Saalbach&Hinterglemm – lyžiarsky cirkus

22. marca 2010

Počas jarných prázdnin sme sa s veľkou partiou vybrali na lyžovačku do strediska Saalbach&Hinterglemm, vzdialeného 470 km z Bratislavy. Je to naše obľúbené stredisko v dosahu do 500km od slovenských hraníc a toto bola už naša piata lyžovačka v Saalbachu, takže sme vedeli, do čoho ideme.

Počas jarných prázdnin sme sa s veľkou partiou vybrali na lyžovačku do strediska Saalbach&Hinterglemm, vzdialeného 470 km z Bratislavy. Je to naše obľúbené stredisko v dosahu do 500km od slovenských hraníc a toto bola už naša piata lyžovačka v Saalbachu, takže sme vedeli, do čoho ideme. Stredisko má 200km zjazdoviek, z toho 90km modrých, 90km červených a 15km čiernych, ktoré naozaj stoja za to. V roku 1991 sa tu konali Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní a každý rok sa tu jazdia preteky Svetového pohára a Rakúske majstrovstvá. Podľa hodnotení z rôznych zdrojov na internete je Saalbach&Hinterglemm jednotkou pre rodinnú lyžovačku, ale stredisko dostalo aj 4 hviezdičky za športovú náročnosť.

[nggallery id=63]

Najviac sa nám na Saalbachu páči, že stredisko je veľmi kompaktné a takmer všetkých 200 km zjazdoviek je koncentrovaných v jednej doline, v ktorej sa nachádzajú aj obce Saalbach a Hinterglemm s množstvom možností ubytovania.  Na severných svahoch nájdete strmšie náročné zjazdovky, južná strana má navrch, keď uprednostňujete červené a modré zjazdovky alebo posedávanie v bufetoch a na terasách. Nároční lyžiari si prídu na svoje najmä na zjazdovke zo Schattberg-Ost do Saalbachu (4km, prevýšenie 1000m) a na zjazdovkách z vrcholu Zwőlferkoglu do Hinterglemmu, na ktorých sa počas majstrovstiev sveta išiel zjazd a Super G.

Úplnou jednotkou v Saalbachu sú lanovky a vleky. Dlhé kabínky prekonávajúce prevýšenie aj 1000 metrov, pohodlné sedačky s vyhrievaním, zopár starších sedačiek a množstvo kotiev – v Saalbachu nájdete všetko. A pritom stredisko sa neustále vyvíja a každý rok postavia alebo vymenia aspoň 2 až 3  kabínky alebo sedačky. Za tých pár rokov, čo sem chodíme, badáme neustály pokrok a zlepšovanie, v tomto sú proste Rakúšania jednotka.

Zjazdovky boli výborne upravené a počas týždennej lyžovačky sme zažili všetky možné podmienky. Najskôr sme mali pravý zimný zmrznutý sneh, potom nám slniečko zariadilo jarnú lyžovačku vo firne. Následne večerný dážď a nočné ochladenie spôsobili, že zjazdovky boli tvrdé ako pri pretekoch svetového pohára. A sneženie počas ďalších dní, a najmä nocí, nám umožnilo zažiť lyžovanie v prašane. V tomto je podľa mňa najvačší rozdiel medzi strediskami na južnej a severnej strane Álp. Na južnej strane Álp je počasie vo februári a marci stabilnejšie a slnečnejšie, na severnej strane máte zase väčšiu pravdepodobnosť aj počas jarných prázdnin zažiť sneženie a lyžovačku v prašane.

Ako v každom poriadnom stredisku, aj v Saalbachu funguje večerné lyžovanie, v Hinterglemme je od 18:00 do 21:00 v prevádzke večerné sánkovanie, pri ktorom sa dá tiež užiť kopec zábavy. Kopec zábavy sa dá užiť aj v tradičných Après-ski, v ktorých hrajú prím rakúske odrhovačky. V centre Saalbachu alebo Hinterglemmu môžete aj o 22:00 vidieť v baroch ľudí v lyžiarkach.

Novinkou v tomto roku bolo „Ski Movie“, keď si každý mohol dať natočiť video, ako sa mu podarilo zdolať nástrahy Fun Parku na lyžiach alebo na snowboarde. Videá sa potom dajú pozrieť na internete po zadaní čísla permanentky.

V Saalbachu aj v Hinterglemme nájdete ubytovanie od najluxusnejšieho po jednoduchšie. Štvorhviezdičkové hotely preferujú najmä bohatší Viedenčania, našinec však uprednostní niečo cenovo dostupnejšie za 50-70€ na noc s polpenziou. My preferujeme ubytovanie apartmánového typu, ktorého je v doline tiež dostatok. Apartmány v sezóne stoja od 150€ do 250€ na noc. Lacnejšie ubytovanie sa dá nájsť v menších domoch a mimo centra Saalbachu a Hinterglemmu. Aj zo 4km vzdialeného Vorderlengau alebo Viehhofenu nie je problém za dostať ku lanovkám pravidelnými skibusmi. Ubytovanie je zväčša veľmi slušného štandardu, v apartmánových domoch býva k dispozícii aj tzv. spoločenská miestnosť. Takmer všetci ubytovatelia majú v dome saunu, vírivku, malé fitko.

Ceny skipasov sú porovnateľné s inými strediskami. V sezóne zaplatíte za denný lístok okolo 40€,  6-dňový vás vyjde okolo 200€. Mimo hlavnej sezóny sú ceny nižšie, navyše od polovice marca je možné využiť tradičnú akciu „deti do 15 rokov zadarmo“, ak si rodič kúpi minimálne 3-denný lístok. Celkovo mi ceny ubytovania a skipassov pripadajú primerané poskytovaným službám. Najväčší rozdiel oproti Slovensku je v cenách nápojov, takže keď to roztočíte, tak vás to vyjde draho…

Za zmienku ešte stoja udržiavané bežkárske stopy, a doplnkové aktivity typu korčuľovanie, curling, štvorkolky, atď. Turistom je k dispozícii v Hinterglemme aj obecná plaváreň s 25-metrovým bazénom. V ubytovacích zariadeniach a horských chatách stretnete čoraz viac slovenského a českého personálu, takže často nepotrebujete ani lámať nemčinu alebo angličtinu.

A ešte jedna vec. Počas týždňovej lyžovačky sme v našej 70-člennej partii zaznamenali na svahu dve vážnejšie zranenia: jednu zlomeninu a jednu hlbokú reznú ranu. Keďže zranený kamarát nebol poistený pre lyžovanie, tak sa mu lyžovačka predražila o zbytočných 1000€, ktoré musel zaplatiť za ošetrenie reznej rany a následné kontroly u lekára.

1/1
Zavrieť reklamu