Divoké bežky na Božom dare, aj superbežkár by závidel

Tisíce divákov sledovali dramatický finiš finále divokého skikrosu na bežkách RedBull Nordix, ktoré sa už po druhýkrát uskutočnilo v českom zimnom stredisku Boží Dar.

Tisíce divákov sledovali dramatický finiš finále divokého skikrosu na bežkách RedBull Nordix, ktoré sa už po druhýkrát uskutočnilo v českom zimnom stredisku Boží Dar.

Najlepším zjazdárom na najužších lyžiach sa po veľkom súboji stal iba 22-ročný Michal Galanďák, ktorý v poslednom stupáku do cieľa vytrel kocúra aj minulorčnému víťazovi Ladislavovi Ryglovi. Inak víťaz troch pretekov Svetového pohára v severskej kombinácii, Rygl tesne pred cieľom zakopol a skončil napokon tretí. Na druhom mieste skončil Martin Janoušek. Štvrtý finalista Daniel Máka, ktorý minulý rok porazil na pretekoch Red Bull Nordix v Davose aj fenomenálneho nórskeho bežkára Petra Northuga, vyletel v poslednej zákrute z trate až za snehovú bariéru.

Dynamický odraz z blokov, pár rýchlych temp a potom sa už len nenechať vytlačiťz trate, asi takto by sa dala najjednoduchšie popísať základná taktika stovky bežkárov, ktorí sa postavili na štart krkolomného zjazdu. A svoju kategóriu mali aj ženy. ,,Paráda, úžasné, skvelé,“ radovala sa v cieli najlepšia Lucia Šreitová. ,,Ráno som si narazila koleno, ale strach ma skoro prešiel.“

Bol to vzrušujúci deň. Svisšťanie rýchlych lyží, krkolomné skoky, pády na rannýchľadových platniach. Víťazi si napokon rozdelili prize money v hodnote 120 000 českých korún (4800 EUR), toľko na českých ani slovenských bežkárskych pretekoch nikde nenájdete. ,,Určite si urobím radosť a tiež si nechám opraviť auto, ktoré sa mi rozpadá,“priznal zámery víťaz Galandák, ktorý si z Božieho Daru odniesol 50-tisíc korún (2000EUR).

Svetové finále Red Bull Nordix je na programe 2. apríla v švajčiarskom Davose, kde najlepší bežkári z Božieho Daru vyzvú aj nórskeho super-bežkára Petra Northuga.

1/1
Zavrieť reklamu