Martinky pre rodinky – reportáž z Winterparku Martinské hole

18. februára 2011

Stredisko Winter Park Martinky sa nachádza v pohorí Malá Fatra, neďaleko Martina, zhruba 30 minút jazdy autom. Pol hodinku to trvá z Martina lebo treba ísť asi kilometer a pol dlhou cestou, ktorá vedie do strediska. Martinky ponúkajú 12 upravovaných zjazdoviek a 6 vlekov. Z tohto počtu je jedna šesťmiestna sedačka. Zvyšok sú pomy. V detskej časti je vlek pre deti zadarmo.

Stredisko Winter Park Martinky  sa nachádza  v pohorí Malá Fatra, neďaleko Martina, zhruba 30 minút jazdy autom. Pol hodinku to trvá z Martina lebo treba ísť asi 11km dlhou cestou, ktorá vedie do strediska. Martinky ponúkajú 12 upravovaných zjazdoviek a 6 vlekov. Z tohto počtu je jedna šesťmiestna sedačka.  Zvyšok sú pomy. V detskej časti je vlek pre deti zadarmo.

Jednosmerná horská cesta (odporúčajú sa reťaze, niekedy sú povinné) cesta, umožňuje vjazd do strediska iba doobeda a výjazd poobede. Človek autom vystúpi až do výšky zhruba 1200 m.n.m.

Vybavenie strediska

Najspodnejšia časť strediska sa nachádza pri nástupe na modernú 6 miestnu sedačkovú lanovku vo výške 1150 metrov najvyššie sa dostanete až do výšku 1453 metrov na Krížavu. Prevýšenie síce nie je veľmi veľké, avšak zjazdovky sú pomerne dlhé, lyžiari majú možnosť kombinovať rôzne trasy či úseky z viacerých zjazdoviek.  Nachádzajú sa  tu tri červené trate a šesť modrých tratí. Zvyšné tri trate sú tiež červené, avšak nie vždy sú spojazdnené.  Ide o časť zvanú Javorina, kde je krátka poma, ale lyžiar má možnosť zlyžovať rôznymi trasami smerom až do najspodnejšej časti strediska.

Na Martinkách je samozrejme aj Apres ski, dvakrát na hlavnej zjazdovke, popri tom sú tu ešte dve reštaurácie a dva bufety. Samozrejmosťou sú toalety s teplou vodou. Parkovanie je priamo pod zjazdovkami na bezplatnom parkovisku, ktoré má v rámci možností dostatočnú kapacitu, avšak hlavne cez víkend (ak je pekné počasie) a počas prázdnin býva pre návštevníkov, ktorí prídu ku koncu príjazdovej doby (t.z. tesne pred dvanástou), problém zaparkovať na parkovisku. Stáva sa teda, že sa parkuje „na divoko“.  Dobudovanie parkovacej plochy do budúcna skvalitní stredisko.

Zjazdovky majú od roku 2008 umelé zasnežovanie

Zjazdovky sú denne upravované (aj keď pri veľkej návštevnosti sú poobede už vcelku rozjazdené), veľkou výhodou je takmer výlučne prírodný sneh (stredisko do roku 2008 neponúkalo možnosť zasnežovania). Dnes už samozrejme zasnežovanie funguje, avšak prioritne sa lyžuje na prírodnom snehu, čo je veľké plus. Zasnežovanie je prínosom aj pre niektoré časti strediska, ktoré by bez neho nefungovali.

Wifi free zóna

Ďalším plusom je vybudovanie snowparku a nový dojazd zjazdovky popod celú trať pod lanovkou. Funguje tu aj lyžiarska škola, požičovňa lyží, ski servis a taktiež Horská záchranná služba. Krok vpred k modernosti a komplexnosti strediska je aj bezplatné pokrytie wi-fi signálom.

Celodenný skipass kúpite v hlavnej sezóne za 22 eur, čo je primeraná cena na to, čo stredisko poskytuje. Deti zaplatia za celý deň 15 eur a poldenný skipass pre dospelého stojí 16 eur.

Rady na vleky tu nie sú možno aj kvôli obtiažnemu prístupu

Stredisko ponúka cez 13 kilometrov tratí s celkovou prepravnou kapacitou 6 120 ľudí za hodinu, čo je naozaj slušné číslo. Slušné je to aj v reáli, pretože aj nepriek obsadenosti a školským prázdninám (do toho aj pekné počasie) naozaj nestojíte v nekonečných radoch. Lyžiari sú roztrúsení po celom stredisku, najviac ich je na sedačkovej lanovke. Sedačka má kapacitu 2400 osôb za hodinu, teda nečakáte dlho. Dokonca aj keď bola otvorená len sedačka a jedna poma, nekonal sa katastrofický scenár.

Plány do budúcnosti

Winter Park Martinky je výborné a kvalitné lyžiarske stredisko s rozumne nastavenými cenami v pomere s kvalitou služieb. Ak sa podarí vybudovať osemmiestnu kabínkovú lanovku, ktorá by mala premávať priamo z okraja mesta Martin, zvýši sa tým dostupnosť strediska. Spolu s tým súvisí skvalitnenie parkovania, keďže sa zvýši počet návštevníkov, tak aj skvalitnenie služieb (viac toaliet, väčší bar, reštaurácia) a postupná obnova prepravných zariadení.

Dúfam, že všetko o čo sa manažéri strediska snažia sa aj podarí a my v budúcnosti nájdeme na Martinkách moderné stredisko so všetkým, čo k nemu patrí.

1/1
Zavrieť reklamu