Zuzulová skončila v slalome SP v Maribore 15.

17. januára 2010

Veronika Zuzulová obsadila v nedeľňajšom slalome Svetového pohára v slovinskom Maribore 15. miesto. Do priebežného poradia disciplíny si pripísala k 16 bodom zo Záhrebu ďalších 16, ale na postup do marcového finále to nestačí. Do redukovaného vyvrcholenia seriálu sa kvalifikovalo prvých 25 pretekárok slalomového poradia v SP.

Veronika Zuzulová obsadila v nedeľňajšom slalome Svetového pohára v slovinskom Maribore 15. miesto. Do priebežného poradia disciplíny si pripísala k 16 bodom zo Záhrebu ďalších 16, ale na postup do marcového finále to nestačí. Do redukovaného vyvrcholenia seriálu sa kvalifikovalo prvých 25 pretekárok slalomového poradia v SP.

Preteky vyhrala Rakúšanka Kathrin Zettelová, z deviatej priečky po prvej jazde sa na druhé miesto katapultovala domáca hviezda Tina Mazeová (+.0,71 s), tretia bola Nemka Maria Rieschová (+1,28), ktorá sa ako vedúca slalomárka posunula aj na čelo celkového poradia SP a vystriedala v Maribore neúspešnú Američanku Lindsey Vonnovú. „Zlatou líškou“, teda celovíkendovou triumfátorkou na slovinskom kopci sa stala Zettelová, ktorá triumfovala aj v sobotňajšom obrovskom slalome.

Slovenská zjazdárka si síce vylepšila číslo 35 v koeficientálnom renkingu FIS, ale na návrat do prvej 30-ky to nestačilo. Zuzulovej sa tak nepodarilo naplniť kvótu pre štvrtú miestenku alpského úseku na ZOH a do Vancouveru pocestuje iba ona, Jana Gantnerová a Jaroslav Babušiak.

Možnosť bojovať o svoju olympijskú účasť splnením kritérií (umiestnenie v prvej tretine štartového poľa) na nasledujúcich podujatiach Európskeho pohára tak prišla trojica slovenských mužov.

Zuzulová sa so štartovým číslom 35 musela v 1. kole pasovať s mimoriadne extrémnymi podmienkami, ale umnou jazdou pristála na 19. pozícii so stratou 2,93 s na vedúcu pretekárku.

Podmienky na trati sa výrazne zhoršovali a slovenská zjazdárka so štartovým číslom 35 prakticky vopred nemala šancu na výraznejší prienik. Okrem rozbitej trate strpčovalo súťažiacim život aj hustnúce sneženie.

Po dojazde elitnej 15-ky sa žiadnej pretekárke nepodarilo prepracovať do prvej desiatky, čo sa často nestáva, z druhej 15-ky zvyčajne „vyletia“ dve-tri hviezdičky dňa. Pred Zuzulovou šli pretekárky s výsledkami – vypadnutie, 26., 37., hneď po nej 36., 33., 27.

Zuzulová v tejto fáze súťaže demonštrovala svoju slalomársku prevahu nad rivalkami v jej okolí a už žiadna z ďalších 57 štartujúcich (ani krajanka Jana Gantnerová, ktorá napokon vypadla) sa k nej časom ani len nepriblížila.

Keďže v opačnom poradí 30-ky postupujúcich ju čakala štartová pozícia 12, mala reálnu šancu prvýkrát v sezóne prekročiť prah elitného výsledku. Zásadný však bol jej iba sekundový odstup od prvej desiatky, ale druhej jazde chýbala iskra. Zuzulová išla technicky perfektne, nespravila ani náznak chybičky, ale chýbal dôraz v nasadzovaní do bránok.

Bez atakovania žrdí sa na pomerne plochom mariborskom svahu úspechy nerodia. V 1. kole to demonsštrovala najmä Marlies Schildová. Rakúšanka na ťažkej trati síce nešla bez chýb, ale korigovala ich bleskovo a bez straty tempa. Pritom mariborský svah i nedeľňajšia architektúra trate vyhovovali lyžiarkam s iným štýlom a s vyššími postavami, Schildová je nízka.

Jej ešte nižšia krajanka Kathrin Zettelová, najstabilnejšia tohtosezónna pretekárka v technických disciplínach, stratila na druhej pozícii až 1,09 s. Až potom nasledovali vysokánske favoritky.

Vlaňajšia mariborská víťazka a vedúca slalomárka zimy, Nemka Maria Rieschová zaostala na treťom mieste 1,27 a jej prenasledovateľka medzi hustými bránkami, Francúzka Sandrine Aubertová v závese za ňou 1,61 s.

Spokojná nebola ani “strednevysoká” Šárka Záhrobská na 8. mieste (+1,77), trať staval sám tréner českej slalomárskej konštanty a slovinský kopec všeobecne sedí jej tempovanému štýlu jazdy.

V druhokm kole však Schildová na ceste za triumfom vypadla. Osudný jej bol v strede svahu špicar, teda zachytenie bránky špicou lyže.

1/1
Zavrieť reklamu