Prehistória lyžovania naživo na dnešnom Altaji

28. decembra 2010

Asi pred dvoma rokmi na festivale Hory a mesto predstavili film o lyžovaní v Altaji. Táto krátka snímka ma upútala a ja som sledoval príbeh človeka, ktorý sa do Mongolska vybral, aby natočil film a pokúsil sa zmapovať počiatky lyžovania.

Asi pred dvoma rokmi na festivale Hory a mesto predstavili film o lyžovaní v Altaji. Táto krátka snímka ma upútala a ja som sledoval príbeh človeka, ktorý sa do Mongolska vybral, aby natočil film a pokúsil sa zmapovať počiatky lyžovania.

V roku 2005 sa Nils Larson vybral na Altaj prvýkrát. Vzal so sebou fotografa Dave Waaga a expedičného veterána Naheeda Henderson. Navštívili čínsku časť tejto pôvabnej krajiny – uzol v strednej Ázii na južnej Sibíri, na pomedzí Číny, Kazachstanu, Ruska a Mongolska. Výsledkom tejto miniexpedície a ďalších návštev bolo dielko, ktoré autori predstavili už dávnejšie na spomínanom festivale a ktoré je inšpiráciou ďalších úvah a budúcej cesty na Altaj.

Na úvod krátky trailer:

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/gallery/lyzovanie-na-altaji/altaj6.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=16rEt2efyKs[/pro-player]

Altaj = Ruský Tibet

Územie a republika Altaj sa nachádza na južnej Sibíri. Pre jej umiestnenie, v strede okolitých krajín, ju nazývajú často ruským Tibetom. Má rozlohu 92 600 km² a žije tu približne štvrť milióna obyvateľov, z čoho je asi polovica Rusov o niečo menej domorodých Altajcov.

V ruskom miništátiku nie je železnica, zato sa sem pohodlne dostanete lietadlom. Spiatočná letenka z Viedne cez Moskvu aj s poplatkami vyjde približne na 400 euro pre jedného. Keď si spočítate minimálne náklady na pobyt v prírode (je to divočina), môže to byť správna dovolenková destinácia. Ale pozor! V zime buďte pripravení na mrazy okolo 30 stupňov pod nulou a viac. Spí sa v stanoch.

Pre viac info o turistike a športoch navštívte napríklad túto oficiálnu stránku: http://eng.altai-republic.ru/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=47&page=1

Počiatky lyžovania

Vráťme sa k Nilsovi Larsonovi. Larson nešiel na Altaj iba tak naslepo. Najskôr študoval čínske písomné a obrazové pramene a zistil, že lyžiari/lyže sú vyobrazení na historických prameňoch spred tisícročia. Oblasť, kde sú hlboké doliny obklopené štvortisícovými kopcami a hory zavaľujú metre snehu, našiel práve na Altaji. Ľudia sú tu nútení prepravovať sa na lyžiach, alebo saniach.

Nils spolu s ďalšími členmi strávil prvýkrát na Altaji mesiac. Dokumentoval tradície, výrobu lyží, ich používanie a tiež denný život týchto tvrdých ľudí. Od prvého výletu v roku 2005 sa sem vrátil ešte šesť krát.

O lyžiach najskôr nemal dobrú mienku. Hovorí: „Môj prvý dojem z nich bolo rozčarovanie. Neskôr bol tento pocit nahradený úctou k všestrannosti a tomu, čo lyže dokážu. Za tisíce rokov sa dokonalo prispôsobili prostrediu.“

V roku 2008 Nils svoje zážitky z projektu zozbieral do filmu s názvom „Lyžovanie v tieni Džingischána,“, ktorého ukážky ste videli vyššie. Potom sa do Číny vrátil ešte dvakrát a plánuje tam ísť opäť. Obrázky, ktoré vidíte nižšie nafotil počas rokov, čo sa na Altaj vracal:

[nggallery id=117]

Na lyžu treba poriadnu sekeru

Čo Nils objavil a pravdepodobne to ani nečakal je uzavretá lyžiarska kultúra, ktorá pretrvala nezmenená celé tisícročia. Lyžujú starkí aj mladí, z generácie na generáciu. Lyžujú lebo musia. Iný spôsob prepravy v dolinách zaviatych snehom nie je. Aká je ich výzbroj? Zhotovujú celodrevené lyže, ktoré sú z jedného kusu dreva. Presne ako jadro najkvalitnejších lyží dnes. Veď sa pozrite na obrázky sami. Tieto lyže za päť rokov inšpirovali niekoľkých jednotlivcov v Spojených štátoch a Európe, ktorí podomácky vyrábajú svoje lyže “ala Altaj”.

Najskôr samozrejme zotnú strom. Rozpolia ho na dve polovice. Nasleduje jemné opracovanie do podoby lyže. Za tepla potom špičku ohnú, prevŕtajú diery na „viazanie“ a lyža je skoro hotová. Namiesto sklznice sa na opačnú stranu pripne kožušina, ako na tuleních pásoch. Lyža sa potom šmýka iba v tom správnom smere.

Preteky? Čínsky zjazd zmiešaný s biatlonom a skicrossom

Domorodí Altajci v poslednej dobe začali súťažiť. Už Larsen objavil na ďalekom východe talentovaných mladíkov „freeriderov“. Okrem iného sa mu podarilo nafilmovať ďalšiu, pre nás zaujímavú, vec: lyžiarsky festival spojený so súťažou v behu na lyžiach/telemarku, do ktorého zamontovali aj čínsky zjazd. Veď sú doma, v Číne. (pozn. hromadný zjazd na lyžiach so spoločným štartom pretekárov. Vyráva ten, čo príde do cieľa najskôr.):

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/00686/altai-eagle_686183c.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=jXtuAGwpmBU[/pro-player]

Info o expedícii: http://www.vintagewinter.com/blogs/blog/2327012-indigenous-skiing-in-the-altai-mountains-of-nw-china

1/1
Zavrieť reklamu