Olympijský víkend? Zlato pre Bode Millera

22. februára 2010

Olympijský víkend sa skončil nedeľňajšou superkombináciou a finále skicrossu. V kombinácii získal premiérové zlato Američan Bode Miller. Miller dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. Ženské sobotné super-G zasa prekvapivo vyhrala Andrea Fischbacherová pred Slovinkou Mazeovou. V mužskom super-G dominoval Aksel Lund Svindal.

Olympijský víkend sa skončil nedeľňajšou superkombináciou a finále skicrossu. V kombinácii získal premiérové zlato Američan Bode Miller. Miller dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. Ženské sobotné super-G zasa prekvapivo vyhrala Andrea Fischbacherová pred Slovinkou Mazeovou. V mužskom super-G dominoval Aksel Lund Svindal.

Slovenský reprezentant Jaroslav Babušiak zjazd nedokončil. Jeho šanca na solídny výsledok v disciplíne, v ktorej si najviac veril, sa skončila pred druhým meraným medzičasom.

Millera už dlho považovali za všestranného lyžiara, olympijské zlato mu doteraz vždy utieklo. Vo Vancouveri je však aj napriek doteraz nie príliš výraznej sezóne vo veľkej forme a zlato skompletizoval svoju zbierku zo ZOH, keď predtým bol strieborný v super G a bronzový v zjazde. Celkovo má na svojom konte už 5 olympijských medailí, dve striebra získal ešte v Salt Lake City.

Rodák z Eastonu v New Hampshire vie kombinačné preteky odjazdiť, v roku 2003 sa stal v St. Moritzi v disciplíne lyžiarskej všestrannosti majstrom sveta. Vo Svetovom pohári sa v kombinácii presadil šesťkrát, v tejto sezóne vyhral aj prestížne podujatie vo švajčiarskom Wengene.

Miller si vytvoril dobrú východiskovú pozíciu pre svoj triumf už v úvodnom zjazde, po ktorom bol siedmy. Na lídra Aksela Lunda Svindala z Nórska strácal 76 stotín sekundy. V slalome, kde v tejto sezóne dokončil vo Svetovom pohári len dvoje preteky, však dosiahol nečakane tretí najrýchlejší čas a posunul sa v celkovom súčte na najvyšší stupienok. Víťaz zjazdu Svindal nezvládol nástrahy trate a vypadol. Na medzičasoch však už dvojnásobný vancouverský medailista na Millera strácal.

Chorvát Kostelič, ktorý je tiež excelentným slalomárom, bol po prvej časti deviaty. Na trati slalomu bol o 4 stotiny pomalší ako Miller. Zurbriggen bol čiernym koňom superkombinácie. V zjazde zaostal o 73 stotín sekundy za Svindalom, na trati slalomu sa však trochu vytrápil, aj keď v tejto sezóne je v tejto točivej disciplíne v lepšej forme ako Miller. Na posun na bronzový stupienok mu stačil desiaty najlepší slalomový čas.

Výsledky superkombinácie

Muži – superkombinácia (zjazd + 1 kolo slalomu): 1. Bode Miller (USA) 2:44,92 min, 2. Ivica Kostelič (Chorv.) +0,33 s, 3. Silvan Zurbriggen +0,40, 4. Carlo Janka (obaja Švajč.) +0,62, 5. Ted Ligety (USA) +0,90, 6. Benjamin Raich (Rak.) +1,21, 7. Ondřej Bank (ČR) +1,27, 8. Christof Innerhofer (Tal.) +1,53, 9. Kjetil Jansrud (Nór.) +1,58, 10. Will Brandenburg (USA) +2,14,… Jaroslav Babušiak (SR) nedokončil zjazd.

[nggallery id=51]

Ženské super-G vyhrala Andrea Fischbacherová

Víťazkou super G sa vo Whistleri stala nečakane Rakúšanka Andrea Fischbacherová s náskokom 49 stotín pred Slovinkou Tinou Mazeovou. Najväčšia favoritka a úradujúca svetová šampiónka v tejto disciplíne Lindsey Vonnová získala po zlate v zjazde tentoraz bronz, keď bola o 74 stotín sekundy pomalšia.

Fischbacherová zvládla 2005-metrovú náročnú trať trať na zjazdovke Franz vo Whistler Creekside v porovnaní so súperkami s najmenším počtom chýb a riskantná jazda jej priniesla životný úspech.

Po Sigrid Wolfovej (1988) a Michaele Dorfmeisterovej (2006) sa stala treťou rakúskou víťazkou super G na ZOH a pre zjazdársku veľmoc vybojovala 24-ročná rodáčka zo Schwarzachu v súťažiach žien na zimných hrách už jedenáste zlato v histórii.

