Präbichl – zaujímavá alternatíva. V budúcnosti sem pôjde skibus z Bratislavy

Nedávno som si cestou domov z Grazu urobil malú zachádzku a navštívil stredisko, ktoré som už dlhšie mal na muške a to kvôli tomu, že sa nachádza relatívne blízko Bratislavy (243 km), čiže ešte v rozumnom dosahu jednodňovej lyžovačky (cca 2 hod. 40 min. jazdy autom).

Nitrianska spoločnosť Veolia plánuje od budúceho roka spustiť pravidelné skibusy na linke Bratislava – Präbichl. Toto rakúske stredisko sa nachádza smerom na Graz, asi 240 kilometrov od Bratislavy. Bude to zaujimavá alternatíva pre tých, ktorých už omrzelo chodievať na Semmering alebo Stuhleck a stále je v dosahu jednodňovej lyžovačky.

Stredisko sa nachádza asi 85 km južnejšie od známeho Semmeringu. Svojim charakterom, ponúkanými lyžiarskymi terénmi a okolitou scenériou viac pripomína alpské strediská ako bližší Semmering. Kedysi bol Präbichl centrum povrchového dobývania železnej rudy. Dnes sa premenil na zaujímavý rezort.

Ako sa tam dostať

Z Bratislavy sú dve možnosti – kratšia smerom na Eisenstadt, Semmering, a z diaľnice S6 zísť na exite Leoben. Od Leobenu je to už len pár kilometrov. Ďalšia možnosť je trochu dlhšia cesta stále po diaľnici na Viedeň, Semmering a znova pri Leobene zísť z S6-ky smerom na Vordenberg / Präbichl. Pretože sa ide skoro stále po diaľnici cesta je príjemná a pohodová.

Poloha strediska

Samotné stredisko leží zovreté v údolí, ktoré je pretiahnuté západovýchodným smerom a lyžiarske svahy sa nachádzajú na obidvoch stranách tohto údolia. Zo severu dominuje vrchol hory Polster (1911 m n.m.) a z juhu skalnatejší masív Reichenstainu (2165 m n.m.) Jedny svahy sú obrátené na juh (strmšie a náročnejšie zjazdovky na hore Polster) a v prípade jasnej oblohy sú prakticky celý deň zúfalo zaliate slnečnými lúčmi. Druhá polovica strediska sa rozprestiera na náprotivnej strane (hora Grubel – Zinken) a tieto severné svahy sú skoro celý deň v tieni.

[nggallery id=142]

Priamo do centra strediska sa dostanete autom a je možné zaparkovať na niekoľkých parkoviskách. Centrálne parkovisko je pri “uzlovom bode”, kde sa zbiehajú všetky zjazdovky a sú umiestnené dve štvorsedačky. Ďalšie parkoviská ležia šikovne tak, že z každého sa dá dostať do centra strediska na lyžiach. Parkovanie je samozrejme zadarmo.

Lyžiarske terény

Stredisko má celkovo 20 km zjazdoviek, z toho 6 km modrých, 11 km červených a 3 km čiernych. Zjazdovky začínajú vo výške 1115 m n.m. Na severných svahoch stúpajú do výšky 1410 m n.m. a na južných až do výšky 1796 m n.m. Na severných svahoch sa nachádzajú modré a červené zjazdovky na južných len červené a čierne.

Všetky zjazdovky nakoniec končia už v spomínanom uzlovom bode, kde sú nástupné stanice dvoch štvorsedačiek. Odtiaľto sa rozhodujete či sa vydáte na severné alebo južné svahy. Nájdete tu zjazdovky pre úplných začiatočníkov, stredne pokročilých, náročných lyžiarov až po expertov. Ja som bol v stredisku v pondelok, čakacie doby žiadne, niektoré červené zjazdovky najmä v časti Weidtallift boli ľudoprázdne a ešte o 14 hodine sa dalo ísť po menčestri. Bol som tam v čase brutálneho februárového oteplenia. Všade bolo jasno, slnko sa celou silou opieralo do južných svahov, odhadoval som teplotu na slnku na 15 stupňov a tomu zodpovedala aj kvalita snehu, ktorý pripomínal na južných svahoch jarnú lyžovačku.

