Head iSupershape: testerov neočarila, ale nás príjemne prekvapila

2. februára 2011

Cez víkend sme sa rozhodli otestovať allmountainové lyže Head iSupershape Titan. Podľa nás ide o výbornú lyžu, ktorá zďaleka presahuje možnosti skupiny allmountain lyží. Naše nadšenie vychladlo po prečítaní si viacerých komentárov v diskusných skupinách na webe.

Cez víkend sme sa rozhodli otestovať allmountainové lyže Head iSupershape Titan. Podľa nás ide o výbornú lyžu, ktorá zďaleka presahuje možnosti skupiny allmountain lyží. Naše nadšenie vychladlo po prečítaní si viacerých komentárov v diskusných skupinách na webe.

Ukazuje sa, že každému sadne iná lyža a tú svoju si treba pred kúpou vyskúšať.

Čo je to za lyžu?

Head iSuperShape Titan SP13 je allmountainová lyža. Výrobca ju odporúča na všetky trate. Vraj sa budete cítiť ako doma na zjazdovke, aj mimo nej. Lyža má klasické drevené jadro so sendvičovou konštrukciou a takzvanú kers technológiu, teda akýsi čip zabudovaný tesne za viazaním. Jeho funkciu si vysvetlíme nižšie.

Lyža však neobstála najlepšie napríklad vo World ski teste – teda slepom teste lyží, ktorý robia uznávaní svetoví lyžiari. Získala hodnotenie „good“ a s 30,1 bodu sa umiestnila vo svojej kategórii na predposlednom mieste. Najviac bodov získala za krátky oblúk, najmenej za držanie na hrane. Čím to je? Vysvetlíme. Podľa nášho názoru testovali nie dobrú dĺžku lyže v kategórii, ktorá pre ňu nie je určená. Tip testerov worldski testu – dajte si lyžu pred jazdou zoservisovať!

[nggallery id=135]

Pocit z jazdy

Na testovanie sme mali k dispozícii heady v dĺžke 163 cm s rádiusom 12,4 metra. Testovali sme teda kratšie lyže ako vo World ski teste (oni mali 170 cm, čo sa nám pri výške testerov a vlastnostiach slalomiek zdá veľa). Niekoľko jázd trvá, kým si človek na lyžu zvykne. Potom sme sa rozhodli využiť plný potenciál headov a ísť rovno do slalomu. Lyže sa tvárili ako slalomky. S držaním na hrane, ktoré získalo najmenšie hodnotenie sme boli maximálne spokojní. Lyža krásne reže oblúky aj v ľadovom teréne. Podpísal sa na tom aj fakt, že pred skúšobnými jazdami lyže zoservisovali.

Lyža sa na svahu tvári ako plnohodnotná slalomka. Je vhodnejšia pre rekreačných lyžiarov – expertov, ktorí nie sú nútení podávať výkony na úrovni svetového pohára. Ako sme povedali, lyža sa v slalome nestratí a je tu ako doma. Výrobca ju odporúča aj do neupraveného terénu, na týchto lyžiach by sme však niečo také neskúšali. Pod lyžiarkou je síce o niečo širšia ako raceové lyže (v našom prípade 77 mm), stále to však nie je 115 mm freeridových špeciálov.

Čo lyžiam veľmi nesedí sú vyššie rýchlosti. Lyža je potom jemne nestabilnejšia. Jedinou kvázi “nevýhodou”, ktorá sa však pri rekreačných lyžiaroch môže obrátiť na výhodu je relatívne užšia pätka lyže. Pri výjazde z oblúka lyža umožní jemné zosunutie a nemusíte celý oblúk, až do jeho zakončenia striktne držať na hrane.

Technológia Kers

Heady sú oproti ostatným lyžiam na trhu vybavené tohtoročnou novinkou. Za viazaním nájdete spriehľadnenú časť lyže a do nej vložený krásny mikročip. Je to marketingový ťahák, ale zároveň by mal pri vychádzaní z oblúka spevniť zadnú časť lyže a vystreliť vás do ďalšieho oblúka.

V preklade je kers elektronický, plne automatický a integrovaný system. Kers posilňuje pozdĺžny flex lyže. Technológia je založená na schopnosti čipu akumulovať silu a zachovávať ju pre správny moment, keď je lyža napružená a vychádza z oblúka. Piezoelektrické vlákna transformujú kinetickú energiu do elektrickej, ktorá je uložená v zapustenom čipe v lyžiach. Elektrická energia je okamžite uvoľnená do plochy lyže, kde je senzorom požadovaná energia navyše. Načasovanie a uvoľnenie sú kontrolované a koordinované automaticky. Senzory sú programované vopred: čím má byť lyža agresívnejšia, tým pevnejší sa stáva zadok lyže. Posledným trom vetám nerozumiete? Nevadí, aj my tomu rozumieme iba trochu a to po treťom prečítaní, čo už od vás nechceme.

Základné údaje:

  • Dizajn (163 cm) – 127-77-113
  • Rádius (163 cm) – 12,4 m
  • Cena: cca 650,- euro vrátane viazania
  • Dĺžky: 156, 163, 170, 177
1/1
Zavrieť reklamu