O Jasnej adrenalíne z pera našej najlepšej pretekárky – Bašky Petrovej

27. januára 2011

Už 9. ročník známých freeridových pretekov CGC Jasná adrenalín FWQ 2011, nechali i tento rok súťažiacich v napätí. Dva dni sa čakalo na priaznivé počasie, všetci dúfali, že s prichádzajúcimi mrakmi sa polepšia aj snehové podmienky.

Cez víkend prebehol už 9. ročník známych freeridových pretekov CGC Jasná adrenalín 2011. Dva dni sa čakalo na priaznivé počasie, všetci dúfali, že s prichádzajúcimi mrakmi sa polepšia aj snehové podmienky. Nakoniec sa pretek vydaril. Zo Slovákov skončila najlepšie Barbora Petrová.

S rizikom nového skoršieho termínu priniesol, už známy lukovský kotol ľadovú horu s mnohými odkrytými skalami. Našťastie s príchodom zlého počasia, pribudlo aj 15 cm nového snehu. Tým sa úplne zmenili podmienky. V sobotu sa mohlo odštartovať. Na legendárnom freeridovom preteku CGC Jasná adrenalín sa zúčastnilo 91 súťažiacich.

Podmienky boli ťažké: ľad zakrývala iba malá vrstva snehu

S príchodom zlého počasia sa nepodarilo odjazdiť viac ako jedno kolo a tým sa kvalifikačná jazda stala aj finálovou. Podmienky boli veľmi ťažké, po malom prídele snehu sa väčšina ľadových plôch zakryla pod snehovú prikrývku. Ale aj o tom je jazdenie vo voľnom teréne, a až tu sa ukáže naozajstná odvaha a skúsenosti pretekárov.

I tento rok páni ukázali riadne odvážne a kvalitné jazdy, s ešte viacej odvážnymi skokmi zo skál. Ani tento rok nechýbali skoky trikmi, ako 360 stupňové rotácie a podobne. Jazdy boli veľmi vyrovnané, s malými bodovými rozdielmi. O umiestnení rozhodovali stotiny bodu. Nakoniec s malým rozdielom vyhral v kategórii lyže Francúz Aymeric Cloerec.

Iba jedna žena si skočila

Dámy vsadili na istotu, ale jazdy mali šmrnc, eleganciu a razanciu. Jediná jedna pretekárka sa odvážila skočiť. Je len ľúto dodať, že už na taký známy pretek sa neprihlásilo viacej slovenských jazdcov. Celkovo za slovenskú republiku reprezentovalo 8 slovenských jazdcov, z toho 2 ženy. Najlepšie z mužov Slovákov sa umiestnil Peter Neuman na 22 mieste a zo žien Barbora Petrová, ktorá obsadila tretie miesto. Najväčšie zastúpenie mali Francúzi. Prišlo ich až sedemnásť.

Pretek napriek horším podmienkam dopadol skoro bez zranení

Samozrejme nechýbali ani pády, zásah vrtuľníka bol potrebný iba raz a to pri vykĺbenom ramene. Avšak tento rok boli o podstatne horšie podmienky na jazdenie ako vlani. Na ľadový povrch napadlo niekoľko centimetrov snehu. Na ľade sa neudržal a kamene boli zakryté. Organizátori však na sobotné skoré ráno zadelili „prehliadku trate“. Jazdci si mohli pozrieť podmienky, kade pôjdu, predišlo sa tak zbytočnému riskovaniu.

Poklonu musíme dať aj organizátorom súťaže. Všetko bolo perfektne zabezpečené a do detailov zorganizované. Všetci boli milí a ochotní so všetkým pretekárom pomôcť. Na záver ako prekvapenie pre pretekárov zahrala na after party v Happy ende výborná slovenská skupina Homo Sapiens.

Výsledky si môžete pozrieť na tomto linku. Celá akcia sa streamovala na internete, čo je paráda. Videá z jázd zatiaľ nemáme k dispozícii, avšak v najbližšej budúcnosti sa zrejme objavia na webe.

[nggallery id=131]

1/1
Zavrieť reklamu