Na najstrmších častiach sa vytvárali bubny a sneh riadne oťažel, na miernejších častiach však prekvapivo držal a v tienistých pasážach bol taký akurát. Špecialitou strediska sú terény, ktoré sa neupravujú ratrakom z jednoduchého dôvodu: sú tak strmé, že sa tam ratrak nedostane a sú určené pre milovníkov drsnejších freeridových terénov. To sú špecialitky – čierne zjazdovky pre expertov. Sú tri, najznámejšia z nich je Polsterrinne, ktorá je aj párádne strmá. V stredisku je veľkorysý svah pre deti a lyžiarsku škôlku.

K pohode lyžovania prispieva celková scenéria okolia, ktorá má už vysokohorský charakter. Na vrcholovej stanici štvorsedačky na južnom svahu, sú lehátka na opaľovanie, a v prípade jasnej oblohy je to ideálne miesto na chytanie bronzu.

Celkový dojem z lyžovania aj napriek nie úplne ideálnym snehovým podmienkam (oteplenie) bol excelentný. Severné svahy bez problémov držali celý deň a to aj napriek vysokej teplote, ľadové platne žiadne, čakanie žiadne, dokonca lyžovanie na menčestri na zjazdovke, kde som lyžoval pol hodinu bez toho, aby som stretol druhého lyžiara.

Samozrejme, že v sobotu a v nedeľu bude situácia možno trochu iná, ale hodil som reč s manažérom strediska a na otázku, prečo by mali lyžiari z Bratislavy navštíviť toto stredisko a uprednostniť ho pred Semmeringom použil pár argumentov – variabilita zjazdoviek, alpský ráz strediska, nepreplnenosť svahov, a to ani cez víkendy (Viedenčania sú asi leniví prísť až sem).

Vzhľadom na to, že som prišiel do strediska až tesne pred dvanástou, nestihol som prejsť všetky zjazdovky. Každú som sa snažil prejsť raz, stihol som všetky zjazdovky na severných svahoch, ale na južných nie. Ani tie najstrmšie som nestačil vyskúšať, aj keď sedačky bežali naplno. A pravdu-povediac, aj som mal trochu rešpekt sa tam pustiť pri ťažkom snehu, lebo mal som so sebou len telemarkovú výbavu. To je trošku iné kafé v takom teréne, ako na zjazdovkách, ktoré som nechal doma. Vzhľadom na to, že som nebol poistený, nepokúšal som zbytočne šťastie.

Čo stojí celý špás?

Celodenný skipas pre dospelého stojí 32 eur. Pokiaľ prídete do strediska, trochu neskôr ako o 9 ráno, tak od 10:30 hod začínajú ceny skipasu klesať a to približne každú polhodinu. Málokde sa také niečo vidí. Každú polhodinu klesne cena asi o 1 euro. Ceny ostatných lístkov nájdete priamo na stránke strediska. Cesta autom aj s diaľničnou známkou vyjde na cca 65 EUR.

Ceny v reštauráciach a v bufetoch – žiadny úlet, v norme rakúskych menších stredísk.

Hodnotenie

Pre mňa bolo toto stredisko príjemným prekvapením a to nemohlo ukázať svoj maximálny potenciál z dôvodu nedostatku prírodného snehu a tým obmedzeným podmienkam najmä  na najťažších zjazdovkách. Pre Bratislavčanov je príjemnou a atraktívnou alternatívou. Je pre tých, čo sa im už zunovali cez víkendy preplnené svahy na Stuhlecku, hľadajú zmenu a nemajú problém stráviť v aute o necelú hodinku viac.

Odmenou im budú variabilné dobre upravené svahy, pekná scenéria a pohodové lyžovanie na nepreplnených svahoch. Stredisko s nitrianskou autobusovou spoločnosťou Veolia pripravuje do budúcna špeciálne skibusy pre Bratislavčanov, Bratislava – Präbichl. Vzhľadom na to, že Veolia už prevádzkuje skibusy do Zaubergu za zaujímavách cenových podmienok, dúfajme, že to bude podobné aj v prípade Präbichlu. Viac info nájdete zrejme na stránkach Veolie.

1/1
Zavrieť reklamu