Aktuálna reportáž zo strediska Krahule pri Kremnici

5. januára 2011

Stredisko Krahule patrí každoročne medzi prvú destináciu kam v januári zavítame. Cítime sa tu ako doma a čo je najlepšie, býva sa bezprostredne pri zjazdovke. Krahule sú maličká obec neďaleko Kremnice a Stredu Európy.

Stredisko Krahule patrí každoročne medzi prvú destináciu kam v januári zavítame. Cítime sa tu ako doma a čo je najlepšie, býva sa bezprostredne pri zjazdovke. Krahule sú maličká obec neďaleko Kremnice a Stredu Európy.

Stredisko nie je veľké, ale podľa nášho názoru si ho užijú aj náročnejší lyžiari. Svah s dĺžkou okolo tisíc metrov je členitý a dostatočne široký na karvingové oblúky a pritom strmší, ako podobný kopec pod sedačkou na Skalke. (Krahule porovnávame so Skalkou preto, že sú to dve najbližsie položené strediská). Snehu býva vďaka umelému zasnežovaniu dostatok po celú zimu, väčšinou si ho užijú najmä ľudia s dobrými hranami a technikou. Pre ostatných to často býva trápenie.

Oproti Skalke majú Krahule ďalšie výhody: lepšiu prístupnosť autom. Nemusíte šoférovať do kopca 12 kilometrov po zamrznutej ceste a vyhnete sa aj centru Kremnice. Jednoducho idete smerom na Kremnické bane, odbočíte na stred Európy a po chvíľke ste na Krahuliach. Ďalej je to reštaurácia (minimálne bar, kde sa dá zohriať) na vrchu aj na spodku vleku, pri každom z vlekov. Tiež zaplatíte iba za jeden skipass a nemusíte voliť (ako na Skalke) či ísť na sedačku, alebo lyžovať na pome, kde platia iné tarify.

[nggallery id=120]

Nový zrub lyžiarskej školy Snowsports Academy

Vlani v lete majitelia strediska inovovali sociálne zariadenia (veľmi krásny umelecký kováčsky dizajn), pribudla tu nová reštaurácia, vynovili starú reštauráciu a pridali lyžiarsky servis Salamandra. Popri lanovom vleku tiež lyžiarska škôlka, ktorú môžu navštíviť zadarmo rodičia so svojimi ratolesťami.

Tento rok to sú opäť niektoré drobnosti. Zvýšila sa kapacita ubytovania, zkvalitnila ponuka služieb lyžiarskej školy. Snowsports Academy ponúka svoje služby v novnom drevenom zrube pri hornom bufete. Ak chcete zlepšiť svoju techniku, alebo sa naučiť prvým krokom na lyžiach – spravte tak najlepšie pod vedením inštruktorov. Web na školu je tu: http://www.snowsports.sk/

Kilometrový svah s lanovkou

V stredisku boli a stále sú tri vleky Poma. V roku 2006 postavili novú štvorsedačku. Odvtedy sa datuje jeho zvýšená návštevnosť a záujem lyžiarskej verejnosti. Stredisko, ktoré bolo dovtedy známe skôr Bielou stopou, objavili náhle aj lyžiari. Južný kopec poskytuje ideálne podmienky na tréning. Preto ho vyhľadávajú najmä rodiny s deťmi a ľudia, ktorí sa chcú naučiť lyžovať.

Jedinou nevýhodou strediska, ktorú však v budúcnosti chcú odstrániť, je absencia bezdotykových skipassov. Teraz musíte mať skipassy pripnuté na šnúrke na vetrovke, alebo ich musíte vždy vyberať z vrecka a býva vám pri tom zima. Ak máte skipassy vo vrecku s mobilom, po čase vám tiež prestanú fungovať. V budúcnosti by sa zvýšil komfort lyžiarov namontovaním bezdotykových skipassov.

Ľudí cez víkendy pomerne veľa, na vlek sa však nečaká

Na to, že sú Krahule malým strediskom, sem chodí pomerne veľa ľudí. Na vlekoch však väčšinou nečakáte ani minútu. Ako je to možné? Je to jednak vysokou kapacitou vlekov (tri pomy, štvorsedačka) a na druhej strane strategicky rozmiestnenými bufetmi a reštauráciami, ktoré pojmú dostatok ľudí. Každopádne cez víkendy je svah predsa len mierne preplnený a zakarvujete si jedine ráno, alebo na večernom lyžovaní. Večer sa jazdí každý deň, medzi pol šiestou a pol deviatou.

Boli ste si zalyžovať na Krahuliach? Napíšte v diskusii, ako ste sa tam mali vy.

Info:

  • Vleky: 1 štvorsedačka, 3 pomy a jeden lanový vlek
  • Kapacita vlekov: 5000 osôb za hodinu
  • Prevádzka: 9:00-16:00; Večerné lyžovanie: 17:30-20:30 – každý deň
  • Nadmorská výška: 900-1060 m.n.m.
  • Web: www.skikrahule.sk
1/1
Zavrieť reklamu