Stredisko Kranjska Gora a svetové hry seniorov (lyžovanie v Slovinsku časť 4.)

24. februára 2010

Stredisko Kranjska Gora je jedno z najväčších v Slovinsku. Počas našej návštevy tam prebiehali Zimné svetové hry seniorov (vek najstaršieho účastníka nebol ďaleko od stovky). Prečítajte si o ďalšom stredisku v Slovinsku. Dáme vám niekoľko tipov na lyžovačku v tejto maličkej krajine s ktorou máme okrem podobnej vlajky a názvu spoločných oveľa viac vecí.

Tretí a štvrtý deň nášho krátkeho pobytu v Slovinsku sme strávili v Kranjskej Gore. Ako sa nám lyžovalo v Kanine si môžete prečítať tu ako sa nám páčilo na Krvavci tu.

Ráno sme sa z Kranjskej Gory vybrali do strediska Vogel. Predpoveď počasia nebola priaznivá pre slniečko, dokonca aj vo vysokých polohách malo byť zamračené a „pichať“ vietor (fúkať po slovinsky). Zhýčkané z predošlých dní  sme v tretine cesty zmenili plány a otočili to na smer Planica.

Opäť sme križovali Kranjsku Goru a išli sa pozrieť na známe skokanské mostíky, na ktorých sa konajú súťaže Svetového pohára. Po obzretí mostíkov, sme po ceste späť videli parádne strmé svahy a zatočili k nim v dedinke Podkoreň. Stavala sa tam tribúna a robili prípravy na nastávajúci Svetový pohár v obrovskom slalome mužov, ktorý sa mal konať o štyri dni. Svahy pri dedinke Podkoreň sú prepojené so strediskom Kranjská Gora, aj skipas je platný v oboch častiach.

V stredisku Podkoreň sme mali súkromný svah

Tieto dve časti strediska sa nelíšia len obtiažnosťou svahov. V Kranjskej Gore to žije rušnou atmosférou, je tam mnoho reštaurácii hneď pod svahom, snežná pláž a mnohé zaujímavosti pre malých i veľkých. Svahy sú široké a mierne.

Podkoreň je športovo lyžiarsky len pre výborných lyžiarov, oproti Krajnskej tu nie sú žiadni ľudia, len občas sa objaví nejaký ten lyžiar. Trate sú prevažne čierne, veľmi strmé a výborne upravené. Práve tu sa vždy koná svetový pohár. Aj v čase našej návštevy bola uzavretá jedna zjazdovka, akurát dávali druhý ochranný plot. Veľká škoda, že nám uzavreli práve tú najstrmšiu zjazdovku. Svahy sa nám tu zapáčili a jeden sme si nazvali dokonca súkromný svah, keďže na ňom naozaj nebolo ani nohy a terén bol celý deň vynikajúco tvrdý. Dole pod svahom stál len jeden mini bufet a prázdne parkovisko.

Olympiáda seniorov: najstarší skokan mal 75 rokov, najstarší lyžiar vyše 90

Parádne vyjazdené a unavené sme sa po lyžovačke vybrali do neďalekého historického mestečka Bled, kde bolo zahájenie prvých Svetových zimných hier seniorov, na ktorých sa zúčastnila aj väčšia skupinka Slovákov. Hry zorganizovali pekne, dostali sme novinárske preukazy a hurá na otvárací ceremoniál.

Bol žiaľ vonku a v strašnej zime, tak sme sa len modlili, kedy už skončí. Dozvedeli sme sa napríklad, že najstarší z účastníkov súťaží v skokoch na lyžiach mal vyše 75 rokov a najstarší lyžiar vyše 90. Hier sa zúčastnilo skoro 3000 športovcov zo  42 krajín. Najbližšie hry sa plánujú o štyri roky. Podmienkou účasti je len vek a to minimum 30 rokov.

Slovenská lyžiarska výprava dopadla veľmi úspešne, získali jednu zlatú (muži slalom), päť strieborných (2x muži slalom, ženy obrovský slalom a slalom a muži superG) a päť bronzových medailí (muži obrovský slalom a superG, ženy superG a 2x slalom).

Kranjska Gora pre deti, Podkoreň pre expertov

Stredisko Kranjska Gora odporúčame hlavne rodinám s deťmi, z Bratislavy je vzdialené len 4 a pol hodiny cesty. Pre deti tu majú lyžiarsku škôlku a napríklad vtipný kolotoč na nafukovacích kolesách. V Podkoreni si zase pekne zalyžujú experti.

Tip pre vás: ak si kúpite skipas na viac dní, zahŕňa aj večerné lyžovanie, ktoré je každý deň okrem pondelka od 19.00 do 22.00. Pre bajkerov je tu členitý bikepark s rôznymi obtiažnosťami trás.

Zaujímavé fakty:

[nggallery id=55]

1/1
Zavrieť reklamu