Technologické novinky: Aké budú Elany v roku 2012?

15. decembra 2010

Predposledný novembrový týždeň si firma Elan vybrala na ukážku novej technológie lyží pre sezónu 2011/12. Akcia sa konala v známom rakúskom stredisku na ľadovci Kitzsteinhorn pri dedinke Kaprun. V priebehu týždňa sa na nej vystriedalo asi 250 ľudí z 25 krajín sveta. Slováci prišli na rad v posledný deň.

Predposledný novembrový týždeň si firma Elan vybrala na ukážku novej technológie lyží pre sezónu 2011/12. Akcia sa konala v známom rakúskom stredisku na ľadovci Kitzsteinhorn pri dedinke Kaprun. V priebehu týždňa sa na nej vystriedalo asi 250 ľudí z 25 krajín sveta. Slováci prišli na rad v posledný deň.

Destinácia Kaprun

Do nového hotela na Kaprune sme prišli v zložení Jozef Čajka (distribútor Elanu na Slovensku), Miro Kubica (predajca lyží Elan a majiteľ obchodu Kubicasport zo Žiliny) a ja (Marek:). Dorazili sme vo štvrtok večer. Hotel bol otvorený iba dva tyzdne a este stale smrdel novotou.

Ešte pred večerou bola krátka a celkom svižná prezentácia, na ktorej premietli niekoľko videí a pomocou kladiva, ktoré neskôr všetci dostali, vysvetlili amphibio, teda technológiu, ktorá bude na Elanoch v roku 2012. Kladivo sa v domácnosti zíde, tak som sa celkom potešil. Na prezentácii neboli známe tváre Elanu, ktoré chýbali aj v predchádzajúce dni. Nevideli sme ani Ingemara Stenmarka, ani Glena Plakea, iba na chvíľu sa vo videu ukázal Christian Mayer.

Čo to je Amphibio?

Elan sa snaží pravidelne prichádzať s novými technológiami vo výrobe lyží. Už dávnejšie to bola technológia fusion (integrovaný systém viazania), neskôr waveflex, ktorý priečnymi výstuhami dovoľuje voľný priehyb lyže v pozdĺžnom smere a zároveň zabezpečuje jej vysokú torznú tuhosť. Najnovšie prišiel Elan s amphibiom.

Ide o spojenie klasickej konštrukcie lyže s camberom (ohyb lyže od stredu smerom k podložke) a moderným rockerom (zdvihnutie špičky a päty). Zatiaľčo camber drží lyžu na snehu a zabezpečuje dobrý grip, rocker sa stará o ľahšie zatáčanie. Špička a päta lyže má teda jemnú vrtulu. Lyže sa logicky rozlyšujú na pravú a ľavú, a pri ich zámene to je aj značne poznať, ako som si overil. Zdvih lyží nie je taký vyrazný, ako pri freerideových lyžiach,  týka sa iba posledných asi 10 cm.

[nggallery id=105]

Lyže, ktoré budú s technológiou amphibio :

Waveflex 12 a Waveflex 14 – lyže na upravenú zjazdovku

Waveflex 82 Xti – allroundové lyže

Insomnia – lyže pre dámy

Dizajn od Porsche

Dizajn pre modely amphibio nechali elanisti na starosť štúdiu Porsche Design Studio. Či to bol dobrý ťah si už musí zhodnotiť každý sám, ale vidno, že lyže si zachovali črty z predchádzajúcich rokov.

Ako sa chovajú lyže v praxi?

Na druhý deň ráno sme sa v hustom snežení autom vybrali na kopec. Hore už nás čakal stánok Elanu. Lyží na testovanie bolo pomerne dosť, aj keď sme mali smolu a modely označené ako allroundové, už boli rozchytané. Kto neskoro chodí, … Zobrali sme teda modely Amphibio Waveflex 14 a 12 s tým, že si ich v priebehu dňa pomeníme. Sú to typicky zjazdovkové lyže na upravený svah s dreveným jadrom a dvojitou titanovou platňou.

Polomerom oblúku okolo 14 metrov sa radia niekam medzi slalomky a obráčky. Ja som mal od začiatku štrnástky. Jazdilo sa mi na nich fajn, dobre držali stopu, ale podmienky pre tieto lyže vôbec neboli ideálne. V priebehu dňa sa novým snehom začali robiť nahrnuté bubny a pri veľmi plochom svetle absolútne nebolo vidieť nerovnosti. Tak som sa celú dobu snažil, aby som neskončil na papuli:). Kvôli podmienkam sa veľmi nedalo zistiť, či sú výhody amphibia také, ako ich udáva výrobca. Vyskúšal som si teda vymeniť lyže pravú za ľavú. Vtedy som už poznal, že hrany s rockerom na zjazdovke nedržali.

Po pár hodinách jazdenia sme si medzi sebou povymieňali lyže a ku mne sa dostali Amphibio Waveflex 12. Lyža nevyžadovala toľko snahy a námahy ako štrnástka a keď už som sa odvážil trochu rozbehnúť, aby som ju poriadne postavil na hranu, bolo poznať, že nedrží tak dobre ako jej športovejšia kolegyňa. Ja osobne by som si určite vybral model 14, ale keď chce niekto pohodovejšiu jazdu a nechce sa v každom oblúku prehnane namáhať, odporúčal by som mu dvanástky.

1/1
Zavrieť reklamu