Obrovský slalom vyhral Janka a Rebensburgová

26. februára 2010

V pretekoch obrovského slalomu na olympiáde sa konali viaceré prekvapenia. Už to, že vyhrala pomerne neznáma Nemka Rebensburgová je nezvyčajné. Nasledovala ju Slovinka Mazeová, ktorá ukazuje svoju skvelo načasovanú formu. Medzi mužmi sa zmeny nediali. Vyhral Janka nasledovaný dvoma Nórmi.

Senzačné zlato pre lyžiarku Rebensburgovú

Víťazkou súťaže alpských lyžiarok v obrovskom slalome na zimných olympijských hrách vo Whistleri sa stala senzačne 20-ročná Nemka Viktoria Rebensburgová, ktorá sa na prvú pozíciu vyšplhala zo 6. miesta po 1. kole, keď na líderku Görglovú strácala 35 stotín.

Vlaňajšia juniorská majsterka sveta v tejto disciplíne zdolala o 4 stotinky Slovinku Tinu Mazeovú, ktorá zopakovala svoje umiestnenie z MS 2009 a navyše k striebru zo super G pridala ďalšiu medailu na ZOH 2010. Česť Rakúšaniek, ktorým po úvodnom kole patrili tri miesta v najlepšej štvorici, zachraňovala bronzom Elisabeth Görglová. Líderka po 1. kole napokon zaostala za Rebensburgovou o 14 stotín.

“Je to neuveriteľné, bude mi trvať určite ešte niekoľko dní, kým si naplno uvedomím, čo sa stalo,” tešila sa Viktoria Rebensburgová. “Chcem si teraz užiť slávnostný medailový ceremoniál a zvyšok tohto nádherného dňa. Večer všetko poriadne oslávim. Nebola som pred druhým kolom pod takým tlakom ako najlepšie tri, ale vedela som, že môžem zajazdiť rýchlo a vyhrať tieto preteky.”

Rakúšania mali opäť smolu

Alpská veľmoc Rakúsko sa tak v obrovskom slalome žien nedočkala prvého zlata v histórii hier. Zásluhou nečakanej víťazky sa Nemecko dostalo v počte zlatých medailí v ženských súťažiach ZOH na prvú priečku s 12 titulmi pred Rakúsko (11) a Švajčiarsko (10). Rebensburgová je po Ossi Reichertovej (1956 Cortina d´Ampezzo) druhou Nemkou, ktorá dokázala vyhrať obrovských slalom na zimných hrách.

Jediná slovenská reprezentantka na štarte 2. kola Jana Gantnerová (Veronika Zuzulová uprednostnila tréning na piatkový slalom) skončila na 35. mieste so stratou 8,62 sekundy. Gantnerová štartuje na druhej olympiáde, v premiére pred štyrmi rokmi “obrák” nedokončila. Úradujúca majsterka sveta Nemka Katrin Hölzlová obsadila šieste (+0,47) a obhajkyňa zlata z Turína 2006 Julia Mancusová zásluhou tretieho najlepšie času v 2. kole ôsme miesto (+0,55), na ktoré sa prepracovala z osemnásteho po 1. kole.

Nemka z úzadia prekvapila

Dvadsaťročná Rebensburgová sa doposiaľ medzi seniorkami výraznejšie nepresadila. Vo Svetovom pohári skončila iba jediný raz na stupňoch víťazov – 24. januára 2010 v poslednom “obráku” pred ZOH 2010 skončila v Cortine druhá za Fínkou Poutiainenovou. Do prvej desiatky sa dostala celkovo jedenásťkrát. Pred vancouverskou olympiádou však svojimi umiestneniami – 5. v Lienzi, 8. v Maribore a 2. už v spomenutej Cortine – naznačila, že by mohla prekvapiť. V juniorskej kategórii patrila rodáčka z Kreuthu k špičkovým pretekárkam. Na MSJ 2008 vo Formigale vyhrala super G, v obrovskom slalome brala striebro a v zjazde bronz. Vlani na MSJ v Ga-Pa triumfovala v obrovskom i superobrovskom slalome.

