Olympijský zjazd vo Whistleri vyhral Didier Defago

15. februára 2010

Víťazom mužského zjazdu na zimných olympijských hrách vo Vancouveri sa na zjazdovke Dava Murraya v stredisku Whistler stal prekvapujúco 32-ročný Švajčiar Didier Defago časom 1:54,31 min. Striebro si na 3105-metrovej trati s prevýšením 851 metrov vybojoval Aksel Lund Svindal s odstupom 7 stotín, bronz putoval do USA zásluhou extravagantného Bodeho Millera (+0,09). Slovenský reprezentant JaroslavBabušiak skončil v konkurencii 64 zjazdárov na 52. mieste so stratou 5,68 sekundy. Dvadsaťpäťročný dolnokubínsky rodák si nevylepšil svoje umiestnenie v zjazde zo ZOH 2006 v Turíne, kde ho klasifikovali na 45. priečke.

Víťazom mužského zjazdu na zimných olympijských hrách vo Vancouveri sa na zjazdovke Dava Murraya v stredisku Whistler stal prekvapujúco 32-ročný Švajčiar Didier Defago časom 1:54,31 min. Striebro si na 3105-metrovej trati s prevýšením 851 metrov vybojoval Aksel Lund Svindal s odstupom 7 stotín, bronz putoval do USA zásluhou extravagantného Bodeho Millera (+0,09). Slovenský reprezentant JaroslavBabušiak skončil v konkurencii 64 zjazdárov na 52. mieste so stratou 5,68 sekundy. Dvadsaťpäťročný dolnokubínsky rodák si nevylepšil svoje umiestnenie v zjazde zo ZOH 2006 v Turíne, kde ho klasifikovali na 45. priečke.

Pre Švajčiarsko je Defagovo zlato tretím v mužskom zjazde v histórii ZOH, pred ním stáli na najvyššom stupienku Bernhard Russi v roku 1972 v Sappore a v roku 1988 v kanadskom Calgary Pirmin Zurbriggen. Rodák z Mogrisu v aktuálnej sezóne nevyhral ani jeden zjazd Svetového pohára, najlepšie bol druhý 29. decembra 2009 v talianskom Bormiu a potom bral už len jedno 7., 8. a 9. miesto. Didier Defago má na konte dovedna 3 víťazstvá v seriáli SP, v zjazde dve z januára minulého roku vo Wengene a Kitzbüheli. Na vrcholnom seniorskom podujatí ešte nezískal medailu, ako junior sa stal v roku 1996 majstrom sveta v super G. 

“S dnešnou jazdou som veľmi spokojný, preteky mi vyšli. Mám pred sebou teraz pekný deň. Je pravda, že o takýto úspech som sa pokúšal už veľmi dlho. Neprichádzal, ale stále som nestrácal nádej, že to raz konečne príde,”vravel v rozhovore pre televíziu ORF Didier Defago nezvyčajne pokojne, ako keby ani nezískal životný úspech. “Nestrácal som však sebadôveru a moja motivácia naďalej pretrvávala. V tréningoch som nepoľavoval a dnes to prinieslo želané ovocie.”

Svindal má konečne medailu aj z olympiády

Dvadsaťsedemročný trojnásobný majster sveta (v zjazde v roku 2007) Aksel Lund Svindal si vybojoval svoju prvú medailu na ZOH v kariére. “Nechcel som sám seba dostať pod priveľký tlak, uvedomoval som si dostatok príležitostí na medailu aj v iných disciplínach. Teší ma, že mi vyšiel prvý pokus a teraz sa môžem pokojne pripravovať na ďalšie štarty,” uviedol Svindal.

Bode Miller tiež prekvapil, keďže v tejto sezóne bolo jeho najlepšie umiestnenie v zjazde SP štvrté miesto v Beaver Creeku. Tridsaťdvaročný Američan doplnil svoju olympijskú zbierku o tretí cenný kov, keď k dvom striebram zo Salt Lake City 2002 pridal tentoraz vo Whistleri bronz.”Medaila ma teší, ale urobil som na trati zopár drobných chýb, ktoré ma pripravili o zlato,”hneval sa na seba búrlivák Miller.

Zemiaková medaila pre Rakúsko

Olympijský zjazd vo Whistleri nevyšiel Rakúšanom, najlepší z nich Mario Scheiber skončil tesne za medailistami. Klausa Krölla klasifikovali na deviatej priečke a tajný tromf zjazdárskej veľmoci Michael Walchhofer uzatváral prvú desiatku. Rakúsko nezískalo medailu v tejto disciplíne naposledy na ZOH 1994 v Lillehammeri. 

Sklamaní zostali aj domáci Kanaďania, 5. miesto Erika Guaya bolo menej, než očakávali. Zlyhal aj jeden z veľkých favoritov Manuel Osborne-Paradis, ktorý na domácej zjazdovke, keďže pochádza zo severného Vancouveru a členom Whistler Ski klubu, obsadil až 16. miesto. Víťaz dvoch tohtosezónnych zjazdov Didier Cuche držal krok na medzičasoch so svojím krajanom Defagom až do posledného, ale posledné dva skoky pred cieľom mu nevyšli a 35-ročný švajčiarsky veterán obsadil 6. priečku.

Preteky ešte pokračujú, ale pravdepodobnosť, že niekto zo zvyšných pretekárov ešte prekoná Defaga, je vzhľadom na výkonnostné rozdiely minimálna. Slovenský reprezentant Jaroslav Babušiak nastúpi s číslom 59, v štartovej listine figuruje 64 zjazdárov.

Mužský zjazd sa mal pôvodne uskutočniť už v sobotu 13. februára, ale pre nepriaznivé klimatické podmienky – sneženie, hmla – ho museli preložiť. Pretekári pred súťažou absolvovali iba jediný oficiálny tréning, aj to iba na skrátenej trati. 

Výsledky: 

Muži – zjazd (predbežné poradie po elitnej tridsiatke): 1. Didier Defago (Švajč.) 1:54,31 min, 2. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,07 s, 3. Bode Miller (USA) +0,09, 4. Mario Scheiber (Rak.) +0,21, 5. Erik Guay (Kan.) +0,33, 6. Didier Cuche (Švajč.) +0,36, 7. David Poisson (Fr.) +0,51, 8. Marco Büchel (Licht.) +0,53, 9. Klaus Kröll (Rak.) +0,56, 10. Michael Walchhofer (Rak.) +0,57.

1/1
Zavrieť reklamu