V nedeľu sa uskutočnil v Tatranskej Lomnici prvý čínsky zjazd na Slovensku

V nedeľu 27. februára čakalo na Tatranskú Lomnicu masívne ráno. 256 lyžiarov a snowboardistov na štarte pretekov s masovým štartom Red Bull Zjazd na Kreche (rovno dolu). Slnkom zaliate tatranské údolie a perfektné snehové podmienky prilákali stovky pretekárov i divákov.

V nedeľu 27. februára čakalo na Tatranskú Lomnicu masívne ráno. 256 lyžiarov a snowboardistov na štarte pretekov s masovým štartom Red Bull Zjazd na Kreche (rovno dolu). Slnkom zaliate tatranské údolie a perfektné snehové podmienky prilákali stovky pretekárov i divákov.

Čínsky zjazd v Tatranskej Lomnici

Najrýchlejšiu líniu si vybral Poliak Michal Klusak, ktorý už 3 minúty po štartovom výstrele preťal cieľovú líniu. Slovák Michal Bekeš zopakoval umiestenie z týchto pretekov z roku 2009 a skončil opäť na vynikajúcom druhom mieste.

Kvôli zlým podmienkam zjazd presunuli zo Zakopaného na Skalnaté pleso

Masový zjazd Red Bull Zjazd na Kreche sa uskutočnil po prvýkrát v roku 2009 na známom Kasprovom vrchu v poľskom Zakopanom. Tretí ročník museli Poliaci presunúť kvôli zlým snehovým podmienkam do Tatranskej Lomnice, ktorá im poskytla prvotriedne podmienky.

Zo Skalnatého plesa až do Tatranskej Lomnice, vzdušnou čiarou takmer štyri kilometre, no odvážlivcov čakal ešte jeden oriešok – 50metrový šprint v lyžiarkach, nájsť si správne lyže, či snowboard, zapnúť viazanie a zjazd čo najrýchlejšie dolu kopcom ideálnou liniou.

Kým podaktorí ešte len hľadali v snehu zahrabané lyže, či snowboardy, Poliak  Michal Klusak sa už v cieli tešil z víťazstva. “Nikdy predtým som na tejto trati nejazdil, ale porazil som všetkých ostatných pretekárov, takže sa z víťazstva veľmi teším,” povedal Klusak. Druhý Michal Bekeš, najlepší Slovák, mu bol v pätách, no v cieli uznal kvality svojho súpera a pogratuloval mu k víťazstvu. Najrýchlejšou ženou v cieli bola Poľka Zuzanna Smykala.

Výsledková listina sa nachádza na tomto linku.

[nggallery id=141]

Najznámejší čínsky zjazd je asi Derby de La Mieje v stredisku La Grave

V týždni pred Veľkou nocou sa koná už kultová akcia v stredisku La Grave vo Francúzsku. Asi tisícka jazdcov sa postaví na štart masového preteku. Vyhráva opäť ten, kto prejde trať s prevýšením 7000 stôp najrýchlejšie. V trati sú bubny, skaly, les, a rôzne iné nerovnosti. Vlani nás potešilo tretie miesto Slovensky Kataríny Královej.

Tento rok to bude už 23. ročník pretekov, na ktoré smerujú stovky jazdcov z celého sveta. Zjazd sa uskutoční v dňoch 30. marec až 1. apríl.

Pred rokmi sa mal uskutočniť podobný pretek aj vo Vrátnej. Zorganizovala ho Jana Šeďová, pre dvadsiatku pozvaných snowboardistov a lyžiarov. Nakoniec sa neuskutočnil pre nedobré snehové podmienky.

Ako vyhrať čínsky zjazd?

Definícia čínskeho zjazdu je jednoduchá. Ide o súťaženie v jeho najrýdzejšej podobe. Je to pretek s hromadným štartom, kde všetci súťažiaci štartujú v jeden moment. Vyhráva pretekár, ktorý prišiel do cieľa najskôr. Niekedy sú dovolené najrôznejšie spôsoby, ako svojich konkurentov vyradiť z preteku. Môže to zahŕňať šťuchanie, vytláčanie z trate, prekážanie paličkami a podobne. Termín čínsky zjazd sa neobmedzuje iba na zimné športy a lyžiarov, respektíve snowboarderov. Jazdí sa na bicykloch, korčuliach, iné športy ako beh však evokujú pri pojme čínsky zjazd veľmi bizarné predstavy.

Americký skimagazín priniesol na svojich stránkach niekoľko tipov, ako vyradiť konkurentov, prípadne nad nimi získať náskok. V preteku na dlhej trati nie sú žiadne pravidlá. Najdôležitejší je štart. Ako hovoria pretekári v skicrosse, kto sa dostal na prvú prečku na štarte, má zo sedemdesiatich percent vyhratý celý pretek. Získať rýchlosť na štarte treba korčuľovaním, dôležitá je tiež sila paží, ramien a chrbta, ktorá vás v prvých metroch poháňa dopredu. Akonáhle získate rýchlosť, nemôžete ju stratiť (počíta sa s dobrým mazaním) a musíte obmedziť odpor vzduchu. Zaveste sa na pretekára pred sebou. Ak ho nemáte pomôže vám čo najnižší zjazdový postoj, alebo sa skrčte a schovajte za svoje kolená (na rovinkách, v strmom kopci sa to neodporúča:).

Ak ste prvý, vžite sa do úlohy pretekára americkej série Nascar. Zabráňte ostatným vo výhľade dopredu. Veľa sa viete dokázať paličkami. Fŕkanie snehu tiež urobí svoju prácu, pričom zaručene fŕkať sneh dokážu jazdci s twintipami. Výber lyží musíte zvoliť v závislosti od terénu. Na upravený terén sú samozrejme najlepšie dlhé obráčky.

Štart víkendového čínskeho zjazdu na Skalnatom plese

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/gallery/cinsky-zjazd-v-tatranskej-lomnici/zjazd_lomnica6.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=GXoyJ6HCxqQ[/pro-player]

1/1
Zavrieť reklamu