Aktuálny minireport – Skalka Aréna pri Kremnici

2. februára 2010

Po negatívnej krátkej reportáži o Veľkej Rači napíšeme niečo lepšie. Tentoraz sme strávili niekoľko dní na Skalke. Stredisko nás príjemne prekvapilo snehovými podmienkami a napriek predĺženému víkendu a Bielej stope málo lyžiarmi na vleku. Celý víkend sa skoro vôbec nečakalo.

Po negatívnej krátkej reportáži o Veľkej Rači napíšeme niečo lepšie. Tentoraz sme strávili niekoľko dní na Skalke. Stredisko nás príjemne prekvapilo snehovými podmienkami a napriek predĺženému víkendu a Bielej stope málo lyžiarmi na vleku. Celý víkend sa skoro vôbec nečakalo.

Ďalšie reportáže si môžete prečítať na týchto linkoch: Pezinská Baba, Zochova chata, Veľká Rača, Ružomberok a Jasná, Salamandra pri Banskej Štiavnici, Veľká Javorina, Skiland Stará Myjava.

Zjazdovka je bez lyžiarov, zato niekedy poriadne veterná

Na Skalku sme prišli v piatok večer. Mali sme v úmysle o deviatej ráno stepovať pod svahom a vychutnať si prvé jazdy na menčestri. Čakali sme, že po nich sa do strediska nahrnú lyžiari a budeme mať po zábave, respektíve to zabalíme niekde v bare. Skutočnosť bola iná – zo svahu nás v sobotu ráno nevyhnali ľudia, ale veľké mrazy a snehová fujavica. Lanovka premávala ďalej. Poobede nefúkalo a opäť sme zavítali na svah. Točili sme jednu jazdu za druhou, pred turniketmi celú sobotu nebolo ani nohy.

Svah a podmienky

Keďže sme lyžovali iba pod lanovku, píšeme o tejto časti strediska. Zainteresovaní vedia, že celá Skalka má viacerých majiteľov a teda lístky na sedačku neplatia na vleky okolo chaty Limba a naopak.

Najlepšie zrejme urobíte, keď pôjdete na sedačku. Je tu 80 až 120 metrov široký svah (snáď unikát v slovenských podmienkach) a kopec dlhý okolo kilometra. Ideálne miesto na karving a tiež učenie sa. Svah bol zrána upravený a zamrznutý, čo sa doobeda skoro vôbec nezmenilo. (kvôli málo návštevníkom) Poobede v strmších častiach bubny narástli, nebolo to však nič extra.

Krásna široká a zväčša aj upravená zjazdovka

Stredisko uvádza, že má 75 centimetrov snehu. Je to zrejme pravda. V 90% sme s vŕtačkou pri stavaní brán nezachytili žiadnu hlinu, ani kamene.

Biela stopa a Big air v meste

V sobotu a v nedeľu prebiehal na Skalke už 37. ročník tradičnej Bielej stopy. Tento rok (najmä v lete) sa myslelo na lyžiarov. Trasa Bielej stopy obchádzala hlavnú zjazdovku a išla ponad vrchol sedačkovej lanovky. Z neho sa bežkári spustili serpentínami (tí menej zruční zažívali často veľmi krkolomné situácie, kvôli ktorým sa na nich pozerali lyžiari) dolu smerom na Turček. Ľúto nám prišlo súťažiacich vtedy, keď sme zistili, že strmý zjazd si museli vyšliapať cestou naspäť.

Cez víkend tiež prebehol v Kremnici pretek Bigair v meste. Napriek (alebo možno kvôli) týmto dvom akciám sa na Skalke neukázalo množstvo lyžiarov, čo sme my iba kvitovali. Keď nám konečne v pondelok zasvietilo na svah aj slniečko, odchádzali sme spokojní naspäť domov.

Základné info:

Dĺžka zjazdovky:

Šírka zjazdovky:

Plocha zjazdovky:

Prevýšenie:

Horná stanica:

Dolná stanica:

Kapacita zjazdovky:

Prepravná kapacita sedačky:

cca 1 000 m.

80 – 120 m.

cca 9 ha

241 m.

1228 m.n.m.

987 m.n.m.

830 lyžiarov

2300 osôb/hod.

Fotogaléria:

[nggallery id=38]

1/1
Zavrieť reklamu