Lahôdka na záver sezóny. Reportáž z maďarského strediska Kalandpark

Prinášame novinky a kuriozity zo všetkých oblastí, teda nemôžeme vynechať z recenzií lyžiarskych stredísk Maďarsko. Nie je to preklep, v Maďarsku sa dá lyžovať. Existuje mestečko na juhovýchodnej hranici Slovenska (prechod Slovenské Nové Mesto), kde s lyžami nebudete vyzerať smiešne. A pozor, dokonca ani v lete!

Prinášame novinky a kuriozity zo všetkých oblastí, teda nemôžeme vynechať z recenzií lyžiarskych stredísk Maďarsko. Nie je to preklep, v Maďarsku sa dá lyžovať. Existuje mestečko na juhovýchodnej hranici Slovenska (prechod Slovenské Nové Mesto), kde s lyžami nebudete vyzerať smiešne. A pozor, dokonca ani v lete!

Zámerne som si nechávala tento článok ku koncu hlavnej lyžiarskej sezóny. S titulom „Lyžovanie v Maďarsku“ by určite medzi zimnou olympiádou, freeride kempom a ľadovcom ľahko zanikol. Veď čo už môže taký juh ponúknuť? Maďarsko a lyže?

Kto z vás by s istotou povedal, že majú vôbec nejaké lyžiarske stredisko? Zo slovenských svahov zaručene poznáme maďarských lyžiarov Zjazdársku reprezentáciu tiež majú. Viacerých pretekárov dokonca osobne poznám, ale tí trénujú všade inde, len nie vo svojej krajine. Pokiaľ sa chcete inšpirovať, ako sa na „náš šport“ dajú využiť peniaze z Eurofonodov, čítajte ďalej.

Zemplén Kalandpark

Najdlhšia sedačková lanovka v Maďarsku, 2 funkčné a jedna stará nefunkčná poma k tomu. Okrem toho slušne vybavená lyžiarska škôlka s niekoľkými inštruktormi od hlavy po päty v najnovšej kolekcii oblečenia od slovinského výrobcu, dopravný pás pre deti a začiatočníkov, záchranná sieť, snowtubbing, sánkarská dráha, zázemie s WC v ktorom nechýba veľká miestnosť, kde sa môžete prezliecť z prepotených, alebo skôr snehom premočených vecí.

Nemusím vravieť, že pri lyžiarskej zručnosti našich južných susedov bola stále plná. Tak isto aj bufet. Všetko vybudované nanovo s príspevkami z Eurofondov. Trochu som mala obavy, či nebudeme v prilbách pôsobiť ako exoti, ale fúkal vietor a na prilbu som už zvyknutá a nespravím bez nej ani oblúk. A potom skúsenosti a hrozba maďarského lyžiara sú také silné, že som mala prilbu na hlave už na parkovisku. No nakoniec sme v prilbách neboli sami.

S ostatným výstrojom to už bolo horšie, ale požičovňa nám veľmi slušne konkurovala s ponukou, ako inak, najnovšej kolekcie slovinskej značky. Akokoľvek výborne celá infraštruktúra v Kalandparku v Sátorajlaujhely vyzerala, svah neušiel maďarskej povesti. Pre úplných začiatočníkov super, ale inak by museli bez snežných diel napadnúť dva metre snehu, aby sa dal vychutnať freeride na strmšom kopci pozdĺž najdlhšej maďarskej „sedačky“.

Časť svahu, na ktorom sa dá točiť na pome je veľmi mierny, krátky a určený naozaj pre úplných začiatočníkov. Aj keď ku cti strediska slúžil postavený obrovský slalom asi zo šiestich brán v rozstupoch ako na žiackych pretekoch. Priestor pre začiatočníkov je však štandardne vybavený dopravným pásom, záchrannou sieťou, veselými zvieratkami a inštruktormi na bigfootoch.

Zimné hodnotenie strediska: rodiny s menšími deťmi a začiatočníci: 9 bodov z 10. Strhnutý bod je za prístupovú cestu na ktorej sa dve autá naozaj neobídu. Preto je každých 250 – 500 metrov vybudovaný odstavný priestor. Ale keď je cesta zle odhrnutá, tak je celkom zaujímavé cúvať 200 metrov v serpentínach, keď je pod vami strmý zráz. Samozrejme, auto sa dá nechať aj pri údolnej stanici sedačky, ale naspäť je potom tiež treba ísť sedačkou a tá v deň našej návštevy chodila veľmi pomaly a na fotkách si všimnite, aké kvalitné má sedenie.

Čo by sme sa mohli predsa naučiť?

Trik našich susedov s názvom nedostatok snehu spočíva v tom, že na svahu je položená tzv. umelá tráva. (To je to, na čom sa lyžovalo v Diskopríbehu) 9300 metrov štvorcových „Neveplastu“ umožňuje celoročnú prevádzku strediska. Verte tomu, že je to naozaj komfortné aj v zime. Okrem letného lyžovania je k dispozícii perfektná bobová dráha, lanový park s rôznymi úrovniami, letná verzia snowtubbingu a samozrejme už spomenuté zázemie. Teda návštevu strediska odporúčam najmä v lete.

Na záver – Maďar na svahu

Na záver mi nedá vrátiť sa k povestným „super“ lyžiarom. Naozaj majú nadprirodzené schopnosti. Dokážu si obuť lyže aj napriek zapnutej pätke. Stačí 3-4-krát silno dupnúť. Dokážu lyžovať v rozopnutých lyžiarkach so zadným nástupom. Dokážu „lyžovať“ aj keď majú na sklznici prilepené 3cm snehu! A tak dokonca vedia ísť aj na vleku!

Najväčší odborníci sú na jazdu na vleku. Vlekár podáva záves zľava, dievča (prvýkrát na snehu) stojí s lyžami do Včka sa pozerá doprava. Na všetko dozerá ten, ktorý si dokáže obuť lyže so zapnutou pätkou a lamentuje, aká je baba neschopná, keď pri desiatom pokuse znovu padá. Zázrak bol aj to, keď sme slečnu po pol hodine stretli na vrchu, ale už sme sa nedozvedeli, ako sa dostala dolu. A viete, ako sa ide dolu svahom na lyžiach s 5 cm snehu nalepeného na sklznici? Skáče sa znožmo…

[nggallery id=69]

[JP-Facebook-Like]

1/1
Zavrieť reklamu