Adam Žampa: lyžovať sa začína od šestnástich

Rozhovor s nádejným slovenským reprezentantom v alpských disciplínach. Adam tohto roku štartoval na niekoľkých kolách Svetového pohára. Má 20 rokov. Jeho obľúbenou pretekárkou je Veronika Zuzulová.

Rozhovor s  Adamom Žampom. Adam má 20 rokov. Na jeseň tohto roku debutoval v pretekoch Svetového pohára v Soldene a potom vo fínskom Levi. Žije v starom Smokovci a jazdí pod značkou Salomon. V auguste sa stal majstrom Austrálie v slalome.

Tréning

1. Tento rok si začal jazdiť SP. Aký je rozdiel medzi pretekmi a pretekmi s veľkým P, teda SP.

Keď jazdíš Svetový pohár nemôžeš si dovoliť robiť chyby a musíš jazdiť naplno. Je to super pocit super atmosféra, Keď jazdíš s takými hviezdami.

2. Aký je tvoj normálny tréningový deň, tréningový režim v letnom období, na suchu? Ktoré športy sú pre teba vhodným doplnkom k lyžovaniu.

Môj tréningový deň je asi taký istý ako každého iného športovca. Ráno jeden tréning, poobede druhý a na suchu je to väčšinou tréning na bicykli alebo v telocvični. Veľa robím najmä balančné veci.

3. Aké to bolo trénovať s Bode Millerom a Tedom Ligetym? Najmä potom ako v sobotu vyhral?:)

Trénoval som s ním na Pitztali. Je to pre mňa veľká skúsenosť. Bol som veľmi rád a vďačný, že môžem jazdiť s takým borcom, ako je on.

4. Mnoho trénerov hovorí, že do 15 rokov je lyžovanie len hra a skutočný svet lyžovania a tréningu začína od 16-tich. Mnoho úspešných detí však končí u nás s lyžovaním na prahu puberty a ich rodičia si myslia, že dosiahli dajaké úspechy. Čo si o tom na vlastnej skúsenosti myslíš ty?

Ja si myslím, že lyžovanie je do 15-tich rokov úplná hra, pretože sme ešte malí. Je to najmä o veľkosti. Kto je väčší, ten je lepší. Lyžovať sa začína od juniorského veku. Tam to všetko štartuje nanovo, stačí si pozrieť veľké hviezdy ako Kostelič, Miller. V detskom veku neboli nič extra. Možno u nás končia športovci práve kvôli financiám, ale väčšinou aj kvôli tomu, že ich to už nebaví, lebo na nich predtým tlačili.

[nggallery id=116]

Svetový pohár

1. Aký cieľ by si chcel dosiahnuť v tejto sezóne? Bodové umiestnenie?

To si nechávam len pre seba 😀

2. Koľko ľudí sa pohybuje v tíme okolo teba. Ako je to v porovnaní s inými tímami. S kým sa v SP najviac poznáš/kamarátiš.

Pohybuje sa tu môj oco ako manažér, tréner Ivan Ilanovský a od novembra aj asistent trénera Lubo Fabian. V lete mám kondičnú prípravu u môjho kondičného trénera Mareka Travnička. Iné tímy to majú úplne iné. Sú to veľké silné tímy, ktoré to robia na veľmi veľkej profi úrovni. Majú okolo seba cez 10 ľudí, čo je super.

3. Aj vo svetovom pohári vyzúvaš lyže ala Didier Cuche?

To nie, to som urobil len zopár krát a nie vždy to ale vyjde ako jemu 😀

4. V čom je Svetový pohár iný oproti EP, alebo miestnym pretekom? Poznajú ťa ľudia a okolie vďaka účasti v SP viac, zaujímajú sa o teba sponzori. Aké zázemie poskytuje Salomon?

Sveťák je super a vládne tam výborná atmosféra. Európsky pohár ľudia neberú tak vážne, čiže tam nie je toľko divákov, ako na SP. Sponzori zatiaľ nemajú záujem. Na Slovensku musíš byť niečo extra, keď chceš silného sponzora. Ja ho zatiaľ nemám, teda mám mamu a oca 😀 a samozrejme Salomon. Ten je super, dá mi všetko, čo potrebujem. Tiež to však nejde cez Slovákov ale priamo cez Francúzov.

Život

1. Máš frajerku? Ktorá z lyžiarok Svetového pohára sa ti najviac páči a) svojím jazdením b) výzorom, karmou.

Frajerku nemám. Bohužiaľ nemám na to čas a ešte sa nechcem viazať. Rád som slobodný a užívam si. Veď mladý som len raz. Z lyžiarok je najlepšia jednoznačne Veronika Zuzulová. Tá je super po každej stránke.

2. Kedy si sa rozhodol, že sa budeš naplno venovať lyžovaniu a čo to obnáša.

Rozhodol som sa tak už dávno. Keď sa ma rodičia spýtali, či to chcem vážne robiť profesionálne a či do toho pôjdem naozaj naplno. Odpovedal som že áno. Bolo to asi, keď som mal 15 rokov, práve na hranici veku, keď som išiel do juniorov.

3. Ktorý pretekár/športovec ťa najviac ovplyvnil, prečo.

Asi Lance Armstrong. Je to veľký borec. Dokázal to, čo mnohí tvrdili, že sa dokázať nedá. Ukázal svetu, že všetko sa dá, keď je človek silný a robí preto niečo. On je proste macher a frajer, najväčší zo všetkých.

Šťastné a veselé Vianoce prajem tebe aj všetkým ostatným.

1/1
Zavrieť reklamu