Veronika Zuzulová skončila druhá v slalome SP v Zwiesel

6. februára 2011

Skvelý výkon predviedla v piatkových pretekoch Svetového pohára Veronika Zuzulová, keď skončila druhá v slalome. Podarilo sa jej to štvrtýkrát v kariére a tretíkrát ju zdolala je kamarátka Marlies Schildová.

Skvelý výkon predviedla v piatkových pretekoch Svetového pohára Veronika Zuzulová, keď skončila druhá v slalome. Podarilo sa jej to štvrtýkrát v kariére a tretíkrát ju zdolala je kamarátka Marlies Schildová.

Rakúšanka v nemeckom stredisku Zwiesel odsunula Zuzulovú o 68 stotín, tretia skončila s obrovskou stratou 1,78 s Fínka Tanja Poutiainenová. Schildová sa opäť dostala na čelo priebežného poradia slalomu SP, Zuzulová sa vďaka zisku 80 bodov posunula zo 6. na 5. priečku.

Lindsey sa ráno pred slalomom z preteku odhlásila

Druhýkrát štartovala ako nasadená Slovenská lyžiarka zašla so štartovým číslom 12 už v 1. kole druhý čas a iba 21 stotín zaostala za vedúcou Švédkou Mariou Pietiläovou-Holmnerovou. Tretie miesto si priebežne vyjazdila Schildová (+0,65) a do sekundy sa zmestila ešte aj Poutiainenová. Už po polovici súťaže bolo jasné, že sa nič nezmení na čele celkového poradia SP, vedúca Nemka Maria Rieschová síce vypadla, ale prenasledujúca Američanka Lindsey Vonnová sa ráno zo štartu slalomu odhlásila.

[nggallery id=138]

„Je to skvelé, boli to ťažké, ale krásne preteky. Toto víťazstvo je pre mňa dôležité aj smerom k MS,“ vyznala sa do kamier ORF piatková víťazka. Na Veľkom Arberi v Bavorskom lese sa s organizátormi často pohráva počasie a preto pôvodne na sobotu plánovanú súťaž predsunuli pred obrovský slalom.

Na trati bola hmla, autorom slalomu bol tréner Šárky Záhrobskej

Podmienky síce neboli úplne optimálne, hmla však nehustla a obávaný vietor bol tiež v norme. Akurát sa rýchlejšie ako v predchádzajúcich slalomoch rozbíjal povrch.

Zhruba od čísla 8 sa na trati začali tvoriť viditeľnejšie „vane“, čo v podmienkach mimoriadne zatvoreného slalomu komplikuje oblúky. Tréner Šárky Záhrobskej Pavel Šťastný robil čo mohol, snažil sa postaviť čo najplynulejší slalom, ale arberský profil to umožňoval len čiastočne.

Z favorizovanej sedmičky pretekárok prešla trať najčistejšie, ako býva zvykom, Schildová, ale ani tá sa nevyhla dvom-trom zaváhaniam. Svoje problémy mala aj najrýchlejšia Pietiläová-Holmneorvá, v hornej časti ju to takmer vyhodilo v previse, keď takmer prehliadla náročnú kombináciu bránok.

Na úvod mala Veronika trošku problémy, dolu už išla plynulo

Švédke však vyšiel totálny atak v rytmickejšej spodnej tretine trate a zdalo sa, že sa k jej superčasu už nikto nepriblíži. Dokázala to len Veronika Zuzulová, ktorá s 12-kou na drese predviedla jasne najpresvedčivejšiu jazdu. Snúbil sa v nej jazdecký um a precíznosť techniky.

Podobne ako Pietiläová-Holmnerová prešla takticky ale pritom atakujúc hornú pasáž, kde najlepšie zo všetkých zvládla nečakane dlhý ťah do bránky v extrémnom klopenom svahu.

Po prvom medzičase síce chytila hranou nepríjemný výmoľ a musela chybu bleskovo korigovať, keďže to však bolo v strmine, veľa času nestratila, možno tie tri desatiny na prvú pozíciu. V druhej polovici kopca išla excelentne, priam tancovala medzi bránkami a jej výkon bol zo všetkých štartujúcich najpresvedčivejší.

Dole chytila rytmus „Hore mala trochu problémy, ale to tam mali všetky. Horšia viditeľnosť trochu bránila správne reagovať na zmeny rytmu. Ale potom dole jej to šlo už veľmi dobre, tam chytila rytmus,“ zhodnotil pre tasr jazdu svojej dcéry Timotej Zuzula. Ako tréner má tendencie hodnotiť s rezervou, najmä po 1. kole šetrí superlatívmi, zato Veronika žiarila:

„Júj, to sú ťažké preteky. Nemala som pocit, že idem rýchlo, práve naopak, o to viac som si v cieli pretierala oči.“

Tiež pridala aj nádych sebakritiky: „Boli tam hore drobné chyby, o to viac som prekvapená, aký som dosiahla výsledok. Stále mám akosi problémy s príliš veľkou zmenou rytmu…“

V druhom kole vypadla tretina pretekárok

V druhom kole sa podmienky na trati ešte sťažili a mnoho popredných pretekárok buď vypadlo, alebo spravilo veľké chyby. Preto má výsledková listina mimoriadne kontroverznú podobu, veď Talianka Manuela Mölggová na 4. mieste zaostala až 2,41 s.

Vedúca Švédka dostala takmer tri sekundy, ale ešte pred jej jazdou bolo jasné, že Zuzulová sa prvého víťazstva tento piatok nedočká. Chybu síce spravila aj Schildová, ale v druhej polovici išla senzačne. Slovenská zjazdárka v 2. kolo predviedla tiež parádnu jazdu a ako jediná konkurovala superfavoritke.

„Už som si predtým vyjazdila pozíciu v popredí a tak už môžem riskovať. Ale ono to nie je také jednoduché, niektoré svahy to nedovoľujú. Dnes sa to vlastne nedalo, nechcem odhadovať percentá, ale nemala som dobrú pohodu. Táto moja radosť je preto dvojnásobná, veď po výkone, ktorý nebol optimálny, som dosiahla opäť pódium a to po dlhom čase.“

Výsledky – SP v zjazdovom lyžovaní žien v Arber-Zwieseli:

Slalom – poradie po prvej tridsiatke 1. kola: 1. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 56,51, 2. Veronika Zuzulová (SR) +0,21, 3. Marlies Schildová (Rak.) +0,65, 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,92, 5. Katharina Dürrová (Nem.) +1,09, 6. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,47, 7. Therese Borssenová (Švéd.) +1,48, 8. Šárka Záhrobská (ČR) +1,77, 9. Nastasia Noensová (Fr.) +1,85, 10. Susanne Rieschová (Nem.) 1,93

1/1
Zavrieť reklamu