Ukončenie zimnej sezóny na Kaprune

Dlhšiu dobu sme už plánovali víkendový výjazd na nejaký ten ľadovec. Chceli sme konečne pojazdiť v U-rampe, pošmýkať trochu v parku, urobiť si zopár jázd v offpiste, ale hlavne nejako kvalitne ukončiť tohtoročnú zimnú sezónu. Rozhodnutie padlo na 1.máj a naším cieľom sa stal ľadovec Kitzsteinhorn.

Dlhšiu dobu sme už plánovali víkendový výjazd na nejaký ten ľadovec. Chceli sme konečne pojazdiť v U-rampe, pošmýkať trochu v parku, urobiť si zopár  jázd v offpiste, ale hlavne nejako kvalitne ukončiť tohtoročnú zimnú sezónu.  Rozhodnutie padlo na 1.máj a naším cieľom sa stal ľadovec Kitzsteinhorn.

Tento raz sa k zabehanej dvojici Dominik – Branek pripojila naša dlhoročná kamoška  Iva, ktorá sa rozhodla netrhať partiu a zobrala si pre tento krát so sebou snowboard, za čo si u nás vyslúžila neutíchajúci rešpekt. Z Bratislavy sme vyrazili v sobotu asi o pol štvrtej a po vcelku nerušenej ceste sme boli asi o päť hodín v dedinke Kaprun. Jedinou škvrnou na ináč pohodovom rane  bola prehánka, ktorá nás zastihla asi 20 km pred Zell am See, z čoho nás v tom momente chytala mierna panika typu “načo sme sa sem, do ….., vôbec hnali”. Všetko sa však počas dna vyjasnilo a nás vítal ľadovec už príjemným počasím.

Zišlo pol metra snehu za niekoľko dní

Na prvý pohľad bolo vidieť, že slnko sa už vcelku kvalitne zakuslo do snehovej pokrývky, ktorá sa tu za zimu nahromadila. Dostali sme od kamarátov info, že za posledné dni išlo dole do pol metra snehu. Po celé dva dni bolo v stredisku vcelku teplo, chladnejšie bolo iba na samom vrchu strediska, kde občas nepríjemné zafúkalo, hlavne v nedeľu.

Tento víkend robili domáci na ľadovci akési ukončenie zimnej sezóny. V pôvodných plánoch bol tiež event “Ride’n Roll”, avšak nakoniec sa contest neuskutočnil (zrejme pre nedostatok a kvalitu snehu). V stredisku však prebiehali sprievodné akcie, testovali sa lyže rôznych značiek, bolo možné si narýchlo navoskovať zadarmo svoje náčinie, prebiehali  diskusie a autogramiády s hviezdami súčasného rakúskeho lyžovania, naživo vystupovali hudobné formácie a k všeobecnej dobrej nálade pridávala svoj diel aj skupina asi štyridsiatich lyžiarov a snowboardistov oblečených v retro štýle.

Aj napriek mäkkému snehu sme si fajn užili  

V sobotu sme sa rozhodli, že sa skôr pokúsime trochu rozjazdiť a spoznať všetky možné vleky , lanovky a dostupné svahy v stredisku. Vrchná časť je obsluhovaná vlekmi s T-barmi, na ktorých sme si ako snowboardisti vytrpeli svoje, lyžiarom predpokladám nerobia väčšie problémy. V spodnej časti už možno nájsť iba sedačkové lanovky, z čoho najviac sa nám zapáčil “Kristallbahn”, bolo tam najmenej ľudí, prijemne sa dalo dostať do parku z koncovej stanice a hlavne bola kvalitne tapacírovaná.

V sobotu sme trochu pobehali aj miestne offpisty. Najprv sme sa vybrali do pravej časti strediska kam sme sa dostali pomocou “Maurer Gletscher lift” a traverzom úplne v pravo. Ďalší freeride sme skúsili v kotly pod vrcholovou reštauráciou “Bela Vista”(momentálne zatvorenou). Sneh už samozrejme nebol moc kvalitný. Bolo mäkký a pomalý, ale napriek tomu sme si to celkom dobre užili. Jednoznačné sme si vedeli predstaviť, aké možnosti tu sú na freeride v prípade, že napadne cez zimu dostatok snehu – pekné pláne, žlabíky, skalky na dropovanie atď.

Poobede v sobotu a celú nedeľu sme sa venovali hlavne jazdeniu v parku. Keďže bol  koniec sezóny, kvalita prekážok ale hlavne hallfpipy tomu zodpovedala. Ale boli sme spokojní, že  sme konečne opäť raz zakúšali pocit z jazdenia v rampe. Veríme tomu, že staff zodpovedný za úpravu prekážok robil čo mohol. Aj vo väčšom parku však už boli na niektorých dopadoch kamene. Trochu sme boli sklamaní hlavne z kvality toho menšieho. Chýbala nám nejaká ďalšia bedňa a aspoň jedna jednoduchšia tyčka na slajdovanie.  Napriek tomu sme si to na ľadovci užívali a tešili sa z parádneho víkendu.  Ešte sme si to chceli na záver nejako zvečniť a tak sme náš fotoaparát  dali na chvíľu do rúk náhodnému lyžiarovi , aby nám spravil aspoň jednu spoločnú fotku. Spravil dve. Nádherné detaily jeho prstu nám budú už navždy pripomínať, že sa máme na budúce spoliehať radšej sami na seba.

Víkend dopadol výborné. Kombinácia jarnej lyžovačky, výborného ubytovania, skoro letného počasia, kvalitnej rakúskej kuchyne a nádhernej alpskej scenérie nás utvrdil v tom, že podobný tip si musíme čo najskôr zopakovať. A plán už sa nám v hlavách rozvinul do skoro reálnej podoby.
[nggallery id=72]
[JP-Facebook-Like]

1/1
Zavrieť reklamu