Basejumping v Antarktíde dokážu snáď iba Rusi

14. decembra 2010

Prvý skok z jednej z najkrajších, no zároveň najťažších hôr na celej Antarktíde. Ruský horolezec a skokan Valery Rozov dosiahol ďalší pozoruhodný úspech v jeho, extrémami nabitej, športovej kariére. Tri týždne príprav pred samotnou expedíciou v náročných horských podmienkach, keď teploty dosahovali mínus 30 stupňov.

Prvý skok z jednej z najkrajších, no zároveň najťažších hôr na celej Antarktíde. Ruský horolezec a skokan Valery Rozov dosiahol ďalší pozoruhodný úspech v jeho, extrémami nabitej, športovej kariére. Tri týždne príprav pred samotnou expedíciou v náročných horských podmienkach, keď teploty dosahovali mínus 30 stupňov.

Ako prípravu si dal zoskok z Elbrusu a Kamčatky

Je ťažké predstaviť si viac vzdialený a kút našej zeme ako pohorie Drygalski. No práve to, dobrodruha Rozova priťahovalo azda najviac ku kráľovskej krajine Queen Maud v západnej Antarktíde. Hory sa týčili ako tesáky dravcov zo sto metrov hrubej ľadovej  prikrývky. Rozov si zaumienil zdolať najvyšší vrchol pohoria – Ulvetanna (2 971 metrov), čo v nórštine znamená vlčí zub. Presnejšie vyliezť na jeho vrchol a skočiť z neho. Moskovčan už zaujal širokú verejnosť svojimi extrémnymi kúskami, medzi ktoré určite radí aj zoskok z najvyššieho bodu európskeho Elbrusu, či skok z Kamčatky.

Cesta na Antarktídu nebola jednoduchá. Najprv let z Juhoafrickej republiky k ruskej antarktickej výskumnej stanici Novolazareyskaya a odtiaľ ďalších 200 kilometrov malým lietadlom k hore Drygalski. „Cítil som sa ako kozmonaut na cudzej hviezde,“ opísal nevšedné arktické podmienky Rozov, keď teploty klesali pod mínus 30 stupňov a slnko bolo na obzore nepretržite 24 hodín.

[nggallery id=104]

Vrámci čakania na odvoz si skočil ďalšie dve hory

Po troch týždňoch príprav Rozov, spolu s kolegom Alexandrom Ruchkinom a fotografom Thomasom Senfom, vyliezol 1000-metrovú stenu Ulvetanny. So svojim wingsuitom letel dlhých 45 sekúnd, kým rozbalil padák a bezpečne pristál. Keďže tím musel čakať na transport a počasie bolo až nečakane priaznivé, Rozov sa rozhodol zdolať ešte dva ďalšie vrcholy – Tungespissen (2 277 metrov) a Holtanna (2 650 metrov).

Keď sa Rozov vrátil späť do Juhoafrickej republiky opísal svoje zážitky: „Bola to ako cesta na inú planétu. Som veľmi spokojný a úspech expedície ma naplnil dlhotrvajúcim pocitom šťastia.“

BASE je skratka, ktorá skrýva štyri kategórie pevných objektov, z ktorých môže skokan skákať. B – buildings (budovy), A – antennae (antény), S – spans (stožiare) a E – earth/cliffs (zem).

1/1
Zavrieť reklamu