SKI DUBAI – lyžiarsky svah v nákupnom centre

Podobne ako reportáž z konca sezóny z maďarského strediska Kálandpark, aj teraz Vám prinášame niečo kuriózne a to je reportáž zo strediska v Dubaji. Prečítajte si Lubicin text o jej krátkej návšteve tohto púštneho emirátu.

Podobne ako reportáž z konca sezóny z maďarského strediska Kálandpark, aj teraz Vám prinášame niečo kuriózne a to je reportáž zo strediska v Dubaji. Prečítajte si Lubicin text o jej krátkej návšteve tohto púštneho emirátu.

Moju návštevu v SKI DUBAI, jedinom indoor lyžiarskom stredisku na púšti, mi dohodla emailom s manažmentom firmy priateľka Aďa, trénerka nášho lyžiarskeho klubu Lokomotíva Bratislava, asi týždeň pred mojím príletom do Dubaia. Bolo dohodnuté, že prídem, dajú mi lyžiarskeho inštruktora a povedia mi, ako to v stredisku funguje. Na moju otázku, čo si mám priniesť, povedali nie, že mi všetko dajú. Pre istotu som si vzala ponožky a termoprádlo. Vonku bolo práve 37 stupňov Celzia, vnútri v nákupnom centre cca 20 st.C a v Ski Dubai avizovali -2 st.C.

Dubai – mesto, kde zaplatíte 125 eur za hádzanie odpadkov na zem

Dubai je jeden zo 7 emirátov Spojených Arabských Emirátov, ktorý má 1,8 mil. obyvateľov, z toho je 80% expatriotov. Expatrioti sú prisťahovalci z Indie, Pakistanu, Afriky, ale aj z Európy, pracujú na tých rodených Dubajčanov, ktorým, ako hovorí môj český kolega „tříská ropa na zahradě“ a pracovať nemusia.

Dubai je veľmi čisté mesto. Na každom rohu je nápis, že hádzanie odpadkov sa trestá 500 Dh, čo je cca 125 Eur. Je to veľmi otvorené mesto, kde nezahalenej žene nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Súčasný vládca Dubaia Seikh Mohamed sa pred niekoľkými rokmi rozhodol vybudovať z Dubaia jedno otvorené celosvetové centrum obchodu a turistiky. Na púšti, popri množstve mešít, vyrástli mrakodrapy, shopping centrá a rôzne turistické atrakcie. So všetkými sa dohovoríte po anglicky, čo považujem za veľké plus tohto mesta.

Sedačka vo výklade nákupného centra

SKI DUBAI som išla navštíviť hneď ráno, v prvý deň môjho pobytu. Od hlavného vchodu Emirates Mol som sa hnala cez obrovskú nákupnú zónu, bez zastávky v nejakom obchode, rovno na miesto určenia. Bolo to jednak nedostatkom času, ale aj nedočkavosťou vidieť lyžiarsky svah v nákupnom centre – vidieť zimnú krajinu cez výkladnú skriňu.

Prišla som na recepciu, povedala meno marketingovej manažérky, s ktorou som si ráno moju návštevu potvrdila a myslela som, že všetko pofičí podľa plánu. Ale pozerali na mňa, ako keby som spadla z jahody. Vraj nikoho takého nepoznajú, čo vlastne od nich chcem.

Keď som ďalším pracovníkom nakoniec vysvetlila, že moja návšteva je vopred dohodnutá, nakoniec si odfotili môj pas, preukaz a poslali ma naspäť ku kasám za Sheylie, aby mi zariadila sprievodcu a inštruktora. Jej snaha bola márna. Hold kríza, aj oni prepúšťali a nemali inštruktora, ktorý by sa mi venoval. Na obhliadku som teda išla sama.

Výbavu som dostala na kľúč, rukavice ma poslali kúpiť do obchodu za viac ako sto euro.

Pas a kufrík som zamenila za visačku „VISIT“. Dostala som čipovú kartu na skrinku, oblečenie (vetrovku, oteplovačky), prilbu a lyže (staré Atomic) a ponožky. Keď som si pýtala rukavice, tak ma poslali do blízkeho športového obchodu. Tak som sa na to vykašľala, nebudem si predsa v strede púšte kupovať lyžiarske rukavice za viac ako sto euro!

