Zjazd žien vo Vancouvri vyhrala Vonnová, Pärsonová nepríjemne spadla

18. februára 2010

Zjazd žien na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouvri vyhrala Američanka Lindsey Vonnová s náskokom 56 stotín sekundy pred krajankou Juliou Mancusovou. Anja Pärsonová nepríjemne spadla v skoku dve brány pred cieľom.

Zjazd žien na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouvri vyhrala Američanka Lindsey Vonnová s náskokom 56 stotín sekundy pred krajankou Juliou Mancusovou. Anja Pärsonová nepríjemne spadla v skoku dve brány pred cieľom.

Bronz si vybojovala Rakúšanka Elisabeth Görglová (+1,46). Poradie z jediného tréningu v zjazde sa zhodovalo s konečným poradím v preteku.

O backgroundových informáciách týkajúcich sa mužského zjazdu si prečítajte od nášho „spravodajcu“ z Whistleru, ktorý tam robí vlekára (povinný smiech).

Vonnová vedie rebríček Svetového pohára v zjazde. Do olympiády vyhrala, okrem jedného, všetky zjazdy v sezóne. V olympijskom zjazde viedla od prvého medzičasu, na záver mierne z náskoku stratila. Američanky získali tretí raz v histórii double, predtým to dokázali v roku 1984 v Sarajeve bratia Phil a Steve Mahreovci v slalome a Debbie Armstrongová a Christin Cooperová v obrovskom slalome.

Tešiaca sa Vonnová, Pärsonová na zemi

„Je to jeden z najúžasnejších dní v mojom živote,“ povedala Lindsey po preteku. Do Whistleru ju prišiel podporiť muž a tréner v jednej osobe a tiež fanklub.

„Keď som sa po dojazde do cieľa pozrela na výsledkovú tabuľu a videla som svoje meno na prvom a Juliino na druhom mieste, zažila som neopísateľný pocit.“

Preteky sa skončili pádom Švédky Anji Pärsonovej. Vo všetkých medzičasoch bola druhá. Pred posledným skokom sa dostala do záklonu, v ktorom nakoniec vletela aj do skoku a nepodarilo sa jej udržať stabilitu. Dopadla síce na pätky a možno by, okolo 70 metrový skok ustála, ale narazila do zjazdovej brány a ostala ležať na zemi. Podľa najnovších správ nie je Anja zranená a možno odštartuje aj v kombinácii.

Prvé zlato z olympiády pre USA v zjazde

Vonnová pre svoju krajinu vybojovala historicky prvé zlato v zjazde na ZOH (doteraz len 3 striebra a 2 bronzy), celkovo trináste v alpských disciplínach. Rodáčka z coloradského Vailu potvrdila v stredu pozíciu najväčšej favoritky, hoci 10 dní pred otvorením vancouverských hier si na tréningu v Rakúsku bolestivo zranila píšťalu na pravej nohe a v jednej chvíli bola dokonca ohrozená jej účasť na olympiáde. Okamžite si ju však vzali do parády lekári. Od spomenutého zranenia nestála na lyžiach 12 dní.

Oddychovala, liečila sa a trénovala až minulú v nedeľu vo Whistleri. Už v pondelkovom skrátenom tréningu zjazdu zvíťazila o 39 stotín sekundy pred Mancusovou. Tá k zlatu zo super G na ZOH 2006 v Turíne pridala teraz absolútne nečakané striebro, keďže v celej sezóne nestála vo SP v zjazde ani raz na stupni víťazov.

Odkladanie tréningov i súťažného programu v dôsledku nepriaznivého počasia prišlo Vonnovej vhod, čo aj priznala: „Za normálnych okolností by som bola nahnevaná, ale pre moju zranenú holeň je toto najlepší možný scenár. Takto mám viac času na oddych a uzdravenie sa.“

Výsledky zjazdu žien:

1. Lindsey Vonnová (USA) 1:44,19 min, 2. Julia Mancusová (USA) +0,56 s, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,46, 4. Andrea Fischbacherová (Rak.) +1,49, 5. Fabienne Suterová (Švajč.) +1,98, 6. Britt Janyková (Kan.) +2,02, 7. Marie Marchandová-Arvierová (Fr.) +2,03, 8. Maria Rieschová (Nem.) +2,07, 9. Lucia Recchiová (Tal.) +2,31, 10. Gina Stechertová (Nem.) +2,74.

[nggallery id=49]

1/1
Zavrieť reklamu