Test lyží Völkl Nanuq 2010 na zjazdovke

27. januára 2011

Netradične: freeridové lyže určené do prašanu skúšané na zjazdovke. Lyže zapôsobili oveľa lepšie ako skialpinistické špeciály. Tvárili sa skoro ako obračky.

Netradične: freeridové lyže určené do prašanu skúšané na zjazdovke. Lyže zapôsobili oveľa lepšie ako skialpinistické špeciály. Tvárili sa skoro ako obračky.

Už dlho tu nebola žiadna recenzia na fajnové lyže. Sobota ráno. Do práce mi stačí prísť pred jedenástou. Čo tak prevetrať skialpinistické frírajdy od Völklu? Do lyžiarskeho strediska Tatranská Lomnica prichádzame dnes ráno o 8:40 (kua kua ten internet je ale rýchle médium) a to je už parkovisko s kapacitou takmer 400 áut plné.

Práve totiž fičí na plné obrátky trochu nedomyslená akcia s Plus 7 dní, pri ktorej ľudia mohli získať celodenný skipas za 3 eur. Niektorí experti nakúpili aj 50 kusov spomínaného týždenníka. Keď som odchádzal okolo 10:00, všetky parkoviská v Tatranskej Lomnici boli prepchaté a parkovalo sa až na konci osady. Mne to môže byť jedno, voči ľuďom, ktorí si v tomto čase kúpili lístok za plnú cenu 24 eur to asi nebolo fér.

Po príchode do Lomnice som sa najprv pobral do skiservisu. Pri montáži, ako som zistil, bolo každé viazanie nastavené inak, obe zle. Nevadí, keď je servis po ruke…

Technické detaily a viazanie

Lyža Völkl Nanuq má v mojom prípade miery: dĺžka 184cm, rádius 25,3m, rozmery 130-94-113. Ako vidno zo suchých faktov, nie je to lyža, o ktorých sa píše v časopisoch. Klasické tvary narúša menší rocker na pätke a širšie rozmery pod stredom. Vizuálne sú to krásne lopatky, primárne určené na freeride. Na lyžiach som mal osadil nový model Fritschi Diamir Freeride PRO s vypínacou silou 12DIN a posunutým bodom otáčania. (podobne, ako to Diamir úspešne montoval na modeli Fritschi Diamir Eagle v minulej sezóne)

Lyža je vlastne odľahčenou verziou osvedčeného ľadoborca Völkl Mantra. Aj tak je dvakrát ťažšia ako Völkl Massak. Výrobca udáva váhu 1750g pri dĺžke 170cm. K lyži sa dodávajú pásy na mieru (70% Mohair / 30% Nylon), čo je u výrobcu dobrým zvykom.

Lyža do prašanu, avšak celkom slušne si aj zakarvujete

Urobil som na lyžiach 2 testovacie zjazdy zo Skalnatého plesa a raz som otočil Čučoriedky. V hlbokej minulosti, tak 8-10 rokov dozadu, som mal model SkiTrab Freeride, ktorý disponoval podobnými parametrami, akurát bol o dosť kratší. Carvovať sa na ňom po zjazdovke dalo celkom slušne. Veď som na nich urobil aj kurz za inštruktora lyžovania.

Bol som zvedavý na carvingové vlastnosti, ktoré sám výrobca veľmi neospevuje a radí lyžu do prašanu. Napriek tomu, že má ešte väčší rádius ako Völkl Massak, reže o poznanie lepšie. Celkom slušná obračka. Lyža držala aj na ľade, takže sa dali vykrajovať pekné športové a dlhé oblúky po hranách. Lyža nevibrovala ani pri väčších rýchlostiach. Veľmi pohodlne sa ovláda. Nejak som počas prvého dňa ani netlačil na pílu a aj po zjazdovke sa pohybovalo pár samovrahov maskovaných v lyžiarskych kombinézach.

Na konci lyžovačky som bol zhrozený pri pohľade na GPSko. Najvyššia rýchlosť 90 km/h?! Doteraz som rýchlosť pri  lyžovaní nemeral, ale toto mi príde vcelku veľa. Necítil som sa, že by som atakoval nejaké svoje limity alebo limity Nanuqov. Bola to rýchlosť v oblúku na hranách, lebo jazdiť rovno veľmi nemusím. Asi začnem uvažovať o kúpe chrániča na chrbticu. Keď si lyža zachová tieto vlastnosti v tatranských žľaboch, tak asi skapem od radosti. Na toto treba zbrojný pas!

Výstup sa dá ťažko hodnotiť, ale vzhľadom na hmotnosť ju plánujem používať v okolí Lomnického sedla a Chopku. Keď však pôjde takto massakerácky aj mimo zjazdoviek, tak sa obetujem a budem šliapať aj s takýmito ťažítkami na nohách!

1/1
Zavrieť reklamu