Stöckli Laser SL, slalomky ktorých je u nás málo, zato sa dobre predávajú

27. februára 2011

V dnešnom teste by som chcel predstaviť model Laser SL od švajčiarskeho výrobcu Stöckli. Lyže tejto značky nesú patričný náboj exkluzivity. V slovenských predajniach so športovým vybavením ich nájdete len sporadicky. Celkovo sa však vo svete tešia veľkej obľube a vzhľadom na každoročne sa zvyšujúcu produkciu sa ceny dostávajú na prijatelnú úroveň.

V dnešnom teste by som chcel predstaviť model Laser SL od švajčiarskeho výrobcu Stöckli. Lyže tejto značky nesú patričný náboj exkluzivity. V slovenských predajniach so športovým vybavením ich nájdete len sporadicky. Celkovo sa však vo svete tešia veľkej obľube a vzhľadom na každoročne sa zvyšujúcu produkciu sa ceny dostávajú na prijatelnú úroveň.

Allroundové modely sa dajú kúpiť už v cene okolo 600,- eur. Pri vrcholovej rade Laser sa ceny pohybujú na úrovni 1000,- eur.  Sám som mal možnosť vyskúšať niekoľko modelov od tohto výrobcu. V nasledujúcich riadkoch by som vám rád predstavil civilnú slalomku LASER SL, ktorá v dĺžke 171 cm ponúka vyvážené a z môjho pohľadu bezkonkurenčné jazdné vlastnosti vo svojej kategórii. Konštrukcia i materiály použité na výrobu sú absolútne rovnaké ako pri pretekárskej verzii označenej LASER SL FIS. Odlišná je iba geometria.

Slalomka, ktorá šetrí kolená

Teraz trochu odbočím.Väčšina skúsených lyžiarov vie, že slalomové lyže sa vyznačujú obratnosťou a vynikajúcim gripom na tvrdom podklade, ktorý je však vykúpený zvýšenou tvrdosťou (flexiou) lyže. Pri modeli Laser SL to však neplatí. Sendvičová konštrukcia so syntetickým jadrom na báze fiberglasu spevnená dvoma titanalovými doskami je príjemne tvrdá, ale na rozdiel od konkurencie nie je nutné v každom oblúku „búšiť“ na hranu.

Pre potenciálneho zákazníka to znamená, že i po celotýždňovej lyžovačke ho nebudú bolieť nohy, predovšetkým kolenové úpony.

Napriek väčšiemu rádiusu je to plnohodnotná slalomka

V testovanej dĺžke 171 cm výrobca deklaruje nominálny rádius 13,7 m. Príjemne prekvapí skutočnosť, že Laser SL sa na zjazdovke s náročnejším profilom správa ako čistá slalomka, kedy pri krátkych „panvových“ oblúkoch na šírku „ratrakovej“ stopy vyniká obratnosťou a dynamikou.

Na červených zjazdovkách sa rád rozbehne i do vyšších rýchlostí, v stredne dlhých až dlhších oblúkoch s polomerom až 20 m poteší výborným gripom, stabilitou a príjemným zrýchlením. Zmena rytmu a rýchlosti tomto model akceptuje ľahko a okamžite reaguje na povely svojho pána.

Sklznica je vyrobená z vysokomodulárneho grafitu s jemnou štruktúrou ponúka vynikajúci sklz a točivosť a zaručuje, že ani pri plytkých traverzoch sa nebude musieť lyžiar odpichnúť paličkami. Samostatnou kapitolou sú hrany: Precízny tunning so švajčiarskou presnosťou priamo od výroby! Vysokolegovaná oceľ zaručuje dlhú životnosť ostria. Podobnú kvalitu neponúka žiaden konkurent!

Technický popis

  • sendvičová konštrukcia na báze syntetického jadra vystuženeného  dvoma titanalovými doskami
  • pretekárska sklznica z vysokomodulárneho grafitu s jemnou štruktúrou
  • hrany z vysokolegovanej ocele natuningované na  0,5/87
  • geometria  120/66/102 mm
  • dĺžky a nominálny rádius
  1. 151cm    R 11,2m
  2. 156cm    R 11,2m
  3. 161cm    R 12,1m
  4. 166cm    R 12,9m
  5. 171cm    R 13,7 m
  • flexia 100 – 120

Odporúčaná cena  959,99 € je kalkulovaná s podložkou VIST ProLi 16 a viazaním VIST VM 311 CB FreeSl.

Záver

LASER SL je orientovaný na športovo založených lyžiarov. I keď tento model je koncipovaný ako slalomka, vzhľadom na jeho odladenie má jednoznačne multifunkčný, crossový charakter so širokým spektrom využitia, samozrejme predovšetkým na upravených zjazdovkách.

Patričná exkluzivita tejto značky, na druhej strane nenáročnosť v ovládaní, pri zachovaní vynikajúcich jazdných vlastností sú zárukou, že i napriek vyššej obstarávacej cene je tento model tou správnou voľbou.

Viac info: www.lukasport.sk

1/1
Zavrieť reklamu