Lyžiarske a snowboardové prilby: Veľa dobrých, ale žiadna perfektná

6. novembra 2010

Rakúsky ÖAMTC klub podrobil 16 lyžiarskych a snoubordingových prilieb rozsiahlym bezpečnostným testom. 13 z nich dosiahlo známku „dobré“ a zvyšné tri dosiahli len „dostatočné“ hodnotenie. Podľa ÖAMTC je v tlmení a vetraní ešte veľa čo doháňať.

Rakúsky ÖAMTC klub podrobil 16 lyžiarskych a snoubordingových prilieb rozsiahlym bezpečnostným testom.  13 z nich dosiahlo známku „dobré“ a zvyšné tri dosiahli len „dostatočné“ hodnotenie. Podľa ÖAMTC je v  tlmení a vetraní ešte veľa čo doháňať.

V teste najlepšie dopadla prilba Head Sensor, ktorá dokázala presvedčiť vo všetkých kategóriách. Na opačnom konci skončila prilba Cébé Spyner Flex, ako vraví technik ÖAMTC  Steffan Kerbl: „Aj keď je flexibilná škrupina v princípe dobrý nápad, prevedenie má ešte medzery. Škrupina je príliš malá, tlačí a je zle vetraná“.

Lacné prilby nie sú zlé

Široká ponuka má výhodu v tom, že každý si dokáže vybrať podľa svojho gusta a stavu svojej peňaženky. Ako hovorí ÖAMTC ani lacné produkty nevykazujú žiadne bezpečnostné slabosti. S ústupkami treba ale rátať v komforte a spracovaní.

Ako správne vybrať prilbu?

Pri kúpe prilby postupujeme ako pri lyžiarkach. Výber potrebuje čas a vyskúšať treba každú, ktorá prichádza do úvahy. Ideálna prilba nesmie byť príliš voľná a ani sa nesmie na hlave šmýkať.

Určite by ste mali mať pri kúpe so sebou aj svoje lyžiarske okuliare, kedže aj tá najlepšia prilba môže v kombinácii so zlými okuliarmi nepríjemne tlačiť. Pre zníženie rizika poranenia sa vyvarujte prilieb, ktoré majú ostré hrany, alebo napr. šilt proti slnku.

Niekoľko potrebných linkov:

Aké druhy prilieb poznáme a ako si z nich vybrať si prečítate tu:

Celý test si môžete pozrieť na stránkach  ÖAMTC:

Priamy link na výsledky:

1/1
Zavrieť reklamu