Oslavujú aj v Slovinsku

“Je to skvelé, mám dve striebra!” – tešila sa Slovinka Tina Mazeová. “Doteraz nikdy sa mi na vrcholných podujatiach takto nedarilo. Som rada, že jazdím s veľkou istotou.”

Elisabeth Görglová, ktorá si po zjazde vybojovala vo štvrtok v obrovskom slalome už druhý vancouverský bronz, sa na seba po pretekoch trochu hnevala. “Jasné, že som chcela dnes vyhrať. Robila som, čo sa dalo, ale myslím si, že som nepredviedla dobré druhé kolo. V niektorých bránkach som asi príliš málo riskovala. Žiaľ, šancu som teraz nevyužila, o štyri roky v Soči budem mať možno ďalšiu,” uviedla pre televíziu ORF 29-ročná rakúska zjazdárka, ktorá vyrovnala olympijskú medailovú bilanciu svojej mamy Traudl Hecherovej (3. v zjazde v Squaw Valley 1960 a Innsbrucku 1964).

Z 86 pretekárok, ktoré nastúpili na 1. kolo, klasifikovali v cieli druhého celkovo 60. Poslednou bola Marjan Kalhorová z Iránu so stratou 38,28 sekundy. Okrem Veroniky Zuzulovej nenastúpili na štart štvrtkovej druhej časti ani ďalšie špecialistky na slalom Češka Šárka Záhrobská a Chorvátky Nika Fleissová s Annou Jelušičovou.

Druhé kolo obrovského slalomu žien v stredisku Whistler sa malo jazdiť pôvodne v stredu o 13.15 h (22.15 h SEČ), neskôr sa v dôsledku nepriazne počasia (hustá hmla, minimálna viditeľnosť) štyrikrát posúvalo, až ho napokon preložili na štvrtok 25. februára.

Výsledky:

Ženy – obrovský slalom: 1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 2:27,11 min, 2. Tina Mazeová (Slovin.) +0,04 s, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) +0,14, 4. Fabienne Suterová (Švajč.) +0,41, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) +0,42, 6. Kathrin Hölzlová (Nem.) +0,47, 7. Eva-Maria Bremová (Rak.) +0,51, 8. Julia Mancusová (USA) +0,55, 9. Taina Bariozová (Fr.) +0,68, 10. Maria Rieschová (Nem.) +0,86,… 35. Jana Gantnerová ml. +8,62, Veronika Zuzulová (obe SR) na 2. kolo nenastúpila (v 1. kole 34. miesto +3,84 s).

[nggallery id=56]

Triumf Janku, ďalšie dve medaily Nórom

Víťazom obrovského slalomu na ZOH 2010 sa v kanadskom Whistleri stal úradujúci svetový šampión Carlo Janka s náskokom 39 stotín pred Nórom Kjetilom Jansrudom.Majster sveta v tejto disciplíne z roku 2007 Aksel Lund Svindal skončil tretí a vybojoval si tretiu vancouverskú medailu (1. v super G, 2. v zjazde, 3. v obrovskom slalome), čím sa vyrovnal Bodemu Millerovi.

Tridsaťdvaročný Američan nedokončil už 1. kolo, keď od úvodných metrov predviedol riskantnú jazdu. Slovenský reprezentant Jaroslav Babušiakskončil 44. so stratou 9,29 sekundyna víťaza, pričom o šesť priečok si vylepšil svoje postavenie úvodnom kole.

Janka viedol už po prvom kole

“Pred druhým kolom som bol trochu nervózny, ale absolvoval som ho skvele – bez chýb,” komentoval svoj výkon v druhom kole víťazný Švajčiar, ktorý skončil v super G štvrtý. “Podmienky mi neuveriteľne sadli. Sneh bol tvrdý, ale nie ľadový. Ak chcete uspieť, musíte veľa riskovať. Od štartu až do cieľa som jazdil bez chýb a to sa ukázalo dnes ako kľúčové.”

