Lyžovačka v Japonsku, asi 200 km od Tokia

Japonsko je krajina plná prekvapení. Na prvý pohľad všetko vyzerá tak ako inde, rozdiel je v detailoch. Inak tomu nie je ani pri lyžovaní. V Tokiu svieti slniečko a po snehu niet ani stopy. O pár kilometrov ďalej je situácia takáto: „Vlastne sme si neboli ani istí, či ideme po diaľnici, keďže na krajniciach bolo toľko snehu, že nebolo vidieť ani značky.“

Japonsko je krajina plná prekvapení. Na prvý pohľad všetko vyzerá tak ako inde, rozdiel je v detailoch. Inak tomu nie je ani pri lyžovaní. V Tokiu svieti slniečko a po snehu niet ani stopy. O pár kilometrov ďalej je situácia takáto: „Vlastne sme si neboli ani istí, či ideme po diaľnici, keďže na krajniciach bolo toľko snehu, že nebolo vidieť ani značky.“

Prvý tohtoročný víkend sme sa s priateľmi rozhodli zasvätiť športu a tak sme sa vybrali lyžovať. Naším cieľom bolo, na miestne pomery, neveľké stredisko Gala Yuzawa, vzdialené od Tokia asi 200 km na severozápad. V hlavnom meste bol nádherný slnečný deň a tak sme nie veľmi verili nepriaznivým predpovediam počasia na internete. V Yuzawe už asi štvrtý deň intenzívne snežilo a nič nenapovedalo tomu, že sa to najbližší týždeň zmení.

Keďže však celou cestou svietilo slnko, boli sme optimisti. Až po posledný diaľničný tunel dokonca nikde nebol ani len sneh. Po výjazde z tunela, ktorý mal asi 10km, sme neverili vlastným očiam. Všade kam sme sa pozreli samý sneh a naďalej naozaj husto snežilo. Všetky autá boli z diaľnice odklonené na najbližšie parkovisko, aby si nasadili snehové reťaze. Do cieľa nám chýbalo už iba niekoľko kilometrov, avšak išli sme po diaľnici za odhŕňačom snehu rýchlosťou asi 30 km za hodinu. Vlastne sme si neboli ani istí, či ideme po diaľnici, keďže na krajniciach bolo toľko snehu, že nebolo vidieť ani značky.

Rýchlovlakom šinkansenom ste tu z Tokia za 77 minút

Prístup do strediska je z Tokia možný aj pomocou šinkansenu Joetsu, japonského rýchlovlaku. Cesta trvá 77 minút a stanica vlaku je priamo na základni strediska, odkiaľ sa gondolou vyveziete rovno na svah. V prípade, že sa ubytujete v niektorom z mnohých hotelov v mestečku Yuzawa, alebo jeho okolí, na stanicu gondoly sa dostanete priamo spred vášho hotela kyvadlovou dopravou, ktorá premáva zadarmo v pravidelných intervaloch. (V Yuzawe sa okrem rezortu Gala nachádzajú dalšie dva – Yuzawa Kogen a Ishiuchi Maruyama. Všetky strediská sú poprepájané nielen svahmi, ale aj kyvadlovou dopravou.)

Na základni strediska Gala, ktorá má názov Cowabunga, nájdete okrem stanice gondoly pokladne, obchod, kaviareň a samozrejme všetky ostatné služby, ktoré vám spríjemnia pobyt v stredisku. V prípade, že sa nechcete cestu do strediska, alebo domov zaťažovať prenášaním celej lyžiarskej (alebo inej) výstroje, máte dve možnosti. Buď využijete tunajšiu veľmi dobre vybavenú požičovňu, alebo služby kuriéra. Kuriér vám umožňuje zaslať svoje veci do strediska pred plánovaným príchodom a priamo na mieste si ich vyzdvihnete.

