Zhrnutie Majstrovstiev sveta v Garmisch-Partenkirchene 2011

21. februára 2011

Uplynulé dva týždne prebiehali Majstrovstvá sveta v lyžovaní v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Prečítajte si súhrnný článok, ktorý mapuje pôsobenie našich pretekárov a tiež najlepších svetových lyžiarov.

Kompletné výsledky vo všetkých kategóriách si môžete pozrieť na tejto podstránke na Snowmagazíne.

Ako dopadli Slováci?

Na Majstrovstvá sveta išli spolu deviati Slováci. Najväčšie úspechy sme čakali od Veroniky Zuzulovej a tohtoročného debutanta Adama Žampu. Na majstrovstvá tiež smerovala Janka Gantnerová, Jaroslav Babušiak, Kristína Saalová, Matej Falat, Vlado Siraň, Matej Kutlík a Jana Škvarková.

Veronika Zuzulová začala sľubne štvrtkovým obrovským slalomom, keď skončila celkovo 15. V druhom kole zišla dokonca so šiestym najlepším časom. Všetci sme sa tešili na sobotu, na jej nosnú disciplínu – slalom. Po prvom kole však zo slalomu nemala dobrý pocit a priebežne figurovala na 16. mieste. Druhé kolo zrýchlila a nakoniec to vyšlo na celkové deviate miesto, čo je najlepšie umiestnenie vo Veronikinej kariére (ak sa nepočíta superkombinácia zo švédskeho Are 2007). Po druhej priečke zo Svetového pohára v Zwieseli však mnohí fanúšikovia očakávali viac.

Medailová bilancia krajín

Gold Silber Bronze
1. Rakúsko 4 3 1 8
2. Francúzsko 2 1 1 4
3. Taliansko 1 2 3 6
4. USA 1 2 0 3
5. Slovinsko 1 1 0 2
6. Kanada 1 0 0 1
6. Nórsko 1 0 0 1
8. Švédsko 0 1 3 4
9. Švajčiarsko 0 1 0 1
10. Nemecko 0 0 2 2
11. Chorvátsko 0 0 1 1

Adam Žampa, ktorý síce štartoval túto sezónu vo Svetovom pohári, ale moc sa mu nedarilo, skončil nakoniec v nedeľňajšom slalome na 24. mieste. V súčte časov z oboch kôl zaostal za víťazom francúzom Grangeom o 3,92 sekundy, čo nie je až také zlé, najmä keď náročný slalom nedokončili viacerí vynikajúci slalomári.

V asi najťažšej disciplíne majstrovstiev, v superkombinácii, zopakoval Babušiak svoje 19. miesto spred dvoch rokov z MS vo Val d´Isere. (zaostal 7,79 s za víťazom). Matej Falat skončil 24., pričom pretek dokončilo iba 28 jazdcov. Veľkí favoriti ako Bode Miller či Ted Ligety pohoreli na slalome.

Ostatným Slovákom sa darilo ešte menej. V tímovej súťaži sme vypadli hneď pri prvom rozstrele. V slalome sa Babušiak nedostal ani do cieľa prvého kola. Janka Gantnerová skončila v slalome na 25. priečke, avšak zaostala za víťazkou o 6,24 sekundy. V kvalifikácii slalomu diskvalifikovali v 1. kole Vlada Siraňa, Matej Kutlík nedokončil 2. kolo – obaja tak do hlavnej súťaže nepostúpili. Žampa išiel obrovský slalom asi na skúšku, v prvom kole ho diskvalifikovali za vynechanie bránky. Babušiak obrák dokončil, skončil však so stratou 6,29 sekundy na 41. mieste.