Dvadsaťtriročný Janka viedol už po 1. kole s náskokom dvoch stotín pred Rakúšanom Romedom Baumannom a na zisk zlata, štvrtého v tejto disciplíne pre Švajčiarsko v histórii ZOH, mu stačil aj tretí najlepší čas v druhom. Pred ním obrovský slalom pod piatimi kruhmi vyhrali Roger Staub v roku 1960,Heini Hemmi o 16 rokov neskôr a Max Julen v roku 1984 v Sarajeve. Carlo Janka, ktorý má na konte iba dve víťazstvá v “obráku” v pretekoch Svetového pohára, vybojoval celkovo ôsmy najcennejší kov pre krajinu helvétskeho kríža v histórii ZOH v súťažiach mužov.

Na druhom mieste prekvapil Jansrud

Dvadsaťštyriročný Kjetil Jansrud sa na striebornú pozíciu prepracoval skvelou druhou jazdou, po 1. kole bol až jedenásty so stratou 80 stotín na Janku. Nór mal dobrú formu už tesne pred olympiádou, keď v posledných dvoch obrovských slalomoch v Kranjskej Gore skončil na 2. a 3. mieste. “Príliš som sa pri čakaní v cieli nevzrušoval. Myslel som si, že sa pred mňa dostanú viacerí. Až keď bol v cieli Aksel a ja som ostal vo výsledkovej lsitine pred ním, vtedy sa mi rozbúchalo srdce,” uviedol Jansrud.

Druhé kolo na zjazdovke Dava Murraya nevyšlo Rakúšanom, ktorí ani vo štvrtej disciplíne na vancouverských hrách nezískali medailu a v poradí Marcel Hirscher, Romed Baumann a obhajca zlata z Turína Benjamin Raich skončili na 4. až 6. mieste. Národný tím tejto alpskej lyžiarskej veľmoci tak bude naďalej čeliť tvrdej kritike fanúšikov i médií. “Najhoršia situácia, aká mohla nastať – štvrtý, piaty, šiesty,”hneval sa Romed Baumann: “Ale ešte máme silný slalomový tím.” To bude posledná šanca na medailu. Naposledy ostali Rakúšania bez cenného kovu na ZOH 1948 vo švajčiarskom St. Moritzi. 

Neuspel ani líder poradia Svetového pohára 2009/2010 v obrovskom slalome a bronzový z MS 2009 Ted Ligety z USA, po 8. mieste v 1. kole klesol ešte o jednu priečku

Bode Miller vypadol

Dosiaľ najúspešnejší účastník zimných olympijských hier vo Vancouveri v alpských disciplínach Bode Miller pripísal svoje vyradenie v 1. kole obrovského slalomu príliš riskantnej jazde. Po veľkých chybách v hornej polovici trate, ktoré ho úplne vyhodili z rytmu, svoju utorkovú jazdu približne po jednej minúte nedokončil. Na treťom, záverečnom medzičase, strácal na Janku už 1,36 sekundy a prišiel o možnosť stať sa prvým zjazdárom v histórii, ktorý na jedných ZOH získa štyri medaily. “Riskoval som oveľa viac ako ostatní. Robím tak často, a preto získavam medaily. Myslím si, že som odviedol dobrú prácu, ale teraz mi moja taktika nevyšla,” skonštatoval Bode Miller a priznal aj to, že sa mu počas pretekov rukavica zachytila o bránku. Kontroverzný Američan na ZOH 2010 získal už tri medaily: zlato v superkombinácii, striebro v super G a bronz v zjazde.

Už prvé kolo obrovského slalomu vo Whistler Creekside bolo veľmi vyrovnané, do jednej sekundy sa zmestili až 13 slalomári.

Výsledky:

Muži – obrovský slalom (konečné radie): 1. Carlo Janka (Švajč.) 2:37,83 min, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,39 s, 3. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,61, 4. Marcel Hirscher (Rak.) +0,67, 5. Romed Baumann (Rak.) +0,97, 6. Benjamin Raich (Rak.) +1,00,… 44. Jaroslav Babušiak (SR) +9,29.

1/1
Zavrieť reklamu