Vrátna dolina. Aké sú tu podmienky na lyžovanie začiatkom decembra?

9. decembra 2010

Čo je v stredisku Vrátna nového? Hneď ako ohlásili štart novej sezóny a všade na Slovensku masívne snežilo, rozhodli sme sa víkend stráviť vo Vrátnej. Okrem zjazdoviek na Pasekách sme skúsili vyšlapať na Poľudňový grúň a spustiť sa tiež pod Chlebom ku chate Vrátna.

Čo je v stredisku Vrátna nového? Hneď ako ohlásili štart novej sezóny a všade na Slovensku masívne snežilo, rozhodli sme sa víkend stráviť vo Vrátnej. Okrem zjazdoviek na Pasekách sme skúsili vyšlapať na Poľudňový grúň a spustiť sa tiež pod Chlebom ku chate Vrátna.

Sobota – menej snehu ako v Bratislave?

V sobotu ráno sme vyrazili z neďalekej Zázrivej na koniec Vrátnej doliny, ku chate na parkovisko. Už tu postávalo niekoľko áut freeriderov. Kúpili sme celodenný lístok za 17 euro a hor sa na lanovku. Na údolnej stanici nebolo ani nohy, až neskôr prišli prví lyžiari, u ktorých sme zisťovali podmienky na kopci. Na parkovisku a v okolitých lesoch bolo snáď 20 centimetrov snehu, teda nič moc na jazdenie po lese. Nevadí, rozhodli sme sa ho vyskúšať!

Prekonali sme 750 metrové prevýšenie lanovky a pozorne sledovali okolie. Hore sme boli mierne sklamaní: na hornej stanici čakal poprašok snehu a lyže sa zabárali do čučoriedok. Lyžovačka žiadna.

[nggallery id=102]

Lesíky pod Chlebom prekvapili

Zmena nastala akonáhle sme sa dostali do lesa. Tu bol naviaty sneh. Jeho výška dosahovala na niektorých miestach pol metra, s troškou rešpektu sme krojili krásne oblúky. Zhruba v strede kopca pod lanovkou treba ísť na traverz, pretože tam bolo opäť menej snehu a viac kameňov. Celkovo sa dá povedať, že prvý freeride na starých lyžiach. V potočnom žlabe nebolo snehu, na čo doplatili zasa iba lyže. Miro Matúš zlomil svoje krásne Volkle.

Paseky vysnežili kvalitne, na Grúni pribudla zjazdovka

Poobede sme sa presunuli (aj kvôli lepším podmienkam) k lanovke na Paseky. Na lanovke nebola žiadna rada, málo ľudí, ceny v bufetoch kvôli začiatku sezóny o polovicu nižšie. Lístky sú pred Vianocami zľavnené tiež.

Prekvapenie pre nás nastalo na Poludňovom Grúni. Okrem super podmienok, keď na umelo nasneženom snehu bola vrstva prachového snehu s výškou 30 až 40 centimetrov, to bola úplne nová zjazdovka po ľavej strane pomy.

Celkový dojem zo strediska

Pôvodne sme vo Vrátnej v prvý deň sezóny čakali nával ľudí. Stredisko nás príjemne prekvapilo. Či už to bolo službami (nový bufet pri údolnej stanici), alebo kvalitným povrchom zjazdoviek. Napriek tomu, že sa lyžovalo prvý deň, povrch bol tvrdý s dostatkom snehu. K spomenutým pozitívam sa pridal nedostatok ľudí a my sme zo strediska odišli s príjemným pocitom z pekne stráveného víkendu.

1/1
Zavrieť reklamu