Hochkar vs. Semmering? Jednodňovka: Semmering; víkend: Hochkar

29. januára 2011

Počas víkendu, keď sa lyžovalo na ľadových platniach v Jasnej, sme navštívili Hochkar. Vyplatilo sa. Bolo tu 50 centimetrov čerstvo napadnutého nerozjazdeného snehu a na druhý deň pekelné slniečko. Napriek tomu, že ide o malé stredisko zalyžovať sa tu dá celkom fajn.

Počas víkendu, keď sa lyžovalo na ľadových platniach v Jasnej, sme navštívili Hochkar. Vyplatilo sa. Bolo tu 50 centimetrov čerstvo napadnutého nerozjazdeného snehu a na druhý deň pekelné slniečko. Zalyžovať sa tu dá celkom fajn.

Tento rok som si odbil svoju lyžiarsku premiéru na Hochkare. Napriek relatívne malej vzdialenosti z Bratislavy, som ešte toto stredisko nenavštívil. Súboj Hochkar vs. Semmering doteraz vždy vyhral „Semáč“.

Malé veľké stredisko

Na Hochkare sme strávili celý víkend, vrátane ubytovania na jednu noc v jednom z viacerých hotelov/penziónov, ktoré sú priamo v stredisku, pár metrov od lanovky a zjazdoviek. To je podľa mňa zásadný rozdiel oproti „lyžovačke na otočku“ na Semmeringu a inde. Hochkar je na jeden deň dosť ďaleko. Úprimne povedané, človek si za jeden deň lepšie zalyžuje na Semmeringu.

[nggallery id=132]

Charakteristická vlastnosť Hochkaru je jeho relatívne malý výškový rozdiel a z toho plynúce krátke zjazdovky. Niekto by mohol namietať, aký malý výškový rozdiel, veď vrch Hochkar má 1808 m.n.m. Problém však je, že najväčší výškový rozdiel, čo prekonáva lanovka je len  416m. Ako som povedal,  nevýhodu strediska vidím práve v dĺžke, resp. skôr krátkych zjazdovkách a v ich profile. Prvá polovica trate je vždy strmá a druhá časť je podstatne miernejšia, často krát sa podobá traverzom.

Kopec prašanu aj menčestru

Čo Hochkar toľko odlišuje od Semmeringu a robí svojim spôsobom výnimočným je už skoro vysokohorský ráz strediska. Celá pravá strana strediska pôsobí až neuveriteľne „alpsky“, so skalnými stenami, žľabmi, prevysmi a podobnými úkazmi charakteristickými pre podstatne väčšie strediská.  Nesmieme zabudnúť na úžasné alpské panorámy.

My sme mali to šťastie, že sme Hochkar zažili v dvoch podobách – zasnežený, aj slnečný. Prvý deň sme sa zjazdovkám úspešne vyhýbali a jazdili sme prevažne iba v lesíkoch a pseudo žliabkoch, kde nás čakalo krásnych 50 čísiel nerozjazdeného prašanu. Je to absurdné, ale aj v takom malom stredisku akým Hochkar je, si človek nájde možnosti freeridu. Keď napadne ešte viac snehu, možnosti narastú niekoľkonásobne.

Druhý deň, keď sa už nerozjazdený prašan hľadal ťažšie, sme si radšej hneď od rána užívali krásny menčester zaliaty slnkom a musím sa priznať, že som si zajazdil viac ako dobre. Poobede som síce znovu obul široké „lopaty“ , ale ako za trest som potom najbližšiu pol hodinu strávil hľadaním lyže v prašane.

Ceny?

Ceny na Hochkare su porovnateľné s cenami na Semmeringu, reštaurácie ponúkajú klasický „Schnitzel + Pommes“ za €8,50, „Gulaschsuppe“ za €2,60, párky €3,20. Reštaurácie sú tu spolu asi 4, takže miesto si človek určite vždy nájde.

Klasické služby ako požičovňu a servis a mini športový obchod tu nájde človek tiež. Výber v požičovni je lepší ako v 90-tich percentách slovenských požičovní.

Ako sa tam dostať

Hochkar je približne 250km od Bratislavy a cesta sa dá zvládnuť za 2,5 hodiny. Dôležité je overiť si pred odchodom ako je zjazdná cesta z doliny hore priamo do strediska. Cesta je už extrémne vysokohorská a človek prekoná prevýšenie viac ako kilometer autom. Vozovka môže byť v oveľa horšom stave, ako cesty v údolí. Napriek tomu, že cesta býva väčšinou príkladne upravená a odhrnutá,  v prípade sneženia si radšej nezabudnite pribaliť snehové reťaze.

Ako teda dopadne súboj Hochkar vs. Semmering nabudúce? Jednoducho: jednodňovka = Semmering, víkend = Hochkar.

Viac info o ubytku na stránke: http://www.goestling-hochkar.at/

Info o stredisku:  www.hochkar.at

1/1
Zavrieť reklamu