Čo robiť, keď sa na lyžiach v zahraničí zraníte

3. januára 2011

V novembri sme boli s deckami z lyžiarskeho oddielu na Kaprune. Napriek tomu, že som tu bol ako tréner som skončil v štvrtý deň sústredenia na operačnom stole v nemocnici v Zell am See. Čo teda robiť, keď sa v zahraničí zraníte, aby vám neprišla domov faktúra na dvetisíc euro?

V novembri sme boli s deckami z lyžiarskeho oddielu na Kaprune. Napriek tomu, že som tu bol ako tréner, som skončil v štvrtý deň sústredenia na operačnom stole v nemocnici v Zell am See. Čo teda robiť, keď sa v zahraničí zraníte, aby vám neprišla domov faktúra na dvetisíc euro?

Zranenie? To neprichádza do úvahy!

Pred Kaprunom som si bol skoro istý, že sa mi nič nestane. Veď som išiel na ľadovec s deckami trénovať a nie lyžovať. Kitzsteinhorn je prakticky rovinka. Boli to prvé jesenné dni lyžovačky, lyžovali sme iba zľahka, skôr deti, ako tréneri, ktorí ich cepovali.

Na freeridových pretekoch, v žľaboch, pri skokoch ponad skaly sa mi nikdy nič nestalo. Na svahu pre začiatočníkov, na rovinke na ľadovci som padol za štyri dni raz – a išiel rovno do nemocnice. Možno to bude znieť ako klišé, ale nikdy nehovorte nikdy. Zraniť na lyžiach sa môžete kedykoľvek.

Našťastie nebolo treba volať vrtuľník a po údolnú stanicu kotvy som zišiel prakticky sám. Tam ma horská služba zabalila do saní a dolu to už išlo samo. Zranenie? Nesmejte sa! Napichnutie sa na slalomku (požičanú). Dokopy asi 30 stehov.

[nggallery id=119]

Operácia, prevoz, ako to vyzerá?

Ako prebiehali vybavovačky s poisťovňou? Na to som najskôr nemyslel. Do hodiny ma sanitka previezla do nemocnice v Zell am Zee. Nasledovala obhliadka, doktori, že treba hneď rezať, operovať. Situáciu spríjemňovala anesteziologička. To už neviem či účinkovali lieky, alebo som sa zaľúbil. Prevoz, injekcia do chrbtice, následne som si nohy prestal cítiť, potom už iba asi hodinová operácia. Mierne znepokojený som pozeral na doktora s piercingom od nosu až po uši. Vyzeralo to tak, že miestni doktori budú zrejme športovci, mladí, všetko do 30-rokov. Veď okolo nemocnice sú samé hory a strediská. Večer prevoz na izbu k dvom umierajúcim starkým.

Ako je to s poistením, keď si kartičky zabudnete doma

Takáto komplexná starostlivosť nie je zadarmo. Keďže išlo o akútny zásah, na zbytočné otázky okolo poistenia nebolo času. Ako sa neskôr ukázalo moje doklady – kartičky poistenca, všetko ostalo doma v Bratislave. Jediné, čo odo mňa vyžadovali bola európska kartička poistenca. V prípade, že ju nosíte so sebou, neplatíte. V mojom prípade (keď ju zabudnete doma) vám pravdepodobne príde faktúra. Tri dni v nemocnici vychádzajú s operáciou na približne dvetisíc euro. Nevadí, aj potom stačí len oskenovať kartičku poistenca a poslať ju do nemocnice. Potom už zaplatíte iba zhruba 10 euro denne za pobyt v špitáli.

Dobré je sa pripoistiť. Ako člen AlpenVerrein mám samozrejme poistenie v Unique. Okrem vrtuľníka garantuje poisťovňa rôzne výhody, ako napríklad prevoz z nemocnice domov. Výhodou je tiež ak sa človek v strese po operácii nemusí prakticky o nič starať. Po kontaktovaní pracovníčky call centra prebrala celú iniciatívu a dialóg s lekármi poisťovňa. Tá tiež zriadila odvoz domov na Slovensko – stačí vám k tomu iba číslo vášho poistenia, kartičku tu (aspoň v mojom prípade) nebolo netreba. Platiť sa tiež neplatí, poštou vám neskôr príde vyrozumenie koľko celá záchrana poisťovňu stála.

Čítajte poistné podmienky

Oplatí sa to. Dozviete sa na čo všetko vaša poistka neplatí. Tento článok nie je o tom, ktoré poistenie na trhu je najlepšie. Medzi ľuďmi na horách je obľúbené členstvo v AlpenVerrein. Tu som poistený samozrejme aj ja, teda prevoz domov z Rakúska, keď sústredenie skončilo a mne sa pobyt nedobrovoľne predĺžil, hradila poisťovňa. Avšak – poistenie Uniqa neplatí na účasť na akýchkoľvek pretekoch, je obmedzené nadmorskou výškou 6000 metrov nad morom a podobne. Je tu mnoho drobností, o ktorých je dobré byť vopred informovaný. Link na poistné podmienky a výluky v poistení Alpen Verrein je tu: http://www.yaksteam.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=55

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, pýtajte sa v diskusii. Snáď Vám povedia svoj názor na záchranu aj ďalší čitatelia.

1/1
Zavrieť reklamu