Ako budú vyzerať freeridové lyže v roku 2011?

3. februára 2010

Približne pred týždňom sme na medzinárodnom veľtrhu športu vo Švédsku – Swesport mali možnosť uvidieť prvé ukážky freeridových lyží na budúcoročnú sezónu. Jednotlivé páry lyží zoradené podľa výrobcov nafotili ľudia zo serveru freeride.co.uk, ktorí sa nachádzali na veľtrhu. Čím budúcoročné lyže zaujmú?

Približne pred týždňom sme na medzinárodnom veľtrhu športu vo Švédsku – Swesport mali možnosť uvidieť prvé ukážky freeridových lyží na budúcoročnú sezónu. Jednotlivé páry lyží zoradené podľa výrobcov nafotili ľudia zo serveru freeride.co.uk, ktorí sa nachádzali na veľtrhu. Čím budúcoročné lyže zaujmú? V skratke si popíšeme, čo bude o rok IN.

Rocker vládne svetu

Už tento rok je technológia Rocker použitá pri veľkom množstve lyží (čo to je rocker čítajte tu). Dobrým príkladom je firma K2, ktorá s ním prichádza na všetkých budúcoročných lyžiach (teda free modeloch, nie raceových:). Takže negatívne zakrivenie prichádza do módy! Salomon bude mať na svojich diktátoroch na špičke dokonca 30 centimetrový rocker. Head zasa vymyslel do ďalšej sezóny Rocker, ktorý sa bude prispôsobovať tvrdosti snehu. (technológia Flowride)

Zasa o niečo širšie lyže

Myslíte, že tohtoročné freeridové lyže sú už dosť široké? Ste na omyle. V roku 2011 budú lyže ešte o niekoľko milimetrov širšie. Nakoniec to teda môže skončiť, ako za mladých čias Bode Millera, ktorý ešte pred karvingovou revolúciou skúšal jazdiť na dvoch paralelných snowboardoch.

Rovné pätky

Výrobcovia sa na freeridy už nesnažia silou mocou montovať stočené pätky – twintipy. Minimálne Salomony, Dynastary, niektoré K2 a Elany, Nordicy či Fischery už budú s rovnou pätkou.

Dizajn

Čo sa skrýva pod povrchom? Je to rôznorodá zmeska. Väčšina lyží bude klasicky s drevenou sendvičovou konštrukciou. Marketingové oddelenia však robia svoje, niektoré typy budú vystužené titanom, etc. Čo sa týka grafickej úpravy povrchu lyží, pri freeride sa stretávajú dva extrémy: buď sú lyže prenáramne jednoduché, alebo zasa až gýčovito pestré. Pozrite sa sami na obrázkoch v priloženej fotogalérií k článku. Dynastar, Line či freeridové modely Volkl nemajú žiadne dekoratívne prvky. Opakom sú K2 a Elany.

[nggallery id=39]

1/1
Zavrieť reklamu