Párty v Soeldene ovládli Nemci, Zuzulová skončila 35.

23. októbra 2010

Veronika Zuzulová sa v úvodnom obrovskom slalome novej sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Söldene neprebojovala do 2. kola a nepripísala si prvé body v boji o krištáľové glóbusy. Jediná Slovenka na štarte 1. kola sa s číslom 35 túžila posunúť do elitnej tridsiatky.

Veronika Zuzulová sa v úvodnom obrovskom slalome novej sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Söldene neprebojovala do 2. kola a nepripísala si prvé body v boji o krištáľové glóbusy. Jediná Slovenka na štarte 1. kola sa s číslom 35 túžila posunúť do elitnej tridsiatky, ale napokon sa jej to na náročnej trati na ľadovci Rettenbach, kde sa v nedeľu predstavia v sezónnej ouvertúre aj muži, nepodarilo. Za Taliankou Nicole Giusovou na 30. mieste zaostala o 0,94 s, na najrýchlejšiu v 1. kole stratila 5,30 s. Napokon to stačilo na umiestnenie rovnajúce sa číslu, ktorá mala na svojej kombinéze na štarte, čiže 35. miesto.

“Určite to dnes na náročnej trati nebolo ľahké. Aj niektoré ďalšie dievčatá s vyššími číslami boli prekvapené a v cieli nadávali, že trať nebola až taká ľadová, ako sme možno očakávali a boli na nej diery. Osobne som ale celkom spokojná so svojou jazdou. Rozhodujúce sekundy som stratila v hornej časti. Na ostatných medzičasoch som sa už potom pohybovala konštantne na 29. mieste. Keby som šla v hornej časti rýchlejšie, dostala by som sa do 2. kola,“ komentovala Veronika Zuzulová pre agentúru SITA.

Okrem slalomu by v tejto sezóne mohla zažiariť aj v obráku

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka, pripravujúca sa v posledných mesiacoch pravidelne so skupinou francúzskych zjazdárov, v minulej sezóne obrovské slalomy takmer vôbec nejazdila. V jej závere a tiež počas letnej prípravy na Novom Zélande si vyjazdila v tejto najtechnickejšej disciplíne solídne body, ktoré ju v rebríčku posunuli z druhej stovky až do štvrtej desiatky. Na postup do 2. kola na pretekoch Svetového pohára to však zatiaľ nestačilo. “Moje zlepšenie je určite vidieť. Keby som skončila okolo päťdesiateho miesta, povedala by som si, že to nie je dobré. Takto mám odjazdené prvé preteky a idem ďalej. Mám pred sebou celú sezónu na to, aby som dokázala, že som sa zlepšila v obrovskom slalome,“ pripomenula V. Zuzulová.

Ľadovec Rettenbach v Söldene vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške je tradičným miestom ouvertúry Svetového pohára v alpských disciplínach. V tomto roku sa tak stalo už po trinásty raz. Víťazstvá z vlaňajška z obrovských slalomov obhajovali Fínka Tanja Poutiainenová a Švajčiar Didier Cuche.

Slovenská zjazdárska jednotka priamo z Rakúska odchádza do svojho prechodného domova vo francúzskom Annecy, kde bude pokračovať v kondičnej príprave a potom by sa mala presunúť na spoločné sústredenie s francúzskym tímom. Ostrý slalomový vstup do Svetového pohára ju potom čaká 13. – 14. novembra vo fínskom Levi za polárnym kruhom.

Víťazkou obrovského slalomu sa stala Rebensburgová

Víťazkou úvodného obrovského slalomu nového ročníka Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní v rakúskom Söldene sa stala Nemka Viktoria Rebensburgová. Úradujúca olympijská šampiónka v tejto disciplíne zvíťazila s náskokom 42 stotín pred krajankou Kathrin Hölzlovou, ktorá neudržala vedenie po 1. kole. Premiérové stupne víťazov v sezóne doplnila Talianka Manuela Moelggová (+0,86), štvrté miesto obsadila vlaňajšia víťazka Fínka Tanja Poutiainenová, ktorej ušli stupne víťazov o 7 stotín. “Je skvelé začať sezónu víťazstvom. Teším sa z dobre odvedenej práce, najmä na štarte to bolo z mojej strany výborne. Je to splnený sen, dnes to všetko vyšlo perfektne,” uviedla Viktoria Rebensburgová v prvej reakcii v cieli.

Šárka ani Lindsey Vonn sa pretek nevydaril

Celkovo mala Slovenka v 1. kole 35. čas a na 2. kolo jej chýbala takmer sekunda (96 stotín). Ešte horšie dopadla česká slalomová hviezda Šárka Záhrobská, ktorá 53. časom zaostala za Zuzulovou 2 sekundy 42 stotín…

Prepadákom bolo 1. kolo aj v podaní celkovej víťazky SP Američanky Lindsey Vonnovej. Najúspešnejšia zjazdárka uplynulých rokov išla tiež opatrne a v cieli mala manko 3,82 s na vedúcu pretekárku. Obrovský slalom je síce jediná disciplína, v ktorej Vonnová ešte netriumfovala, ale jazdí ju na vysokej úrovni aj s pozíciami na stupňoch.

Z 24. pozície sa v druhej jazde polepšila na 18. priečku. Jej najväčšia rivalka uplynulých sezón Rieschová naopak klesla na 4. priečku a prepustila dramatický záverečný boj svojim dvom krajankám. Rebensburgová bola na trati mimoriadne explozívna aj v najriskantnejších úsekoch a ako jediná neurobila viditeľnejšiu chybu.

Výsledky:
Obrovský slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 2:26,39 min, 2. Kathrin Hölzlová (Nem.) +0,42, 3. Manuela Moelggová (Tal.) +0,86, 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,93, 5. Maria Rieschová +1,10, 6. Tina Mazeová (Slovin.) +1,13, 7. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,28, 8. Tessa Worleyová (Fr.) +1,42, 9. Anemone Marmottanová (Fr.) +1,52, 10. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,59,…35. Veronika Zuzulová (SR) +5,30.

[nggallery id=79]

1/1
Zavrieť reklamu