Japonské stredisko Yuzawa

V požičovni Vám dajú všetku výstroj od oblečenia po sánky

Pokiaľ však žiadnu výstroj nemáte, v požičovni vám požičajú naozaj všetko. Počnúc lyžami, lyžiarkami, palicami, snowboardom a kompletným lyžiarskym oblečením, až po sánky a nepremokavé čižmy a oblečenie pre tých, čo si prišli vychutnať pobyt na čerstvom vzduchu so svojimi ratolesťami. Japonky prídu doslova až na svach v sukničnách a lodičkách, až by človek nepovedal, že idú na lyžovačku. Európana môže zaskočiť len veľkosť ponúkaného oblečenia. Ja som veru svoju „malú“ nôžku nenapchala do japonskej ženskej lyžiarky, aj keď tvrdili, že je to moje číslo. Našťastie mužské mi už boli dobré. V šatniach hneď vedľa požičovne si môžete uložiť všetky veci, ktoré na svahu nebudete potrebovať v uzamkýnateľných skrinkách.

V horskej chate si pochutnáte na grilovaných držkách a palacinkách

Na hornej stanici gondoly, Cheers, nájdete reštaurácie, opravovňu lyží, obchod, detský kútik, kde si môžete „odložiť“ svoje ratolesti, stanicu prvej pomoci a ďalšiu požičovňu. Dokonca tu nájdete aj špeciálnu miestnosť s kozmetickými zrkadlami a fénmi na vlasy. Teplý čaj tu však v reštauráciách nehľadajte. V ponuke majú pivo a chladené bublinkové nápoje. Našťastie sú aj tu všadeprítomné japonské automaty na nápoje, kde sa dá kúpiť aj niečo na zahriatie. V reštaurácii, kde sme obedovali bolo všetko po japonsky, takže sme klasicky objednávali jedlo podľa obrázkov. Grilované držky sa síce nestanú mojím obľúbeným jedlom, ale bolo to vcelku chutné. Jednoznačným plus je však stánok s palacinkami, ktoré rozvoniavajú všade naokolo.

Dvesto kilometrov za sedem hodín

Cheers sa nachádza v centrálnej časti strediska. Na svah sa môžete vyviezť jednou z dvoch štvorsedačiek. Z ich hornej stanice máte potom prístup do južnej alebo severnej časti, prípade môžete dvojsedačkou pokračovať vyššie, až do výšky 1181 m n.m. Južná časť je tohto roku neprístupná kvôli úprave svahov. V severnej časti sa nachádzajú aj špeciálne svahy pre snowboardistov, detská lyžiarska škola a Detský park.

Aj napriek veľmi zlej viditeľnosti (kvôli hustému sneženiu) sa lyžovalo výborne. Svahy boli upravené, i keď človek sa v tomto počasí nevyhol tomu, že sa hlavne pri kraji úplne zaboril do snehu. V čase našej návštevy bolo v stredisku mimoriadne veľa lyžiarov, na vleky sa však nečakalo dlhšie ako 5 až 10 minút.

Lyžiari si po namáhavom dni môžu oddýchnuť v relaxačnom termálnom bazéne, ktorý sa nachádza na základni Cowabunga. My sme si po dobrej lyžovačke ešte dali rozlúčkovú palacinku a bol čas na cestu domov. Nanešťastie sme sa dostali do zápchy a cesta trvala neplánovaných sedem hodín. Aj to patrí k Japonsku…

Základné info:

Poloha:                           200 km severne od Tokia

Prístup:                          autom priamo z Tokia po Kanetsu Expressway;

Vlakom z Tokyo Station (nástupište 20 – 23) – Joetsu Shinkansen (77 minút)

Najvyšší bod:              1 181 m.n.m. (základňa sa nachádza vo výške 800 m.n.m.)

Sezóna:                          21. novembra do 5. mája

Otváracie hodiny:     9:00 – 17:00 (môžu sa meniť podľa období)

Najdlhší svah:             2,4 km

Dĺžka tratí:                    cca. 7 km (+ južná oblasť, ktorá je uzavretá pre rekonštrukciu)

Vleky:                             gondola, 3 dvojsedačky, 2 trojsedačky a 3 štvorsedačky

Trate:                              pre lyžiarov všetkých úrovní, špeciálne trate pre deti a snowboardistov

Vybavenie:                   reštaurácie, kaviarne, lyžiarska škola, detský kútik, požičovne lyží a oblečenia, bazén, prvá pomoc, obchod, úschovňa vecí, kuriérska služba

Ski pass:                         na vrchole sezóny (dec. – apríl) – cca. 34 € celodenný lístok, dospelý

[nggallery id=40]

1/1
Zavrieť reklamu