Test lyží Elan SLX FIS Waveflex, ktoré vidíte v Svetovom pohári

29. novembra 2010

Štart sezóny sme strávili na ľadovci Kitzsteinhorn a pri tejto príležitosti sme testovali štyri páry lyží Elan. Podmienky na testovanie boli začiatkom novembra ideálne: jasno, slnko, výborne upravené tvrdé trate vhodné na vyrezané oblúky.

Štart sezóny sme strávili na ľadovci Kitzsteinhorn a pri tejto príležitosti sme testovali štyri páry lyží Elan. Podmienky na testovanie boli začiatkom novembra ideálne: jasno, slnko, výborne upravené tvrdé trate vhodné na vyrezané oblúky.

V tomto článku si napíšeme o slalomkách. Ako sa správali súťažné slalomky, ktoré sa v obyčajných obchodoch nepredávajú a jazdia na nich iba pretekári.

Firma Elan je do tohto roku vybavená do Svetového pohára špičkovými jazdcami ako napríklad Ondrej Bank, či Krištof Kryzl, alebo Chorvátka Ana Jelušič. Česi sú nám veľmi blízki, podobne ako za socializmu firma Elan. Tá opäť dobýja svetové trhy, ktoré v 90.tych rokoch stratila, späť.

Prejdime k lyžiam. Slalomky na testovanie boli 165 cm model Elan SLX FIX Wave Flex. Z  technologického hľadiska je lyža zložená z dreveného jadra vystuženého dvojitým titanom s technológiou Waveflex (zvlnený povrch lyže. Zlepšuje priľnavosť hrán na tvrdom povrchu a zvyšuje pružnosť). Hrany sú vystužene pretekárskym systémom RST.

Dojmy a hodnotenie Elan slx fis waveflex

Ide o lyžu, ktorá je určená jazdcom FIS, alebo profesionálnym pretekárom, vrátane pretekov Svetového pohára, teda všetko vynikajúcim slalomárom. Vyskúšali sme ju teda na upravenom tvrdom povrchu a tiež v bránach na Kaprune.

Lyža perfektne sedí na povrchu a krásne kopíruje terén. Pokiaľ od nej chcete presne to, na čo je určená budete spokojní. Vyhovujúci rádius oblúku je 11 až 13 metrov. Týchto 13 metrov dokážete vyrezať aj vo veľmi vysokej rýchlosti, pričom lyža vás podrží.

Ak si nie ste istí svojou technikou, či jazdou, radšej vám túto lyžu neodporúčame. Lyža je ako stvorená pre majstrov. Menej technicky zdatní lyžiari jej nebudú stíhať, lyže vás predbehnú.

Na týchto lyžiach sme strávili dva kompletné dni na snehu. Dovolilo nám to bližšie ich spoznať. Lyže boli osadené rentalovým viazaním. S nastavením 11 DIN v niektorých oblúkoch lyža nevydržala a vypínacia sila bola jednoducho príliš slabá (viazanie sa dalo nastaviť až od 13 DIN). Výrobca však pre tieto lyže odporúča omnoho silnejšie viazanie so 17 DIN.

Celkovo sa dá povedať, že ide o výborné lyže, pokiaľ človek vie, na čo ich chce používať. Pokiaľ ste víkendoví lyžiari, alebo chcete lyžovať raz v parku, občas v bubnoch, strácajú pre vás slalomky s takýmito kvalitami a parametrami zmysel.

Technický popis:

  • Konštrukcia: sendvičová s dreveným jadrom, na ktorom sú umietnené dve titanové dosky, lyža využíva systém waveflex a spevnenie bočných hrán pre maximálnu priľnavosť k terénu a prenos síl na hranu aj pri vysokých rychlostiach.
  • Dĺžka lyží:  165 cm
  • Geometria : fis approved
  • Rádius: 12,8 m
  • Odporúčané viazanie: ER 17.0 FF PLUS
1/1
Zavrieť reklamu