V požičovni, ktorá bola súčasťou vstupenky, mali obrovský arzenál lyží, snowboardov, lyžiarok, snowboardistických topánok a prilieb, hoci len dve značky (Atomic a nejaká pre mňa neznáma značka) a všetky dosť staré.

Zamestnanci vedeli o tom stredisku podľa mňa menej ako ja teraz, pretože keď som sa spýtala napr. na obtiažnosť svahov a tratí, tak si vymýšľali rozprávky, ktoré mali ďaleko od faktov. Alebo, žeby to bol zámer? Každý však vedel presne to, za čo bol zodpovedný. Ten čo podával topánky, vedel napr. kde má nájsť to správne číslo, ale čokoľvek iné ste sa ho spýtali, už improvizoval.

Svah je ako na bratislavskej Kolibe len dlhší

Keď som prišla výťahom a pohyblivými schodami do areálu, bol to dosť veľký zážitok. Jeden svah, približne  400 metrov dlhý. V strede svahu stála reštaurácia Avalanche a dole ešte aj bufet! Aby som nezabudla pred vstupom do tohto areálu je reštaurácia St Moritz. Všetko samozrejme bez alkoholu, takže keď mi začali omŕzať ruky po tretej jazde, išla som to pomaly zabaliť.

Na svahu bolo asi 5 ľudí, z toho dvaja Fíni, otec so synom. Dala som s ním reč na sedačke a zhodou okolností študoval na Univerzite v Joensuu, kde som bola na mojej študentskej praxi! Svet je malý! Sedačka išla rýchlosťou slimáka, veď načo sa ponáhľať pri tých piatich ľuďoch na svahu. Svah bol perfektne upravený, ale sneh bol umelší ako umelý a dosť pomalý, alebo žeby to bolo sklonom? Obtiažnosť, podľa mňa, niečo ako napr. u nás na Kolibe pri vleku, kde prevádzkujú v lete bobovú dráhu. Korčulovať som dolu svahom nemusela.

Afričania čo sneh ochutnali prvýkrát v živote

Bolo tam však dosť veľa ľudí, ktorí sa len prišli pozrieť, napr. Afričania, ktorí sa tešili z toho, že vidia sneh, asi prvý krát v živote, a títo namiesto lyžiarskej výstroje dostali dlhý čierny vetrovkový kabát a snehule. Zabávali sa pozeraním na šmýkajúce sa deti v takom mini-tobogáne a prechádzali sa ľadovou jaskyňou s ľadovou sochou nejakého šarkana. Bolo tam aj mini kino, ktoré bolo mimo prevádzky.

Moju jazdu nafotil profesionálny fotograf, ktorý postával dole pod svahom. Nebolo to však kvôli môjmu „bezchybnému“ štýluJ, ale súčasťou biznisu, nakoľko mi dal pásku na ruku a povedal, že si moje foto môžem kúpiť vo foto shope vo vstupnej hale strediska.

Keď mi už prsty začali omŕzať (predražené rukavice som si nekúpila) a zistila som, že už nič nové nezažijem, tak som sa pobrala preč. Moje prvotné obavy s pasom sa rozplynuli, keď som ho dostala naspäť aj s kufríkom a bežala som za mojimi povinnosťami.

Túto moju krátku návštevu hodnotím veľmi pozitívne, pretože to bolo pre mňa po všetkých stránkach objavné. Ak chcete viac informácii o stredisku, tak si pozrite http://www.skidxb.com/home.aspx

Info o stredisku:

  • Stredisko otvorili v novembri 2005
  • Zastavaná plocha je 22 500 štvorcových metrov, cca tri futbalové ihriská
  • Nachádza sa v interiéri Mall of the Emirates, najväčšom nákupnom centre mimo Severnej Ameriky.
  • Výška 85 metrov (asi 25 poschodí), šírka 80 metrov
  • Dĺžka zjazdovky je okolo 400 metrov
  • 7000 parkovacích miest
  • Teplota -2/-1 stupňov Celzia
  • Najväčší indoor snowpark na svete
  • Kapacita 1500 ľudí
  • Viac ako 6000 ton snehu
  • 27 snežných diel

[nggallery id=77]

[nggallery id=77]

1/1
Zavrieť reklamu