Testovali sme Elan GSX, obráčky zo Svetového pohára

23. decembra 2010

Začiatkom sezóny sme mali na rakúskom ľadovci Kitzsteinhorn k dispozícii niekoľko párov lyží Elan. Tentoraz sme otestovali obračky Elan, model GSX FIS WaveFlex Plate. Sú to lyže, na ktorých v Svetovom pohári podáva skvelé výkony napríklad Čech Ondrej Bank (cez víkend piaty v SP).

Začiatkom sezóny sme mali na rakúskom ľadovci Kitzsteinhorn k dispozícii niekoľko párov lyží Elan. Tentoraz sme otestovali obračky Elan, model GSX FIS WaveFlex Plate. Sú to lyže, na ktorých v Svetovom pohári podáva skvelé výkony napríklad Čech Ondrej Bank (cez víkend piaty v SP).

Podmienky na testovanie na Kaprune boli ideálne. Na ľadovci bol tvrdý, až ľadový upravený svah, ktorý sa nachádzal väčšinu dňa v tieni a nesvietilo naň slnko.

Technológia

Model GSX FIS WaveFlex Plate má podobnú štruktúru a technológiu ako príbuzný model SLX. Čo je iné je rádius a geometria, ktorá zodpovedá pravidlám stanoveným na pretekoch FIS.

Jadro lyže je drevené, zložené z dvoch druhov dreva: tvrdšieho, ktoré vytvára okolo mäkšieho a ľahšieho dreva akýsi rám. Tvrdšie drevo podporuje priamy prenos sily na hranu, mäkšie je zasa ohybnejšie, pružnejšie. Nad, ale aj pod dreveným jadrom sú umiestnené dve vrstvy titanu.

Všetko okolo lyží sa točí a ostáva iba pri výkone. Lyže majú závodný tuning, ich vlastnosti sú podmienené pretekom Svetového pohára.

Bezprostredné dojmy z testovania

  • Prvý dojem veľké a dlhé.
  • Druhý dojem ťažké…drevo.
  • Výzor jednoduchý, nič výrazné, farebne tiež nič extravagantné – môj dojem príjemný
  • Prvé obutie – pri posúvaní v rade na vlek som si musel dávať pozor na dĺžku.
  • Prvé spustenie sa na svahu – nečakal som, že budú také tvrdé a skoro som spadol, majú veľmi ostré hrany.
  • Druhý pokus/spustenie sa na svahu – už som mal lepší pocit, ale chcel som to skúsiť pri väčšej rýchlosti.
  • Pri rýchlejšej jazde to už bola paráda, lyže ma výborne držali, skúsil som to položiť aj viac na hrany a stále som mal istotu, že držia.
  • Pri ďalšej jazde som si dovolil ešte viac, aj čo sa týka rýchlosti, rádius majú na môj vkus dosť veľký, ale lyže držia stále užasne, žiadne chvenie, žiadne trasenie.
  • Postupne som skúšal viac a viac, viazanie bolo nastavené na tvrdo, takže som mohol skúšať od výmyslu sveta, kontakt lyžiarky s lyžou bol tiež výborný, lyža robila presne to, čo som od nej očakával.
  • Poobede pri rozbitom svahu, som mal trochu problém, nakoľko hrany držali stopu a ťažko sa mi otáčalo na neupravenom povrchu. Skúšal rôzne techniky jazdy. Nakoniec sa mi zdalo najpohodlnejšie výrazne zatlačiť na vonkajšiu lyžu a vnútornú viac odľahčiť.

Záver

Ide o lyžu na výborne upravenú pistu, ktorou ju môžete doslova krájať. Je to lyža určený pre lyžiarov – expertov a pretekárov. Najlepšie sa správa vo vysokých rýchlostiach, veľkých polomerov oblúkov. Vtedy vás drží na hrane, užívate si, lyža vás nepustí.

1/1
Zavrieť reklamu