Aktuálny minireport – Pavčina Lehota pri Liptovskom Mikuláši

10. februára 2010

V skratke – cez víkend málo ľudí, avšak pokiaľ sa nekoná slovenský pohár. Svahy perfektne upravené, vhodné na tréning. Skipas musíte zaplatiť aj pre deti od 0 rokov a to tiež na detskom lanovom vleku.

V skratke – cez víkend málo ľudí, avšak pokiaľ sa nekoná slovenský pohár. Svahy perfektne upravené, vhodné na tréning. Skipas musíte zaplatiť aj pre deti od 0 rokov a to tiež na detskom lanovom vleku.

Super alternatíva so žiadnymi ľuďmi

V sobotu sme kvôli slovenskému poháru predžiakov zavítali do strediska Žiarce pri obci Pavčina Lehota. Táto maličká dedinka sa nachádza tesne vedľa Liptovského Mikuláša v Demänovskej doline. Ide sa po ceste do Jasnej a tesne pred vstupom do doliny sa točí doprava. Cez víkend je to ideálna náplasť na Jasnú. Je tu síce iba jeden kopec, zato však žiadni ľudia a o niečo nižšie ceny ako v našom najväčšom stredisku.

V stredisku sú dva vleky –  jedna kotva Doppelmayer, jedna poma a jeden lanový vlek. Kotva má prevýšenie približne 150 metrov. Svah nie je moc dlhý, zato strmší a členitý. Preteky, ktoré tu každoročne robia sa preto označujú za jedny z najťažších v rámci slovenského pohára. Ide o severný svah a snehové podmienky boli výborné a podľa strediska pretrvávajú až do konca jari.

Platí sa aj za tých najmenších

V Pavčinej Lehote sa nachádza tiež niekoľko tratí pre bežkárov a maličký snowpark, určený najmä začiatočníkom s troma prekážkami. Pod svahom je bezplatné parkovisko. V stredisku si tiež môžete zalyžovať aj na večernom lyžovaní do deviatej.

Malou nevýhodou, ktorú sme spozorovali pri trojročnej kočke je, že musí mať na všetky svahy a vleky lístok. Je jedno, koľko má rokov. Vo väčšine stredísk majú deti do 120 cm, alebo piatich rokov možnosť zalyžovať si zadarmo. Veď nebudú sami a rodičia si predsa skipas zaplatia. V niektorých talianskych strediskách platia dokonca deti až od dvanástich rokov. 

Po lyžovačke navštívte jaskyňu Slobody alebo akvapark

V rámci programu slovenského pohára sme zašli do jaskyne slobody a preto ju odporúčame aj ostatným. Jaskyňa je úžasná a deti predovšetkým nadchne. Po prestúpaní viac ako 900 schodov (vrátane infarktových „schodov do neba“; niektoré decká ich počítali) zistíte, čo sa skrýva pod obrovskými horami Nízkych Tatier, na ktorých sa lyžujete. Deti tiež uvidia absolútnu tmu, kvaple rastúce státisíce rokov, podzemnú rieku či cintorín kvapľov.

Rozhodne sa sem oplatí zavítať v zime, keď je návštevnosť jaskyne menšia. Za dolné parkovisko sa platí (však sme na Slovensku) rovných päť eur, takže radšej zaparkujte pri blízkom hoteli a tvárte sa, že ste hoteloví hostia.

Záver – Žiarce sú výborné stredisko na tréning a to predovšetkým lyžiarskych klubov. Majú strmý hlavný kopec s množstvom technického, zato však nie ľadového a dokonalo upraveného snehu. Ak ste náročnejší lyžiari, môžete menšie deti „odložiť“ na pomu čo detský lanový vlek a jazdiť na strmšom hlavnom svahu. Celý čas ich pritom budete mať pod dohľadom bez toho, aby ste sa im venovali. V malom stredisku sa stratiť nemôžu.

[nggallery id=44]

Mapa tratí v stredisku Žiarce - Pavčina Lehota

1/1
Zavrieť reklamu