Československých freeskierov prilákala akcia a jazdenie v Jasnej

15. apríla 2010

Cez víkend sa uskutočnila ojedinelá akcia na Slovensku, na ktorú prišli snáď všetci zástupcovia freeskiingovej komunity v širšom okolí. Akciu zastrešoval server www.freeskier.sk a mala názov UPside.

Cez víkend sa uskutočnila ojedinelá akcia na Slovensku, na ktorú prišli snáď všetci zástupcovia freeskiingovej komunity v širšom okolí. Akciu zastrešoval server www.freeskier.sk a mala názov UPside.

Freeskiing je na Slovensku čoraz viac populárny šport. Medzi mladými je stále viac jazdcov, medzi staršími čoraz viac sympatizantov. Súčasť freeskiingu je aj freeride jazda vo voľnom teréne. O tom že freeridoví jazdci sú naozaj „free“ je aj tento článok o akcii, ktorú stvoril Marián Ligda popredný jazdec slovenskej freeridovej scény a tiež  partia z Liptovského Mikuláša.

Akciu otitulkovali názvom „foto&video“, čo potvrdzovala prítomnosť  výborných fotografov a kameramanov. Celá akcia bola skrátená na tri dni, to znamená od piatka do nedele, ale veľa nedočkavcov brázdilo svahy Chopka a Derešov už vo štvrtok. Ukázalo sa to ako výborný ťah, nakoľko počasie bolo kráľovské a chlapcom sa podarilo veľa skvelých fotografií. Pozrieť si ich môžete na stránkach www.freeskier.sk alebo na www.3limits.sk a niekoľko ukážok aj vo fotogalérii pod článkom.

Piatkové zahájenie frontflipmi zo skál

V piatok sa zahájil UPside ďalším krásnym dňom a úspešným pojazdením, padali frontflipy zo skál a utešené dropy. Pre mňa osobne bolo dosť frustrujúce to, že som o tom mohol vďaka môjmu zraneniu (Pozn. Miro sa zranil na pretekoch Jasná Adrenalín) iba počúvať od priamych aktérov, ktorí písali svoje línie do žľabov našich krásnych hôr.

Samozrejme všetko mi škodoradostne a s úsmevom na tvári referovali neskôr dole v hoteli Liptov (bol naším základným táborom), takže vám to dokážem celkom seriózne opísať. V piatok sa jazdenie zavŕšilo tradične (a pochopiteľne) na Kamennej chate pod Chopkom, kde sa naša freeride elita posilnila pár kalíškami horca.

Večer sa rozbehla poriadna párty na nejakom hip-hopovom koncerte, kde vraj bola zábava úplne na full výborná. Bohužiaľ ja som z nej väčšinu prespal poriadne zmorený po večernej aktivite v bare. Všetci ostatní sa ale výborne zabávali až do skorého rána  na diskotéke.

Sobotné posedenie na Kamienke

Sobotné ráno prinieslo ďalší deň jazdenia, ktoré už ale nebolo tak príjemné, vzhľadom na to, že na hory sadla hmla a oblačnosť a neskôr k obedu dokonca začalo snežiť a snežilo až do večera. Niet divu že rajderi sa znova uchýlili do tepla a bezpečia Kamennej chaty. V nečase sa samozrejme nik do žľabov nehrnul a tak sa párty rozbehla aj vo výške 2000 m.n.m. Dole v našom základnom tábore sa pripravoval skvelý freeski guláš pod taktovkou hlavného guláš mana Miška Oška.

V priebehu poobedňajších hodín sa začali hrnúť veselí freerideri z Kamennej chaty a vrhli sa na guláš ako vyhladované tigre. Každému sa doprialo, bolo treba čerpať nové sily na večernú party. Niektorí sa do nej hneď obuli, iní sa šli  najskôr vyspať po dobrom jedle, v každom prípade v sobotný večer bola na pláne pre zmenu metalová akcia s  kapelami, ktorých speváci ryčali ako tury. Aj to dopomohlo k výbornej atmosfére, ktorá večer zavládla. Ja som si znova striedmo prespával na nejakom gauči na recepcii, čo ma aj dosť mrzelo ale do tancu mi s mojou zlomenou nohou a barlami moc nebolo .

Akcia pokračovala vlastne až do nedeľného obeda. Dovtedy sa guláš  s prehľadom sfutroval, vatra, ktorá celú akciu naplno horela pomaly vyhasínala. Unavené, neustále vysmiate tváre freeriderov sa pomaly vytrácali do izieb pobaliť si výstroj nahádzať ju do auta. Každý sa po srdečnom rozlúčení pobral svojou cestou.

UPside bola kvázi  rozlúčka zo sezónou na Chopku. Išlo o vydarenú akciu, ktorá má nábeh na to stať sa kultovou. O rok  to chalani z Mikuláša určite znova pripravia na plné pecky, tak ako tento rok a snáď sa tam stretneme ešte väčšia komunita a trojdňová párty bude veselšia, ako tá tohtoročná. Za celú akciu veľké vďaka organizátorom. (FOTO – Wlado)

[nggallery id=70]

1/1
Zavrieť reklamu