Extrémneho skicrossu na bežkách sa zúčastnili aj olympionici

Extrémne preteky, extrémne nasadenie, 130 pretekárov zo štyroch krajín a tiež extrémne počasie. To bol v skratke premiérový ročník Red Bull Nordix v Českej republike. Na Boží dar si aj v mrznúcu sobotu našlo cestu 1200 divákov. A rozhodne neľutovali, že nezostali doma pri krbe.

Extrémne preteky, extrémne nasadenie, 130 pretekárov zo štyroch krajín a tiež extrémne počasie. To bol v skratke premiérový ročník Red Bull Nordix v Českej republike. Na Boží dar si aj v mrznúcu sobotu našlo cestu 1200 divákov. A rozhodne neľutovali, že nezostali doma pri krbe.

Štartovalo sa z 5 metrov vysokej rampy, klopené zátačky sa týčili do výšky štyroch metrov a nebyť silného protivetru, tak na dvoch skokoch by sa skákalo určite ďalej ako štyri metre. To všetko, samozrejme, na bežkách (!) a formou fourcrossu, teda na štarte plece pri pleci štyria borci.     

Pretekári okrem náročnej trati a prekážiek, na ktorú nie sú zvyknutí, bojovali predovšetkým so silným protivetrom. Ten dokonca v nárazoch dosahoval silu výchrice. ,,Protivietor bol hrozný. Na zjazdoch to až tak nevadilo, ale keď to človek rozbalil na skoku, takmer ho to vrátilo späť,“ uľavil si v cieli víťaz Ladislav Rygl. ,,Ale až na to počasie je to paráda. Trať bola perfektne pripravená, zišla sa tu silná konkurencia a človek tu musí naozaj ukázať čo na bežkách vie,“ pochvaľoval si s víťaznou trofejou v ruke.     

Český olympionik Milan Šperl chcel okrem súťaženia pobaviť aj divákov. Na skokoch predvádzal ukážkové roznožky a súperov ničil drtivým finišom. Stačilo však jedno drobné zaváhanie a namiesto finále z toho bolo 12. miesto. ,,Určite som chcel dopadnúť čo najlepšie, ale zároveň som si to strašne užil. Takéto preteky inde nenájdete a myslím, že aj diváci sa perfektne bavili.“ Jediný slovenský zástupca Davorin Škvaridlo tesne nepostúpil do Finále A, no Finále B vyhral a celkovo mu patrí 5. miesto.

[nggallery id=61]

Diváci, okrem drsných mužských súbojov, boli svedkami nádherného súboja v kategórii žien. Bývalá česká reprezentantka Zuzana Kocumová odrážala do posledných metrov útok mladej Petry Novákovej, ktorá však pár centimetrov pred cieľom spadla a do ciela sa doslova doplazila. No všetky štyri dievčatá vo finále zožali veľký potlesk a uznanie. Kocumová si v cieli vydýchla:,,Víťazstvo ma veľmi teší, bolo to o chlp. Celkovo však bola akcia veľmi vydarená. Tie skoky a hrby dolu kopcom na bežkách nie sú rozhodne jednoduché.“  Navyše tí najlepší v mužskej a ženskej kategórii si rozdelili prize money 140-tisíc českých korún.

Po oboch finále sa uskutočnila ešte divácky zaujímavá súťaž ,,Best Trick“ (nejlepší trik na bežkách), kde už aj tí najlepší stratili zábrany a na malý skokanský mostík sa vrhali s nevídanou odvahou. Napokon sa z víkendového jazdenia na krásnom Volve od Auto Hase tešil najlepší český freestyler na bežkách Vojta Veselý, ktorý zvíťazil s helikoptéru (otočku o 360 stupňov vo vzduchu). 

Víťaz Red Bull Nordix  na Božom dare Ladislav Rygl sa už teší do švajčiarskeho Davosu na ďalšie preteky Red Bull Nordix. A čaká ho tam vskutku ťažká konkurencia. Účasť prislúbil aj čerstvý víťaz Svetového poháru v behu na lyžiach a olympijský víťaž Peter Northug. V štartovej listine tiež figurujú mená českých pretekárov. Martin Koukal už majú skúsenosti z Red Bull Nordix má a tiež šprintér Dušan Kožíšek by sa v medzinárodnej konkurencii nemal stratiť.  Red Bull Nordix v Davose sa uskutoční 9. – 10. apríla 2010.

1/1
Zavrieť reklamu