Fischbacherovej najväčším doterajším úspechom bol bronz v super G na MS 2009, v seriáli Svetového pohára vyhrala iba dvakrát V super G je však dvojnásobnou juniorskou majsterkou sveta (2004, 2005). Pikantné je, že 41 bránok na trati rozostavil práve rakúsky tréner Jürgen Kriechbaum.

Výsledky super-G:

Ženy: 1. Andrea Fischbacherová (Rak.) 1:20,14 min, 2.Tina Mazeová (Slovin.) +0,49 s, 3. Lindsey Vonnová (USA) +0,74 , 4. Johanna Schnarfová (Tal.) +0,85, 5. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,00, 6. Nadia Stygerová (Švajč.) +1,11, 7. Lucia Recchiová (Tal.) +1,29, 8. Maria Rieschová (Nem.) +1,32, 9. Julia Mancusová (USA) +1,36, 10. Ingrid Jacquemodová (Fr.) +1,63

[nggallery id=53]

Aksel Lund Svindal vyhral piatkové super G

Nór Aksel Lund Svindal zvíťazil v super G mužov na zimných olympijských, keď o 28 stotín zdolal bývalého majstra sveta v tejto disciplíne z Bormia 2005 Američana Bodeho Millera. Úspech USA zvýraznil nečakaným bronzom 24-ročný Andrew Weibrecht (+0,31), ktorý doposiaľ nikdy nestál na stupňoch víťazov v pretekoch Svetového pohára a iba jediný raz skončil v prvej desiatke (10. v zjazde v Beaver Creeku v roku 2007).

Dvadsaťsedemročný Svindal nadviazal v krásnom slnečnom počasí, keď sa teplota počas pretekov vyšplhala z nuly na takmer 10°C, na zjazdovke Dava Murraya vo Whistleri na úspechy svojho slávneho krajana Kjetila Andreho Aamodta, ktorý vyhral super G na zimných olympiádach v rokoch 1992, 2002 a 2006.

Na ZOH 2010 to je už druhá Svindalova medaila, v zjazde skončil druhý. Pre Nórsko vybojoval celkovo 9. zlato v alpských disciplínach na zimných hrách. Pred štyrmi rokmi skončil v super G na piatej priečke.

Nór bol v piatkových pretekoch na 2200-metrovej trati pomalší ako Miller iba na úvodnom medzičase, kde zaostávala až o 30 stotín. Na ďalšom už viedol o dve a náskok zvyšoval až do cieľa na konečných 28 stotín.

S výnimkou jasného víťazstva Nóra bol boj o ďalšie pozície nesmierne vyrovnaný. Pretekári od 2. do 7. miesta sa zmestili do 12 stotín. „Bola to nezvyčajne vyrovnaná súťaž,“ povedal strieborný Miller.

 Po sklamaní v zjazde (16. miesto) zažil ešte väčšie v super G jeden z favoritov Manuel Osborne-Paradis. Na domácej zjazdovke, keďže pochádza zo severného Vancouveru a je členom Whistler Ski klubu, strávil iba o trochu viac ako pol minúty a po hrubej chybe preteky nedokončil.

Úradujúci majster sveta Didier Cuche zažil po 6. mieste v zjazde ďalšie sklamanie, keď uzatváral prvú desiatku za svojimi krajanmi Jankom a Grünenfelderom. Ešte horšie však dopadli Rakúšania. Líder poradia SP 2009/2010 v zjazde Michael Walchhofer skončil z kvarteta rakúskych reprezentantov najhoršie – 21., najlepší bol na 14. mieste Benjamin Raich.

Dvadsaťpäročný Jaroslav Baubušiak si vo Wistleri o tri priečky si vylepšil umiestnenie zo super G na ZOH 2006 v Turíne, ale nebol veľmi spokojný. „Umiestnenie možno nie je zlé, ale moje pocity z jazdy nie sú najlepšie,“ povedal. „Mohol som viac zariskovať v niektorých úsekoch. Večer si s trénerom ešte sadneme a rozoberieme celú jazdu.“

Výsledky – super G:

Muži: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 1:30,34 min, 2. Bode Miller (USA) +0,28 s, 3. Andrew Weibrecht (USA) +0,31, 4. Werner Heel (Tal.) +0,33, 5. Erik Guay (Kan.) +0,34, 6. Christof Innerhofer (Tal.) +0,39, 7. Patrick Staudacher (Tal.) +0,40, 8. Carlo Janka (Švajč.) +0,49, 9. Tobias Grünenfelder (Švajč.) +0,56, 10. Didier Cuche (Švajč.) +0,72,… 37. Jaroslav Babušiak (SR) +4,91.

[nggallery id=52]

1/1
Zavrieť reklamu