

Linky: www.steamboathotsprings.org  a www.strawberryhotsprings.com.

K Strawberry Park Hot Springs, ktoré ležia len niekoľko kilometrov od mestečka, sa v zimných mesiacoch dostanete len s autom 4×4 alebo s reťazami. Ak by ste nemali 4×4, ani reťaze, polícia vás môže pokutovať. Kúpať v týchto krásnych prírodných minerálnych prameňoch sa dá tiež každý deň.

Zaujímavé fakty:

Terény: 14% ľahkých, 56% stredne pokročilých a 31% veľmi ťažkých

Stredisko sa nachádza 2103 metrov nad morom, najvyšší bod je 3224 m

Najbližšie letisko: regionálne letisko Yampa Valley, 37 km od rezortu, medzinárodné letisko v Denveri je vzdialené 300 km

Počet vlekov: 16 sedačiek a gondol
Kapacita vlekov: 33 619 ľudí za hodinu
Ubytovacia kapacita priamo v rezorte: 20 tisíc ľudí

Viac ako 100 barov a reštaurácií

Lyžiarska škola zamestnáva viac ako 400 inštruktorov

Ceny lístkov: dospelí 95$; teenedžeri 79$; deti 58$, seniori 65$

Sezóna: 25. november-11. apríl 2010

Otváracie hodiny: 8:30-15:30

Zasnežovaná plocha: 375 akrov

Najdlhšia zjazdovka má 4.8 km

Web: http://www.steamboat.com/; FOTO – © Steamboat/Larry Pierce
Cválajúce kone, Steamboat Springs

Pohľad na stredisko Steamboat Springs zospodu.

1/1
Zavrieť reklamu