Najviac zahviezdil Talian Christof Innerhofer – 1xzlato; 1xstriebro; 1xbronz

Začal hneď zostra – prvou disciplínou Majstrovstiev sveta – Super G. Talian výborne načasoval svoju formu a predbehol druhého Hannesa Reichelta a Ivica Kosteliča. V ďalších disciplínach sa mu až tak nedarilo, veď ho predbehli takí majstri ako Ted Ligety, či Aksel Lund Svindal, Didiere Cuche či Erik Guay. Zjazd však Talian zišiel s tretím najlepším časom, v super kombinácii sekundoval Svindalovi. Spolu získal tri medaily, čo mu zrejme bohato stačilo a na štart obrovského slalomu sa už nepostavil.

O ostatné cenné kovy v ďalších disciplínach si už podelili viacerí muži. Nór Aksel Lund Svindal obhájil víťazstvo na MS vo Val´d Isere spred dvoch rokov a premožiteľa nenašiel v super kombinácii ani teraz. Slalom vyšiel najlepšie francúzskemu špecialistovi Jeanovi-Baptistovi Grangeovi. Američan Ted Ligety po nevydarenej kombinácii získal zlato v neskoršom obrovskom slalome.

Medzi ženami sa darilo Elisabeth Goergl (2xzlato) a Tine Maze (zlato, striebro)

Zásluhou Elisabeth sa Rakúsko ocitlo na prvej priečke v poradí najúspešnejsších krajín. Tina sa zase zaslúžila o jediné dve medaily pre Slovinsko z Majstrovstiev sveta. Obe dievčatá sú hrdinkami vo svojich krajinách.

Elisabeth získala zlato v kráľovskej disciplíne zjazd a tiež v super G. Po preteku povedala: „Som dvojnásobná majsterka sveta a neviem, ako sa s tým vyrovnám… Nemôžem tomu uveriť. V noci som sa prehadzovala, neviem, prečo som bola taká napätá. Ale asi som sa toho striasla, pred štartom som si povedala, pôjdem čo to dá. A aj som išla, nebolo to bez chýb, v niektorých bránkach som išla príliš hlboko, ale bolo to naozaj na limit. Vynikajúco som zvládla strednú úsek a mám pocit, že sa tam rozhodovalo.“ Paradoxne Goerglová v kĺžavých disciplínach vo Svetovom pohári triumfovala, avšak nikdy nebola prvá. Vyšlo jej to až teraz, na Majstrovstvách sveta, a to hneď dvojnásobne. Inak Elisabeth viedla aj v superkombinácii po kĺzavých disciplínach, slalom jej však nevyšiel a skončila až piata.

Tina Maze zo Slovinska bola v zjazde naopak piata, zato zlato získala až v obrovskom slalome. Striebro si odniesla zo super kombinácie.

Celkovo Majstrovstvá sveta poznačili najmä choroby hlavných favoritiek. Rieschová štartovala s teplotou, nakoniec získala dva bronzy. Vonnová sa sústredila na zjazd, na ďalšie disciplíny kvôli zdraviu nenastúpila a sústredí sa vraj na zisk krištáľového glóbu.

Najviac zranená bola rakúska výprava. Marcel Hirscher si ešte pred majstrovstvami zlomil členok. Priateľ Marie Riesch, Beni Reich si roztrhol predný krížny väz v ľavom kolene, poškodil chrupavku a ešte si aj natrhol vonkajší meniskus. V Rakúskej výprave tak chýbali okrem nich ešte Hans Grugger, Mario Scheiber a Georg Streitberger. Slávu Rakúskeho lyžovania teda zachránili ženy.

Záver?

Rakúsko ostáva na čele mocností vládnucich lyžovaniu. Skutočnými víťazkami sa stali rakúske ženy, ktoré získali šesť z ôsmich medailí, vrátane štyroch zlatých (naposledy sa niečo podobné podarilo v roku 1987 v Crans Montane).

Medaily v bavorskom Garmisch-Paternkirchene si podelilo dovedna 11 krajín, z toho z tých najcennejších, zlatých sa tešilo sedem krajín. Viac ako jedno zlato získali okrem Rakúšanov iba Francúzi, aj to len vďaka tesnému triumfu v tímovej súťaži práve nad najväčšími favoritmi z Rakúska.

1/1
Zavrieť reklamu