Jasnú Adrenalín vyhrala Katka Lehotská

24. marca 2010

Jasná adrenalín je jediný freeridový pretek na Slovensku a zároveň je široko akceptovaný v zahraničí. Ako skončil? Vyhrali traja Francúzi, ale medzi ženami si prvenstvo odniesla Slovenka, Katka Lehocká.

Jasná adrenalín je jediný freeridový pretek na Slovensku a zároveň je široko akceptovaný v zahraničí. Ako skončil? Vyhrali traja Francúzi, ale medzi ženami si prvenstvo odniesla Slovenka, Katka Lehocká.

Tí, čo čítate Snowmagazín, si môžete občas prečítať aj o World Freeride Tour. Do série súťaží už druhý rok patrí aj Jasná Adrenalín. Postranným efektom je zmedzinárodnenie súťaže. Tento rok sem prišlo asi päť Slovákov lyžiarov a niekoľko našich dievčat.

My sme sem prišli priamo z Kamienky, z freeridového kempu. V nedeľu nás privítal hotel Ski na Záhradkách, niekoľko pivečiek a vždy ochotní čašníci, ktorí patria k inventáru a z roka na rok sú stále tí istí. Aspoň niečo v našich životoch ostalo nemenné.

V pondelok sem prichádzali prví pretekári, a to najskôr Francúzi a Rusi. Francúzi opálením pripomínali cigánčatá, Rusov slnko veľmi nepoznačilo. Jazdiť, či nebodať trénovať sa nedalo a tak niekoľko chalanom pod vedením Fševeda nafotilo úžasnú galériu na Chopku juhu a v jeho priľahlých lesíkoch.

Preteky mali začať stredou. Prvý deň sa nakoniec kvôli veľkej hmle neuskutočnili a presunuli na štvrtok, keď malo byť jasno od desiatej ráno. Prognózy počasia sa našťastie splnili a pred štartom žien lyžiarok, ktoré začínali ako prvé sa obloha vyjasnila do modra.

Kompletné výsledky z preteku si môžete pozrieť tu.

Katastrofálny zásah horskej služby

Snehové podmienky boli zrána výborné, neskôr sa totálne zmenili. Ženy odštartovali okolo pol 11. Niektoré ženy jazdili jednoduché ale rýchle jazdy, čo sa nakoniec aj oplatilo. Vyhrala Katka Lehotská. Elenka Ondášová z Košíc, ktorá sa práve vrátila z bajkovačky z Turecka išla tiež rýchlo a agresívne, avšak pred cieľom spadla na zamrznutom lavínisku. (zlomila si hrudný stavec). Ostatné baby nešli plynule, Veronika Sorokina z Ruska stála pred každým skokom, či terénnou nerovnosťou. Na druhom mieste za Katkou sa umiestnila Karolina Riemen z Poľska a tretie miesto si vyjazdila Malaisé Maud z Francúzska.

Austrálčanka Hanna Fischer nešťastne spadla a z miesta ju musel odniesť vrtuľník. Vo vrchnej časti kotliny to vyzeralo, že Hanna si ide vyjazdiť zlato. Na druhom skoku však tesne pred dopadom zachytila nohou a panvou vytŕčajúcu skalu a ostala ležať v žľabe. Čo je na tomto prípade smutné je, že napriek opakovaným výzvam rozhodcov (stáli sme vedľa nich) horská služba zareagovala nesmierne pomaly. Hore ich stálo minimálne 10 pripravených zasiahnuť, napriek tomu ležala Austrálčanka vo svahu asi 20 minút, kým sa k nej niektorý z chlapov uráčil zlyžovať. Ostatné výkony si netrúfnem hodnotiť, ale kým ju nakoniec odniesli do mikulášskej nemocnice, prešli snáď tri hodiny.

Medzi mužmi hviezdili Francúzi

V mužskej kategórii štartovali ako prví lyžiari. V kategórii Ski Men bolo prihlásených najviac pretekárov a mnohí z nich boli mladí jazdci, ktorí predvádzali naozaj adrenalínové vystúpenia. Prvé tri ocenenia si zaslúžene vyjazdili jazdci z Francúzska, menovite ako prvý sa umiestnil Jérémy Prevost, ako druhý Guri Kevin a tretiu pozíciu obsadil Gueenot Fabien.

V kategórii Snowboard Men si prvé dve priečky zaslúžili Rakúšania,prvé miesto totiž obsadil Wolfgang Kofler, druhé Schnabel Christian .Tretí skončil Elhorst Bas pochádzajúci z Holandska.

Večer otvárala slávnostná Price Giving Ceremony, po ktorej začala afterparty so špeciálnym hosťom skupinou Chiki Liki Tua. Po nich nastúpil na scénu Dj .Agregát a to už pretekári z rôznych kútov sveta všetci spoločne tancovali ako o život v euforickej atmosfére, ktorá trvala do skorých ranných hodín. Napriek tomu že hovorili rôznymi jazykmi, mali totiž jedno spoločné, lásku k Freeridu (viac info na www.freeride.sk)

[nggallery id=65]

1/1
Zavrieť reklamu